Je jedno, jestli pěstujete jedno rajče na balkóně nebo několik desítek rostlin na záhonech. Tipy pro pořádnou a zdravou úrodu se vám hodí v obou případech.
- Sazenice sázejte co nejhlouběji, nebojte se olámat spodní listy a rostlinu opravdu “utopit” v zemi. Rajče totiž umí zakořenit ze stonku, takže čím hlouběji ho zasadíte, tím větší kořenový bal si vytvoří.
- U tyčkových odrůd vyštipujte zálistky, boční výhony, které raší z paždí listů. Když to neuděláte, rostlina se příliš rozvětví a energii bude vkládat do tvorby nových větviček a listů spíš než do plodů.
- Zálistky nevyštipujte nehty nebo nůžkami, ale raději je vylamujte – stačí kývat zálistkem dopředu a dozadu, dokud se nevylomí. Je to pro rostlinu ten nejbezpečnější způsob.
I když historicky rajčata do našich zahrad nepatří, pochází totiž ze Střední a Jižní Ameriky,…
Číst dále- Otrhávejte spodní listy, které se dotýkají země. Rajče potřebuje mít listy v suchu, jinak snáz podlehne plísni.
- Na rajčata nepoužívejte ideálně žádné nástroje, jen vlastní ruce, a když už, před použitím na jednotlivých rostlinách je vydezinfikujte. Opět je to prevence chorob – při používání jednoho nástroje na všechna rajčata, co na zahradě máte, si budete choroby vesele přenášet z jedné rostliny na druhou.
- Dostatečně, průběžně je zalévejte, nejlépe ráno nebo večer po západu slunce a nikdy ne přes listy.
- Dejte si pozor na nárazovou zálivku v době, kdy už mají nasazené plody. Jakmile rajčata příliš zalijete, snadno jim plody popraskají.
Podle analýzy Českého statistického úřadu z minulého roku u nás vzrostla konzumace zeleniny. Jaká patří…
Číst dále- V době po přesazení a jakmile začnou nasazovat plody, potřebují nejvíc živin. V tuto chvíli je můžete přihnojit organickými hnojivy, jako je granulovaný hnůj (nebo slepičince), probiotika, případně bylinnou jíchou.
- Chraňte je před plísní bramborovou. Preventivně dobře funguje postřik z mléka (mléko smíchané s vodou v poměru 1:1) aplikovaný na celou rostlinu.
- Zralé plody průběžně otrhávejte, rostlina pak rychleji nasadí nové a urychlí zrání dalších.
Zdroj: redakce – Petra Matějková (autorské dílo), izahzadkar.cz
Buďte první kdo přidá komentář