Příběhy seniorů

Příběh Jany (78 let): Rodině nechtěla být na obtíž, s důchodem 14 000 Kč odešla do domova

Paní Jana žije v současné době v domově pro seniory. Celý svůj život pracovala v malé továrně na okraji města, kde také ukončila svou pracovní kariéru a odešla do důchodu. Její manžel František se živil jako řidič autobusu, jenže před několika lety zemřel. Paní Jana tak zůstala v bytě úplně sama a postupem času se jí začal zhoršovat zdravotní stav.

Ostatní

Vodu z okurek pily i naše babičky: Odborníci ale varují před účinky

Voda čili lák z nakládaných okurek, tedy nálev, který se používá pro jejich ochucení při zavařování, se vyrábí ze směsi cukru, octa a soli, při zavařování se do něj však uvolňují další látky jednak ze samotných okurek, jednak z koření, které je v naložené směsi použito. Výsledkem je tak zajímavá tekutina obsahující celou řadu tělu prospěšných látek a jeho pití může být velmi užitečné. S pitím láku z okurek se však pojí i zdravotní rizika. Na co si tedy dávat pozor?

Ostatní

Co se nevyplatí koupit na vietnamských tržnicích: Pozor na morální hledisko, ale i zdraví

Fenomén vietnamských tržnic se s námi drží již několik let a každým rokem je nakupování na nich víc a víc populární. Najdete zde prakticky vše, co hledáte. Od potravin přes oblečení až po spotřebiče. Není nouze o velký výběr v každé kategorii, a tak si zde vybere každý, mimo to láká zákazníky také velmi nízká cena všech produktů. Co se však na vietnamských tržnicích rozhodně nevyplácí kupovat?

Ostatní

Padají první pokuty za topení dřevem. Hrozí, že Češi budou udávat nejen seniory

Moderní státy se velmi sbližují s myšlenkou zakázaní používání dřeva či jiných tuhých paliv ke spalování. První pokuty za porušení této novely padly ve Spojeném království. Něco podobného by mohlo brzy nastat i u nás, šance na pokutu budou však velmi souviset s vašimi sousedskými vztahy. Kontroly paliv budou totiž probíhat nejspíše jen na základě udání.

Důchody

Alena Schillerová o změnách v důchodech

S blížícím se koncem roku je valorizace důchodu čím dál tím víc řešeným tématem. Valorizace pro rok 2025 je totiž velmi obsáhlá a změn pro další rok není málo. Věk odchodu do důchodu, výše starobní penze a její výpočet, zohlednění náročných profesí, vdovecký a vdovský důchod a mnoho dalších oblastí se má dočkat razantních změn. Jak na celou valorizaci pohlíží Alena Schillerová?

Ostatní

Jak bojovat s moly v kuchyni? Vezměte vysavač, feromony, nebo vyzkoušejte naše další 2 tipy

Každý z nás se jistě někdy potýkal s potravinovými moly. Když už si myslíte, že jste boj s nimi vyhráli, znovu se objeví na zdi. Ne vždy to však znamená, že byste zanedbávali úklid. Obvykle si je totiž přinesete domů již z obchodu, nebo pokud bydlíte v bytovce, přestěhují se k vám od sousedů. Neklesejte na mysl, poradíme vám, jak s nimi účinně bojovat!

Ostatní

Nejrychleji stárnoucí znamení: Váhy, Lvi a další, kteří stárnou rychle

Stárnutí je přirozený proces, který všechny ovlivňuje stejně. Nebo je tomu jinak? Astrologie totiž naznačuje, že znamení zvěrokruhu, pod kterým jsme se narodili, může mít výrazný vliv na to, jak rychle či pomalu stárneme. Některá znamení se totiž stárnutí obávají více, jiná méně a některá si první vrásky přivodí sami svým životem. Která znamení podle hvězd stárnou nejrychleji?

Ostatní

Spotřebitelský test make-upů z drogerie 2024: Odhalil nejhorší i nejlepší

Redakce recenzního webu osobně otestovala 8 make-upů z drogerie. Šlo o spotřebitelský test, ve kterém se zaměřili na osmihodinovou výdrž, způsob a jednoduchost aplikace, pocit na obličeji i parfemaci. Do testu vybrali nejvíce hodnocené a známé make-upy různých značek, jako je Max Factor, L’Oréal, Maybelline, Essence, Catrice nebo přírodní značka Alverde. Jak si jednotlivé make-upy vedly se dozvíte.

Příběhy seniorů

Příběh seniora Oldy: Boj o poslední dny v rodném domě, důchod 13 tisíc nestačí

Pan Olda (74 let) žije sám v malém bytě v rodném domku v Komořanech. Jeho měsíční penze je kolem 13 000 Kč, což je sotva dost na to, aby pokryl základní životní potřeby. Hlavním problémem Oldy je to, že po celý život si peníze užíval, ale nikdy si nespořil na důchod, neplatil si žádné pojištění, ani neinvestoval, což ho nyní dostává do velmi těžké situace.

Ostatní

Na co si dát pozor při nákupu letenky?

Cestování letadlem je dnes jednou z nejrychlejších a nejpohodlnějších forem přepravy. Přestože může být nákup letenky snadný, existuje několik faktorů, na které byste měli dávat pozor, aby vaše cesta byla co nejvíce pohodlná a ekonomická. Tento článek vám poskytne praktické…