Ostatní

Jak začít s vyšíváním: Kompletní průvodce pro začátečníky i pokročilé

Vyšívání je příjemná relaxační technika, při které probudíte svou kreativitu, zručnost a trpělivost. Ať už vás lákají květinové vzory, polštářky nebo vyšívání na oblečení, nemusíte se bát. Začít s touto technikou je totiž mnohem jednodušší, než se na první pohled může zdát. Co tedy budete potřebovat a jaké kroky k prvnímu vyšívanému vzoru musíte podniknout?

Důchody

Alena Schillerová o plánované valorizaci důchodů 2025

Podle Schillerové plánovaná valorizace důchodů v roce 2025 nezohledňuje adekvátně potřeby seniorů. Tvrdí, že současné návrhy jsou nedostatečné a že výraznější zvýšení důchodů by nejen zlepšilo životní úroveň důchodců, ale také přineslo ekonomický přínos pro celou zemi. Schillerová volá po změnách, které by byly více nakloněny důchodcům.

Ostatní

Přivýdělky v důchodu: Šikovní vydělají i desetitisíce, nově letí řemesla

Mnoho lidí vyššího věku se již těší do důchodu, na období klidu a odpočinku po dlouhých letech práce. Přesto se najdou tací, kteří si i v důchodovém věku chtějí přivydělat peníze navíc, ať už je to z finančních důvodů, nebo kvůli tomu, že se jim stále ještě nechce opustit pracovní prostředí. Příležitostný přivýdělek v důchodu tak může být skvělou příležitostí, jak si vydělat peníze navíc a žít aktivní život ve stáří. Existují však určitá pravidla, na která je potřeba si dát pozor, zejména pokud se jedná o předčasný důchod.

Příběhy seniorů

Zírání v MHD pohledem seniorky: V MHD se někdy bojím, za nás se mladí tak nechovali

Paní Jana je má sousedka, bydlí v Praze a často jezdí tramvají hlídat svou vnučku. Na zastávkách a ve vozech hromadné dopravy si všimla nových plakátů a letáků, které upozorňují na to, že i zírání je obtěžování. Toho, že někteří lidé v MHD zírají a obtěžují spolucestující, si ale paní Jana všimla už dávno.

Důchody

Seznam komunistů, kterým se krátí důchod: Řeší se jeho rozšíření

Na začátku roku vláda začala uvažovat o rozšíření seznamu prominentů komunistického režimu, kterým by se snižoval důchod. Již touto dobou se podle zákona vyplácí nižší penze lidem ze zhruba dvaceti klíčových pozic v minulém režimu. Návrh na rozšíření seznamu by měl být finalizován do konce srpna a týkat by se měl například vedoucích představitelů Sboru nápravné výchovy.

Krása a móda

Jak vybělit vlasy 2024: pomůže vám citron a med

Chcete osvěžit svůj vzhled pomocí bělení vlasů? V našem článku se dozvíte, jak bezpečně a efektivně bělit vlasy doma, jaká rizika domácího bělení mohou nastat, a proč může být lepší zvolit profesionální službu. Přečtěte si také o přírodních alternativách a tipy na péči o vlasy po bělení.

Ostatní

Senioři způsobují 1/5 autonehod, Češi volají po přísných lékařských prohlídkách

S přibývajícím věkem a zdravotními problémy stoupá počet řidičů, kteří přeceňují své síly i schopnosti. Ačkoli celý život bývali výbornými řidiči, ve stáří tomu tak již být nemusí. Reakce se zpomalují, prostorové vnímání se zhoršuje, stejně tak zrak. Běžné projevy stárnutí, které jsou ale za volantem mnohdy až životu nebezpečné. Dle statistik způsobí senioři až pětinu nehod ročně. Kdy je tedy ideální doba na to, přenechat volant jiným?