Sezóna malého letního ovoce vždy profičí, až má člověk pocit, že z úrody jen lehce ochutnal. O to větší důvod letos zkusit pár rychlých letních dezertů, po kterých se jen zapráší.
Všechny následující dezerty splňují dvě základní podmínky: vyrobíte je bleskurychle a stejně rychle zmizí v břiše malých i velkých strávníků.
Ovocná bublanina s podmáslím
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek oleje
- 2 hrnky podmáslí
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 vajíčka
- sezónní ovoce podle libosti
Postup
- Všechny suroviny smícháme v robotu nebo ručním šlehačem do hladké hmoty.
- Přelijeme na vymazaný a vysypaný plech, uhladíme.
- Vyskládáme ovoce (čím hustěji, tím bude koláč šťavnatější).
- Navrchu můžeme posypat drobenkou (máslo smíchané s hrubou moukou a krystalovým cukrem), ale není to nutné.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Za chvíli má dorazit návštěva a vy jí nemáte co nabídnout? Klid, do hodiny můžete…
Číst dáleKoláč s letními jablíčky
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Na jablečnou náplň
- 750 g letních jablek
- 60 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžička skořice
- 75 ml rumu
Na těsto
- 250 ml mléka
- 3 vejce velikosti L nebo 4 malá
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hladké mouky
Postup
Nejprve si připravíme jablečnou náplň
- Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kostičky nebo měsíčky.
- Na pánvi rozehřejeme máslo.
- Přisypeme nakrájená jablka a chvíli opékáme.
- Přidáme cukr, skořici a rum, promícháme, přiklopíme a odstavíme.
Ve vedlejší míse připravíme těsto
- Všechny suroviny prošleháme tak, aby vznikla hladká hmota.
- Do vymaštěného pekáčku nebo koláčové formy nejprve nasypeme polovinu jablek (šťávu, kterou pustila, vmícháme do těsta).
- Zalijeme těstem.
- Navrch vyskládáme zbylá jablka.
- Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Ostružinový džem – cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu světoznámé cukrářky Mirky…
Číst dáleRybízová dřeň
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 1 kg zralého rybízu (může být i mix červeného a černého)
- moučkový cukr podle chuti a sladkosti ovoce
Postup
- Rybíz rozmixujeme v kvalitním mixéru (lepší je použít klasický, neruční, protože velký je výkonnější a snáz si poradí s jadérky).
- Postupně přidáváme moučkový cukr a ochutnáváme.
- Naporcujeme po jednotlivých porcích do malých krabiček a dáme zamrazit.
Poznámky
Neexistuje rychlejší dezert, tenhle si navíc můžete schovat na zimu.
Myšlenka dne Muži nesplňují naše očekávání. Skutečné potěšení bez následného zklamání přinášejí pouze dezerty. -…
Číst dáleZdroj: redakce – Petra Matějková, Foodlover, Kucharkazesvatojanu
Buďte první kdo přidá komentář