Vánoce jsou svátky klidu a míru. Také jste tohle klišé slyšeli? Patnáct druhů cukroví vánoční pohodu nevykouzlí, tak se letos přestaňte stresovat a ukoulejte si jen pár druhů nepečeného cukroví.
Zvládnete to během jednoho dne a zbytek adventu můžete trávit s rodinou a unášet se na vlně pohody. A když si přizvete malé pomocníky, budete mít postaráno o pomoc i zábavu.
Kokosové kuličky (práce na 30 minut)
Na zhruba 40 kuliček budete potřebovat:
10 dkg strouhaného kokosu (plus půl misky na obalení)
9 dkg másla
24 dkg cukru moučky
2 velké lžíce kakaa
1 lžičku rumu
foto: Pixabay
Všechny suroviny (kromě kokosu na obalení) zpracujte v jednolité těsto, ze kterého v dlaních koulejte malé kuličky. Každou na závěr obalte v kokosu a schovejte do papírové krabičky. Do Vánoc kuličky trochu vyschnou a budou se doslova rozplývat na jazyku.
Nothing Found
Nepečený čokoládový salám (práce na 30 minut)
Na dvě šišky salámu budete potřebovat:
23 dkg másla
24 dkg cukru moučky
2 vejce (z kvalitního zdroje)
1 lžičku rumu
pár lžic převařeného mléka – dle potřeby
1 velkou lžíci kakaa
1 malý sáček piškotů.
Foto: Mumsmenu
Piškoty válečkem rozdrťte na kousky a nechte stranou. Mezitím v robotu promíchejte změklé máslo s ostatními surovinami. Ručně zapracujte piškoty a podle potřeby přidejte kapku mléka, pokud je směs příliš drobivá. Výsledkem by měla být kompaktní hmota, kterou dokážete vytvarovat do válečků podobně jako bramborové knedlíky.
Každou šišku zvlášť zabalte do potravinové fólie nebo alobalu a uskladněte v lednici. Až přijde správný čas, servírujte nakrájené na tenké plátky.
Mandlové hříbečky (práce na 45 minut)
Na cca 30 kousků budete potřebovat:
20 dkg oloupaných mandlí (nebo mandlovou mouku)
20 dkg cukru moučka
1 lžíci kakaa
1 bílek
Foto:Beinmanager
Mandle v robotu rozmixujte na jemný prášek (případně nahraďte mandlovou moukou), přidejte cukr a vejce a spojte v kompaktní hmotu. Pozor, neděste se, hmota i po zpracování trochu lepí, je to tak v pořádku.
Těsto rozdělte na dvě poloviny, do jedné zapracujte ještě kakao.
Z tmavé hmoty tvarujte kuličky (hlavičku), do kterých zatlačíte válečky (nožičku) vytvořené z bílé hmoty. Hotové hříbky schovejte do papírové krabice, aby do Vánoc pěkně vyschly.
Zdroj: redakce – Petra Matějková (autorské dílo)
Buďte první kdo přidá komentář