Neuspěchejte jarní venkovní výsadbu

Zahradnické potřeby.
Foto: Pixabay.

Jakmile koncem zimy vykoukne sluníčko, v nejednom zahradníkovi probudí touhu zabořit ruce do země a začít piplat semínka. Neuspěchejte start sezóny, vše má svůj čas.

Spousta zahradníků začátečníků má pocit, že když v lednu vyseje první semínka paprik, rajčat a jiné zeleniny, získá náskok. Jenže v chladných měsících je čas maximálně tak na výsev salátů nebo ředkviček. Zbytek, zvlášť teplomilnějších druhů, si rád počká na březen a duben, některé dokonce až na květen.

V lednu a únoru je u nás ještě relativně málo světla, které je pro růst zeleniny nezbytné. Když výsev zeleniny uspěcháte, snadno se stane, že ze sazeniček budete mít nitě, co se zoufale táhnou za světlem. A z neduživých sazenic zdravá rostlina nikdy nevyroste. Spousta nedočkavců tak v březnu výsledek svých uspěchaných výsevů vyhazuje a vrhá se na druhou várku.

Druhý důvod je prozaický a týká se i těch šťastlivců, jimž sazeničky z brzkých výsevů vzejdou pěkné. Většinu rostlinek je potřeba nechat v teple a bezpečí domova do doby, než mohou jít na své finální stanoviště na venkovním záhoně. A ta správná chvíle pro velké stěhování nastává až v květnu po „zmrzlých mužích“. Pokud vysejete příliš brzy, váš byt se promění v zelenou džungli – budete mít plný interiér vzrostlých sazenic, co zoufale volají po přesazení.

Proč se sází až po „zmrzlých“

„Zmrzlí muži“ přicházejí v půlce května, na svátky Pankráce, Serváce a Bonifáce a podle pranostik je ukončuje uplakaná Žofie. V našich podnebných šířkách se tradovalo, že až do této chvíle hrozí přízemní noční mrazíky, jejichž účinky na vegetaci jsou devastující. Teplomilná rajčata nebo papriky dokážou úplně zabít, jiné druhy zeleniny výrazně zpomalit v růstu. I když jsou poslední roky teplejší, občas se stane, že mrazíky „vystrčí nosy“ a nedočkavci zapláčou nad výdělkem.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, Petrazahradnici.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*