Zásady správného zavařování

Zásady správného zavařování
Foto: Pixabay

Nastal čas, kdy zahradníci ve velkém sklízejí úrodu a snaží se ji uschovat na zimu. Co je potřeba dodržet, abyste si i v chladných měsících pochutnali na plodech své práce?

V zavařování jsme my Češi přeborníci. Sdílíme recepty na ty největší dobroty, experimentujeme a v kuchyni u hrnce trávíme spoustu hodin. Dobrý recept a kvalitní obsah jsou jen půlkou úspěchu, nezapomínejte ani na základní zavařovací pravidla. Tady jsou.

Sbírejte pěnu

Při vaření sirupů nebo výrobě marmelád se na povrchu tvoří pěna. Tu vždy sbírejte děrovanou naběračkou. Jedná se o sražené bílkoviny ze surovin, které by jinak způsobily zakalení a zároveň výrazně zkrátily trvanlivost dobroty.

Čisté sklenice

Sklenice a víčka musí být před naplněním čisté a suché. Ideální je umýt je přípravkem na nádobí a nechat usušit v troubě při teplotě 90 °C. Do ještě horkých sklenic pak můžete plnit obsah a zároveň neriskujete, že vám například při nalití horké marmelády do studené sklenice popraskají.

Čistota se netýká jen sklenic a víček, ale také veškerého nádobí a pomůcek, které při zavařování použijete.

Kvalitní víčka

Sklenice i víčka se při zavařování často recyklují. Tomu tleskáme, ale vše má své hranice. Jakmile je některé víčko poškozené, vevnitř trochu zrezivělé nebo se mu odchlipuje gumička, do koše s ním! Je značná pravděpodobnost, že by pořádně netěsnilo nebo kontaminovalo obsah uvnitř.

Pozor na ochutnávání

Je jasné, že potřebujete ochutnávat. Nikdy ale neolizujte vařečku, kterou jídlo mícháte, a použijte pro každé sousto čistou lžičku. Bakterie z úst by mohly napadnout obsah a ten by se pak ve sklenici snadněji kazil.

Správné plnění sklenic

Vybírejte správnou velikost zavařovacích sklenic. Pokud je naplníte málo, riskujete, že vlivem vzduchu, který uvnitř zůstane, nebude obsah dostatečně zakonzervovaný. Když je naopak naplníte moc, snadno se stane, že obsah při sterilizaci vyteče i přes zavřené víčko. Ve správně naplněné sklenici by měl být obsah od 1 do 0,5 cm pod okraj.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, www.petrazahradnici.cz

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*