Při každém vaření vzniká spousta odpadu. Některý ale nemusí končit v popelnici. Třeba odřezky a odkrojky zeleniny se dají částečně dál zužitkovat. Tady je trocha inspirace:
Nechte vyrůst nové listy
V poslední době roste obliba tzv. regrow, kdy postavíte do vody vršek zeleniny se srdíčkem a listy a necháte ho znova obrazit. Skvěle to funguje s celerem, petrželí, cibulí… A nové listy nebo výhony můžete odříznout a použít jako zeleň do polévky, jako ozdobu pomazánek nebo trochu čerstvých vitamínů jen tak na chleba.
Vývar pod maso
Jestli jste zvyklí používat zeleninu z farmářských zdrojů, často ani není potřeba ji před použitím loupat, stačí ji jen pořádně vydrbat kartáčkem. Někdo ale pro svůj dobrý pocit potřebuje mít v polévce vše oloupané. Ze slupek pak klidně můžete vyrobit zeleninový vývar do zásoby a využívat ho k podlévání masa nebo vaření rýže. Chuťově to pokrm posune zase o kousek dál.
Vyrobte si vynikající pesto
Jako první letí do koše obvykle zeleninová nať. Přitom z natě mrkve, celeru nebo petržele jde vyrobit naprosto luxusní pesto. Stačí dát zeleň do mixéru, přisypat trochu slunečnicových semínek, nakrájený stroužek česneku, špetku soli a zalít olivovým olejem. Hladkou směs uchovávejte v uzavřené sklenici zalitou až po okraj olivovým olejem a používejte třeba na brambory, přímo na chléb místo másla nebo jako dochucovadlo polévek.
Výživný doping pro rostliny
Slupkami a odřezky zeleniny můžete krmit všechny druhy kompostérů, rovnou je sypat na záhon jako mulč, který se do jara promění v kompost, a nebo z nich vyrobit bokashi čaj, jenž je perfektním a účinným životabudičem pro pokojovky i mladé sazeničky.
Zdroj: redakce – Petra Matějková, newstoday.com
Buďte první kdo přidá komentář