Je vám v zimě zima? Tyhle potraviny vás spolehlivě zahřejí

Je vám v zimě zima? Tyhle potraviny vás spolehlivě zahřejí
Foto: Freepik

Jsou jídla, která náš organismus přirozeně zahřívají, a pak ta, co ho naopak ochlazují. V chladnějších částech roku bychom logicky měli upřednostňovat ta z první skupiny. Ale víte, jaká to jsou?

V zimě (a na podzim) bychom měli upřednostňovat jídlo, které je energeticky vydatnější, trochu zvedne krevní tlak a má hřejivé účinky. Vybrali jsme pro vás 7 potravin, které jsou snadno dostupné a do zimního jídelníčku jednoznačně patří.

  • Tepelně upravená zelenina

Podle toho, jak zeleninu zpracujete, působí na organismus. Syrová v salátech ochlazuje, a proto je vhodnější její konzumace v létě. Tepelně zpracovaná naopak zahřívá. Ideální jsou proto husté zeleninové polévky, pečená zelenina jako příloha nebo teplé zeleninové saláty.

  • Chilli papričky & pepř

Koření, díky němuž je finální pokrm trošku štiplavý, způsobuje lehké zahřátí organismu. Obojí podporuje prokrvení a když si ho dopřejete štědřejší dávku, bude vás zahřívat i v žaludku. Ti, co nemají rádi ostrá jídla, by měli zvlášť s chilli šetřit a dávky postupně zvyšovat.

  • Med

Možná byste to do něj neřekli, ale i med dokáže zahřívat. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a když ho dáte místo cukru do čaje ve chvíli, kdy se vrátíte zvenku promrzlí až na kost, můžete si být jisti, že se vám během chvilky rozlije celým tělem příjemné teplo.

  • Skořice

Nenápadné voňavé koření velmi rychle rozproudí krev, takže na sebe hřejivý pocit nenechá dlouho čekat. Přidat ji můžete do sladkých dezertů, omáček i horkého čaje.

  • Luštěniny

Ti, co nepatří mezi vegetariány, většinou konzumaci luštěnin příliš neholdují. Je to ale velká škoda, protože se jedná o lehké, přitom však syté suroviny, jejichž příprava vám nezabere moc času. Navíc podporují trávení, obsahují spoustu vlákniny a v chladném počasí vás příjemně zahřejí.

  • Ovesné vločky, jáhly a pohanka

Obilniny, které bývají součástí oblíbených müsli směsí, je lepší v zimě konzumovat zatepla. Z ovesných vloček vykouzlíte sytou a rychlou snídaňovou kaši, pohanka nebo jáhly zase patří mezi vynikající a prospěšné přílohy. Dejte jim v zimě alespoň občas šanci.

  • Kaštany

Narazíte na ně na vánočních a zimních trzích, zvládnete si je ale připravit i doma, stačí je naříznout a dát do trouby. Jejich výhodou je, že obsahují velmi málo tuků a kalorií obecně, takže přijdou vhod i v případě, že se snažíte shodit nějaké kilo.

Zdroj: redakce – Petra Matějková, newstoday.com

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*