Přirozená, zdravá a chutná výživa pro děti
Dětští lékaři a vzdělaní a znalí „výživáři“ bijí na poplach! Výživa dětí je sice hodně bohatá, někdy až příliš, ale… je tu velké ALE! Čím dál více neodpovídá zdravé a přirozené stravě. Spíše se hledí příliš na to, aby jídlo dětem chutnalo, méně již na přirozenou a hodnotnou skladbu pokrmu.
Je zde doba postcovidová, inflace a doba různých nejistot. Přesto, ale možná právě proto se mnoho „výživářských rádců“ v médiích (často i veřejnoprávních), na internetu, v bohaté kulinářské literatuře apod. předbíhá v tvorbě a propagaci naprosto nesmyslných receptů a rad, které jsou proti lidskému zdraví a proti zdravému rozumu. Když k tomu vstoupí nádherná reklamní videa a úžasné cool hlášky, je dílo dokonáno! Výsledné pokrmy a laskominy jsou plné cukru, tuků, cizokrajných surovin (od ovoce a zeleniny přes kokosové a palmové produkty apod. z daleké ciziny). Rodiče a vychovatelé, často v dobré víře dát dětem v té nejisté době to nejlepší, pak snadno podléhají těmto „rádcům“, reklamám, promo akcím. A myšlenka „Když je to v televizi, tak to přece musí být dobré a zdravé!“, ta funguje!
O opravdu zdravé výživě pro děti už toho bylo napsáno a řečeno opravdu hodně.
Stačí se jen nad zdravím (nejen) dětí opravdu zamyslet a vrátit se k
PŘIROZENÉ DOMÁCÍ SKLADBĚ JÍDELNÍČKU.
Zopakujme si v několika bodech, co je to přirozená zdravá výživa pro děti i dospělé:
1. Kupujme skutečné, přirozené základní potraviny z našeho bližšího okolí (Evropa) a z nich pak připravujme skutečnou, přirozenou, nefalšovanou, nechemizovanou, průmyslově nepřepracovanou naši domácí stravu (rozuměj evropskou). To by měl být základ našeho snažení. Na takové stravě žily celé dlouhé generace před námi a náš metabolismus je na ni připraven. Možná namítnete, že lidský organismus je přizpůsobivý, ale přizpůsobování každé buňky lidského organismu jde velmi zvolna a hlavně s sebou nese spousty „padlých“ a nezdravých (nejen) buněk.
2. Nekupujme průmyslově přepracované potraviny. Dnešní „pokročilé“ technologie často rozeberou základní potravinu na „molekuly“ a ty pak potravinu „namáhavým“ průmyslovým procesem přepracují, doplní příchutěmi, barvivy, cukry, tuky, výživovými doplňky a… výsledná pseudo potravina má sice pro někoho výbornou chuť, ale skutečnou výživovou hodnotu v průběhu drsného technologického procesu ztratila. Je doslova deenergizována (rozuměj: nemá přirozenou energii potraviny z přírody), je to tzv. „mrtvá“ strava. Kromě toho může být často taková chuťově lákavá pseudo potravina díky různým přidaným ečkům i návyková, zvláště pro děti!
3. Strava z přirozených potravin (nejen pro děti) má dalekosáhlé kladné účinky na zdraví člověka. Vedle toho kladně ovlivňuje i ekologii, uhlíkovou stopu, přináší úsporu energií, vody. Domácí (evropské) potraviny nepotřebujeme dopravovat z nesmyslných vzdáleností. Přirozené potraviny také nepotřebují energii, vodu, pracovní síly a nákladné stroje na rozložení, přepracování a opětné složení „potraviny“ do „výborné“ poživatelné, ale falešně „prospěšné“ formy.
4. Některé studie ukazují, že u dětí je dlouhodobě patrná vysoká konzumace masa a masných výrobků. Tady apeluji na rodiče. Naučme děti jíst plnohodnotná bezmasá jídla na rostlinném základu. Pokud dáme dětem občas v jedné porci jídla společně luštěninu + obilovinu, zajistíme téměř plnohodnotnou skladbu esenciálních aminokyselin v bílkovinách, jakou mají živočišné produkty (maso, mléko, vejce, mléčné výrobky). Nemusíme být vegani, ale můžeme přispět ke zdravému vývoji dětí. Přispějeme také ekologii v mnoha směrech.
Je na nás, abychom byli dětem příkladem a jídla s luštěninami doma připravovali, dětem je s láskou podávali a nehledali sami pro sebe výmluvy. Děti se během prvních let života nejen rychle vyvíjejí, ale také si osvojují návyky, dovednosti a praktický přístup ke světu. Je na nás – rodičích, prarodičích, ale také učitelích, vychovatelích i široké rodině, abychom je přitom správně doprovázeli. Naším přáním je, aby naše děti byly zdravé, silné a dokázaly lépe než my zdolávat těžkosti a složitosti moderní doby. Z výzkumů posledních desetiletí je jasné, že výživa je jedním z nejdůležitějších faktorů zdravého vývoje a funkce lidského organismu. Zároveň je to faktor, který lze ovlivnit, a tak je na nás, abychom děti od útlého věku vedli ke správným stravovacím návykům a k preferenci důležitých a zdraví prospěšných potravin.
Nedejme se tedy trvale tlačit množstvím často nepravdivých a zavádějících informací, které na nás doléhají, byť i z veřejnoprávních médií. Všemi směry proudí informace, které se často liší, a proto se mnoho rodičů i vedoucích stravovacích zařízení právem ptá, co je pro děti opravdu zdravé. Jako propagátorka skutečné přirozené zdravé výživy nejen pro děti se touto problematikou zabývám už přes 40 let. Na opravdu zdravé stravě vyrostly i moje děti a vnoučata. Mnoho maminek vařilo podle našich knížek a často se setkáváme s milými uznáními naší práce. Tím nejlepším uznáním je, že podle našich receptů vaří v některých rodinách již bezmála tři generace.
—–
RECEPTY
Přirozeně zdravá a plnohodnotná jídla z luštěnin (nejen)pro děti
LUŠTĚNINOVÉ POLÉVKY – variace
Když zkombinujeme v luštěninové polévce luštěninu a jakoukoliv obilovinu (obilné vločky, krupky, těstovinu, bulgur, kuskus), pak dostaneme polévku s plnohodnotnými bílkovinami.
Esenciální aminokyseliny luštěnin spolu s esenciálními aminokyselinami obilovin dají dohromady složení bílkovin, které je velmi blízké bílkovinám živočišným. Příkladem je polévka hrstková. K vydatné fazolové či cizrnové polévce podáváme chléb. Uzeninu nebo vejce k luštěninám nepřidáváme, necháme si je na další pokrm.
—–
Dobrá rada proti nadýmání: Do luštěninových polévek a jídel dávám na konci vaření pár lžic přírodní sójové omáčky SHOYU, která je bez obsahu chemie. Je to zkušenost čínské kuchyně, nadýmání se pak téměř nekoná.
Polévka hrstková
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 1 hrst čočky
- 1 hrst loupaného hrachu
- 1 hrst ovesných vloček
- 1 hrst ječných krupek drobných (lámanka)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička panenského oleje
- majoránka, sůl, sekaná petrželová nať popř. pár lžic SHOYU
- 2 l pramenité vody
Postup
- Čočku a loupaný hrách namočíme společně přes noc do studené vody. Vodu slijeme, luštěniny propláchneme, dáme do 2 l pitné vody a vaříme do měkka.
- Krupky a vločky máčíme v menším množství studené vody asi 2 hodiny před vařením polévky. Pak je přidáme k uvařeným luštěninám i s vodou a na mírném ohni společně povaříme 15 minut.
- Nakonec přidáme prolisovaný česnek, majoránku, popř. SHOYU nebo dochutíme solí, zjemníme olivovým olejem a sekanou petrželovou natí.
Poznámky
Česká polévka fazolová nebo cizrnová
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 250 g bílých fazolí nebo cizrny
- 50 g olivového oleje
- 30 g špaldové mouky celozrnné
- ½ cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g strouhané nebo drobně krájené kořenové zeleniny (mrkev, kořen petržele, celer)
- majoránka, sůl, voda, sekaná petrželová nať nebo pažitka popř. několik lžic SHOYU
Postup
- Fazole či cizrnu namočíme přes noc do studené vody. Luštěninu propláchneme, vodu slijeme a luštěninu uvaříme ve dvojnásobném objemu neosolené pitné vody do měkka.
- Z jemně krájené cibule, oleje a mouky připravíme světlou jíšku. K jíšce prolisujeme uvařenou luštěninu i s vodou, ve které se vařila.
- Přidáme strouhanou kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, majoránku a sůl, popřípadě SHOYU, vše promícháme a za častého míchání povaříme na mírném ohni 15 minut.
Poznámky
—–
LUŠTĚNINOVÝ HLAVNÍ CHOD (oběd, večeře)
Nebojme se dát dětem luštěninu k obědu. Rozhodně nepřidáme uzeninu, ale dáme krajíček chleba nebo rýži, kuskus či těstovinu. V hlavním luštěninovém chodu tedy budeme kombinovat luštěninu s obilovinou, abychom dostali plnohodnotnou skladbu aminokyselin z rostlinných bílkovin. Luštěninu s obilovinou kombinujeme přímo v pokrmu, nebo ji dáme jako přílohu.
Červená čočka s rýží (rychlá příprava)
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 200 g červené čočky
- 200 g rýže bílé nebo pro větší děti Natural
- 2 lžíce čerstvých sekaných bylinek (petrželová nať, saturejka nebo majoránka)
- 50 g panenského olivového nebo sezamového oleje
- sůl, popř. 2 lžíce SHOYU
- sekaná petrželová nať na zdobení
Postup
- Červenou čočku a rýži promyjeme a společně v hrnci máčíme ve studené vodě 10 minut. Vodu nesléváme, doplníme na jedenapůlnásobný objem čočky a rýže a vše přivedeme k varu.
- Chvíli vaříme bez pokličky a sbíráme pěnu. Pak necháme vařit na velmi mírném ohni pod pokličkou 20 minut, občas promícháme a popř. doplníme trochou horké vody.
- Nakonec zamícháme sekané bylinky, popř. SHOYU, a jídlo necháme chvíli zaležet.
- Hotový pokrm zjemníme panenským olejem a na talířích sypeme petrželovou natí.
- Podáváme s jemným salátem z čerstvé zeleniny.
Poznámky
Luštěninové hamburgery nebo sekaná
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 400 g syrové luštěniny (hnědá čočka, červené fazole adzuki, cizrna)
- 50 g slaniny
- 30 g panenského řepkového oleje
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 50 g jemně strouhaného celeru
- 50 g jemně strouhané mrkve
- 1 lžička mletého sušeného řebříčku (pro děti místo pepře!)
- špetka mletého nového koření
- na špičku nože mletého koriandru
- 1 lžíce sekané petrželové natě, pro větší děti můžeme přidat 100 g čerstvých hub
- asi 150 g strouhanky nebo 50 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g mletých obilných vloček
- sůl, popř. pár lžic SHOYU
- řepkový olej na smažení hamburgerů
Postup
- Vybranou luštěninu nebo jejich směs namočíme a pak uvaříme do měkka, jak jsem uvedla výše. Uvařenou necháme okapat a hrubě pomeleme na masovém strojku.
- Na oleji zpěníme jemně nakrájenou slaninu a cibuli, osmahneme jemně strouhaný celer, mrkev a popř. houby a vše krátce podusíme.
- Přidáme koření, pomletou uvařenou luštěninu a tolik strouhanky a obilovin dle receptu, abychom dostali hmotu konzistence jako na sekanou.
- Ochutíme solí a popř. SHOYU, přidáme petrželovou nať a dobře promícháme.
- Z hmoty tvoříme hamburgery, které osmažíme na rozehřátém řepkovém oleji do zlatova. Hamburgery podáme v burgerové housce s oblohou.
- Sekanou vytvarujeme a pečeme v mírně vyhřáté troubě do zlatavého povrchu, nebo jako prejt ve vymazaném plochém pekáčku. Podáváme s nastavovanou bramborovou kaší nebo tmavým chlebem a salátem z čerstvé zeleniny.
—–
PLNOHODNOTNÉ TOFU POMAZÁNKY – variace
Pomazánky z TOFU podáváme dětem s chlebem nebo bagetkou k svačince nebo k snídani. Vynikají vysokým obsahem kvalitních bílkovin (v kombinaci s chlebem nebo pečivem dosáhneme skladbu potřebných esenciálních aminokyselin jako u živočišných bílkovin).
Pomazánky s TOFU jsou pro děti lehce stravitelné (TOFU je fermentovaný sójový tvaroh!) a dětem chutnají.
Nejprve si připravíme:
Základ pro TOFU pomazánky
- 100 g přírodního TOFU nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme do hladka
- Přidáme 60 – 100 g změklého čerstvého másla nebo „pomazánkového“ Natural a špetku soli
- Vše pečlivě vyšleháme do požadované hustoty. Pokud třeba, ředíme vodou nebo mlékem.
Variace TOFU pomazánek
Bylinková TOFU pomazánka
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 100 g TOFU základu
- 2 lžíce jemně sekaných čerstvých bylinek nebo 1 lžička sušených bylinek
- sůl
Postup
- Základ smícháme s jemně sekanými bylinkami a dochutíme solí.
Poznámky
Ořechová nebo semínková TOFU pomazánka
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 100 g TOFU základu
- 100 g jemně mletých jader ořechů (vlašské, lískové) nebo loupaných semínek (slunečnice, dýně, sezam)
- 1 malý stroužek česneku
- sůl, popř. podle chuti trochu medu, citrónové šťávy, panenského oleje
Postup
- Základ smícháme s jemně mletými přísadami na hladký krém.
Mrkvová TOFU pomazánka
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 100 g TOFU základu
- 150 g jemně strouhané čerstvé mladé mrkve
- 1 lžíce medu
- špetka soli
- citrónová šťáva podle chuti
Postup
- Základ a ostatní suroviny smícháme, necháme chvilku v chladu zaležet a hned podáváme na máslem namazaných plátcích chleba nebo veky.
Mnoho inspirace, rad a receptů na chutná, zdravá a přirozená jídla pro děti a celou rodinu najdete v knížkách našeho nakladatelství MEDICA PUBLISHING.
—–
Zdroj: Pavla Momčilová (autorské dílo), www.medicapublishing.cz, foto: Pavla Momčilová
Buďte první kdo přidá komentář