Zavařování je zase v kurzu. Vyzkoušejte náš recept na kyselé okurky, sušená rajčata a papriky plněné zelím

Zavařování je zase v kurzu.
Foto: Pixabay

V posledních letech roste zájem o zahradničení i zpracovávání úrody ze zahrádky. Jako bychom si začali uvědomovat, že to, co nám vyroste pod rukama, má mnohem větší cenu než kupované.

Je to i váš případ a hledáte inspiraci, jak schovat na zimu vypěstovanou nebo darovanou zeleninu? Tady jsou naše oblíbené recepty:

Okurky ve sladkokyselém nálevu

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

Na lák:

  • 1,75 litru vody
  • 0,6 litru octa
  • 240 g cukru
  • 80 g soli

Na okurky:

  • okurky
  • cibule
  • mrkev
  • kopr
  • nové koření
  • celý pepř
  • hořčičné semínko
  • bobkový list
  • chilli paprička (nemusí být)

Postup
 

  • Svařte všechny suroviny na lák a nechte stranou trochu zchladnout.
  • Zavařovací sklenice vymyjte a vyvařte nebo nechte v troubě uschnout, víčka na sklenice vymyjte a důkladně osušte.
  • Natrhané okurky pořádně vydrhněte kartáčkem.
  • Naplňte sklenice: do každé dejte lžičku hořčičného semínka, pár kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, pár koleček cibule a mrkve, snítku kopru (ideálně s květem), pokud máte raději pikantnější chutě, můžete přidat i kousek chilli papričky, a až po okraj naplňte okurkami.
  • Zalijte připraveným lákem asi 3 mm pod okraj sklenice a pevně uzavřete.
  • Sterilujte v zavařovacím hrnci při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.

Sterilované papriky plněné zelím

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

Na lák:

  • 1,75 litru vody
  • 0,6 litru octa
  • 240 g cukru
  • 80 g soli
  • kapka olivového oleje

Na papriky:

  • 1 kg bílých paprik
  • čerstvé zelí
  • hořčičné semínko
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř

Postup
 

  • Všechny suroviny na lák svařte (bez oleje) a nechte zchladnout.
  • Papriky omyjte, odřízněte jim stopky a vydlabejte jádřince. Snažte se pracovat opatrně, ať plody neprasknou a zůstanou pěkně vcelku.
  • Zelí očistěte, rozčtvrťte a nakrájejte na tenké nudličky.
  • Natlačte ho co nejvíc do každé papriky a vložte do čisté sklenice.
  • Přidejte koření: bobkový list, 3 kuličky nového koření, pár kuliček pepře a půl lžičky hořčičných semínek.
  • Zalijte lákem 3 mm pod okraj sklenice a zakápněte olivovým olejem.
  • Pevně uzavřete čistým suchým víčkem a sterilujte při teplotě 85 °C po dobu 20 minut.

Sušená rajčata v olivovém oleji

Petra Matějková
Vytisknout

Suroviny
  

  • zralá rajčata
  • cukr
  • sůl
  • čerstvý česnek
  • čerstvá bazalka a rozmarýn
  • olivový olej

Postup
 

  • Velká rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky nebo plátky silné cca 1 cm, cherry rajčátka stačí nakrájet na poloviny.
  • Vyskládejte na plech na pečící papír nebo do sušičky.
  • Posypte cukrem (nešetřete jím, zvýrazní chuť rajčat) a posolte.
  • Usušte až do fáze, kdy rajčata nebudou na pohled vlhká, ale zůstanou na omak pružná.
  • Do čistých a suchých skleniček dejte po oloupaném stroužku česneku, kousku rozmarýnu a lístku bazalky, naskládejte sušená rajčata a zalijte až po okraj olivovým olejem.

Poznámky

Pokud rajčata sníte do 3 měsíců, nemusíte je sterilovat, ale uchovávejte je v chladu.

Zdroj: redakce – Petra Matějková (autorské dílo), soukromý archiv autorky

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*