Tradiční jarní masa
Jehněčí, kůzlečí, skopové a kozí masíčko je zdravé a chutné
Do zdravého jarního jídelníčku patří jehněčí, kůzlečí, kozí a skopové maso. Ovce a kozy jsou tradičně chovány v horských a podhorských oblastech na přírodních pastvinách, často na biofarmách, a to je zárukou kvalitního, rezidui nezatíženého libového masa.
Zkuste letos své blízké překvapit něčím novým a hodnotným a kupte na jarní stůl kus jehněčího. Toto mladé maso je lehce stravitelné, má vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, nemá mnoho tuku a je zvlášť vhodné pro děti. Dopřejte si tedy něco neobvyklého, zdravého a…chcete-li i moderního. Jehněčí maso je současná „meta“ šéfkuchařů.
Jak šikovně na jehněčí, skopové, kůzlečí a kozí maso
Druhy mas a jejich použití
- Plecko jsou malé kotlety s kostí, vhodné pro pečení, grilování a opékání.
- Pravá kotleta (vyšší) se hodí pro grilování a smažení.
- Hřbet je nejkvalitnějším masem a používá se na pečení, grilování a rychlé opékání.
- Z nohy (kýty) a ramínka lze získat libové kousky na pečení, řízky i guláše. Kosti s odřezky dejte vařit na výbornou polévku. Také žebra se hodí na polévku.
- Maso z krkovičky a žeber použijte na dušení, tučnější do polévek. Hrudí můžete upéci s nádivkou.
Kuchařské rady ke skopovému a kozímu
- Skopové obsahuje hodně tuku, který při chladnutí rychle tuhne. Proto je třeba takové maso podávat horké a na zahřátých talířích.
- Maso ze starších kusů je dobré naložit buď do mořidla nebo marinády, nebo alespoň do kysaného mléka. Mléko je třeba každý den vyměnit za čerstvé.
***
Několik výborných a „rychlých“ receptů z jehněčího
Jehněčí kotletky na citrónu
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 8 jehněčích kotletek
- 1 malá cibule, mletý pepř, snítka rozmarýnu
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1 nezávadného citrónu
- ½ lžičky mleté sladké papriky
- 20 g pšeničné mouky polohrubé
- 50 ml olivového oleje
- sůl
Postup
- Omyté a osušené kotletky lehce naklepejte, osolte, malounko opepřete, přidejte rozmarýn a potřete citrónovou šťávou smíchanou s částí olivového oleje. Dejte do chladna ½ hodinky zaležet.
- Marinované kotletky lehce posypte moukou a paprikou, na pánvi z obou stran opečte dorůžova, přidejte jemně nakrájenou cibuli, zakápněte zbylou citrónovou šťávou a přidejte 1 lžičku citrónové kůry. Podlijte trochou horké vody a pod poklicí duste, až je maso měkké.
- Maso dejte do tepla na míse. Šťávu vyduste na tuk, zaprašte zbylou moukou, podlijte studenou vodou, rozšlehejte a provařte. Kotletky podávejte s vařenýmbramborem nebo dušenou šunkovou rýží.
Poznámky
***
Jehněčí pečeně s jarní cibulkou
Poslat e-mailem VytisknoutPomůcky
- 1 plastový fóliový sáček na pečenímasa (např. Alufix, Brathulle apod.)
Suroviny
- 600 g čerstvého jehněčího masa z kýty nebo krku
Marináda:
- šťáva z citrónu
- špetka mletého pepře
- 20 ml olivového oleje
- 10 mladých cibulek s natí – nebo svazek přezimované cibule „sečky“ ze zahrádky
- 30 g čerstvého másla
- sůl
- 3 lžičky zakysané smetany
- 4 lžíce krájené pažitky nebo mladé cibulové natě
Postup
- Odblaněné maso omyjte, osušte, potřete marinádou a nechte v zakryté nádobě v chladnu ½ hodiny.
- Marinované maso osolte, dejte i s marinádou do fóliového sáčku na pečení, v něm obložte očištěnou a nakrájenou cibulkou a kousky másla a přidejte 3 lžíce vody. Sáček uzavřete sponou a podle návodu na několika místech propíchejte.
- Na plechu nebo pekáčku vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 60 minut dozlatova a do měkka. Nemáte-li sáček na pečení, pak pečte maso v pekáčku,ale nezapomeňte jej občas podlévat horkou vodou.
- Po vynětí z trouby nechte chvíli táhnout, pak sáček shora rozstřihněte, maso nakrájejte na plátky.
- Na míse podlijte vypečenou šťávou s cibulkou a ozdobte smetanou a pažitkou.
- Podávejte s karlovarským knedlíkem nebo s jarní bylinkovou nádivkou pečenou zvlášť.
Poznámky
***
Poznámka k fólii na pečení:
Je to výborný pomocník při pečení nejen masa.
. Nemáte-li čas maso hlídat a podlévat, bezpečně jej upečete;
. Pečete-li menší porci masa, nebude vysušené;
. Tuk se při pečení nikdy nepřepálí.
. Odpadne pracné čištění připečených zbytků.
***
Jehněčí rolka s jemnou omáčkou
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 600 g jehněčí kýty nebo plec bez kosti
- 1 lžička hořčice
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 4 plátky drůbeží šunky
- 1 vejce
- 1 cibule
- 2 malé mrkve
- kousek celeru
- 30 ml olivového oleje
- 1 lžíce mouky hladké
- sekaná petrželka
Postup
- Omyté a osušené maso nařízněte tak, abyste dostali větší obdélníkový plát. Na prkénku jej lehce naklepejte, osolte, lehce potřete kouskem česneku a hořčicí.
- Z rozšlehaného vejce na troše oleje usmažte omeletku.
- Připravené maso poklaďte omeletkou, plátky šunky, kolečky cibule a tyčinkami z 1očištěné mrkve.
- Rolku zabalte a upevněte bílou nití nebo kuchyňskými jehlami. Opečte ze všech stran na oleji, podlijte a duste.
- Po chvíli přidejte nastrouhanou zbylou mrkev a cibuli a všechen celer, osmahněte a vše duste s masem, až je všechno měkké.
- Rolku vyjměte a dejte na teplé místo odležet.
- Šťávu se zeleninou vysmahněte, zaprašte moukou, podlijte vodou, rozšlehejte, provařte do hladka a popř. dochuťte solí. Omáčku propasírujte nebo rozmixujte.
- Rolku nakrájejte na plátky, na míse polijte omáčkou a posypte sekanou petrželkou.
- Výborně chutná s dušenou rýží, haluškami nebo noky.
Poznámky
***
Jehněčí v jarní zelenince
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 600 g libového jehněčího bez kosti
- 1 lžíce pšeničné mouky polohrubé
- 30 ml olivového oleje
- 2 mladé cibulky s natí
- 2 mladé mrkve
- 1 kořen petržele s natí
- 1 mladá kedlubna
- 2 listy kadeřávku
- 2 hrsti špenátových listů
- 5 prýtů chřestu
- sůl, špetka mletého bílého pepře, snítka rozmarýnu
- voda nebo 1 dl bílého vína na podlití
Postup
- Odblaněné, opláchnuté a osušené masíčko nakrájejte na kostky, osolte, popř. opepřete, poprašte moukou a opečte ze všech stran na rozehřátém oleji.
- Přidejte nejprve nakrájenou bílou část cibulek a pak postupně očištěnou a nakrájenou mrkev, kořen petržele, kedlubnu a lodyhy kadeřávku. Podlijte horkou vodou nebo směsí vody s vínem a duste do měkka.
- Očištěný chřest nakrájejte na špalíčky, zelenou nať cibule na proužky, listy kadeřávku na kousky a vše spařte trochou osolené vody. Sceďte a přidejte k masu ke konci dušení, aby si vše zachovalo pěkně zelenou barvu.
- Pokrm podávejte na věnci z dušené dlouhozrnné rýže nebo s vařeným bramborem. Shora posypte čerstvě sekanou petrželovou natí.
Poznámky
***
Více receptů na jarní masa na vašem stole najdete v našich knížkách:
a v dalších titulech.
***
Naše knihy koupíte u všech knihkupců ČR.
Více na webu www.medicapublishing.cz nebo mně zavolejte tel.: +420602 271 393
Zdroj: Pavla Momčilová (autorské dílo)
Buďte první kdo přidá komentář