Češi a nová neoddělitelná víčka od roku 2024: trháme je a zuříme, někteří jsou ale spokojení

Foto: Unsplash.com

Určitě jste si už v obchodech všimli lahví s neoddělitelnými víčky. Toto opatření má usnadnit recyklaci a zamezit množství volně pohozeného odpadu. Zavedení neodnímatelných víček nařizuje evropská legislativa a nařízení je platné od července roku 2024. Vypadá to tedy, že si budeme muset zvyknout na pití z lahví, ze kterých nejde sundat víčko. Nebo snad ne?

Proč musí být víčka napevno připojena k lahvím

Od 1. července musí mít všechny nápojové obaly, které jsou vyrobeny z plastu a mají objem nižší než 3 litry, napevno připojené víčko. Víčko nesmí jít odšroubovat a ani nesmí jít snadno odtrhnout. Proč?

Toto opatření má snížit množství volně pohozeného odpadu a zamezit tomu, aby se někde volně povalovala víčka. Opatření má také usnadnit recyklaci a zvýšit množství plastu, které se dostane k recyklaci.

Reakce veřejnosti

Češi však z nového opatření nejsou příliš nadšení. Nekritizují ekologický aspekt, ale lahve s připojenými víčky se jim zdají velmi nepraktické. Čechům se nelíbí především to, že se z lahví špatně pije a že plast šrábe do obličeje. Lidé si stěžují také na to, že se lahve špatně zavírají a že víčka jsou ostrá a pokud se je člověk snaží odtrhnout, poraní si ruku.

Velké množství lidí pak uvádí, že jim nový vynález vadí natolik, že si kvůli tomu přestali kupovat své oblíbené limonády a minerální vody, nebo alespoň jejich nákupy výrazně omezili.

Ti nejrozzlobenější Češi pak přiznávají, že víčka od lahví ve vzteku odtrhávají nebo odstřihávají. Na truc pak z lahví sundávají i barevný plastový kroužek, který tam po víčku většinou zůstává, a netřídí ho. Často jim prý kroužek dokonce upadne na zem a oni ho tam nechají ležet. Dokonce proti novým víčkům vznikla petice,

Zajímavost: Nové lahve s napevno připojenými víčky si chválí snad jen lidé s handikepem a řidiči. Láhev se jim snadněji zavírá a nehrozí, že se víčko někam zakutálí.

Závěr

Neoddělitelná víčka jsou tu a nám nezbývá, než si na ně zvyknout. Kdo si zvykat nechce, musí si nápoje přelévat do sklenice nebo přestat kupovat vody a limonády v plastových lahvích a nosit si s sebou vždy láhev vlastní, do které si vodu bude doplňovat.

Nakonec se zdá, že neoddělitelná víčka naší planetě Zemi přeci jen prospějí, i když možná trochu jinak, než jak bylo původně zamýšleno. Lidé budou méně kupovat nápoje v jednorázových lahvích, a tím pádem se konečně přestane vyrábět tolik zbytečného plastu.

Zdroje: https://www.foodnet.cz/en/newsletter/5810-mzp-cr-povinnost-pevne-prichyceneho-vicka-k-nadobe-od-cervence-2024, https://e-petice.cz/petitions/vratme-lahvim-normalni-vicka-.html, https://www.kupi.cz/magazin/clanek/27288-neoddelitelne-vicka, https://www.top.cz/proc-jsou-neoddelitelna-vicka-musime-si-na-ne-zvyknout-i-kdyz-nechceme,

8 Comments

  1. Čím větší hovadina, tím víc se v EU prosazuje. Jako polovina nejmenšího kontinentu se snažíme spasit svět, zatímco ostatní na to kašlou a sami si způsobujeme problémy, které by bez EU vůbec nebyly. Je potřeba se vrátit k původní myšlence evropského společenství, nebo EU zcela zrušit.

  2. Tak jako řidíč mám naprosto odlišný názor. Jednou rukou se mi víčko velice špatně vrací zpět. A od doby, co jsem ho nasadil přez závit a část obsahu lahve se mi vylil do dveřní přihrádky jej ještě před vyjetím odtrhnu.

  3. Vítám, …že mohu připojit komentář.
    Netvrdím, že je to ryze úplná hovadina, již jsem se jednou setkal s tím, že mi víčko u láhve drží. Ano …nespadlo mi na zem a já mohl na půl vypitou flašku zavřít aniž bych se musel sehnout pro zakutálené víčko. Ale v devadesáti procentech případů a poslouchám komentáře na absurditu tohoto eurov-ynálezu. Je to zbytečná komplikace, která zaměstnala a prodražila výrobu, kterou opět zaplatí spotřebitelé. Připojuji se k demonstraci a víčka nejen odtrhuji, ale láhev záměrně půlím a čtvrtím a dále dělím, abych dokázal, že takovéhle ab-debility ekologii nepomohou. Nesnažte se lidi nasrat a oni vám sami pomohou.

    Děkuji za dočtení.

  4. Já si z Číny nakoupil různé plastové uzavíratelné lahve, netečou, dobře se nosí, jsou za pár korun, a tak není problém je někde odhodit. A problém vyřešen…. 😂 😂 😂

  5. No chudáci rodiče moje vnučka sbírá víčka z pet lahví do školy už se vidím jak to trhám z lahví. A co se týká řidičů místo pití za jízdy se mají věnovat řízení jeto stejné a nebo ještě jak telefon při řízení.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*