Změny v kotlíkových dotací od září 2024: Na jaké peníze mají nárok nejen senioři?

Foto: Unsplash.com

Ačkoliv akorát začalo léto, kotlíkové dotace se řeší neustále. Na výměnu kotle na uhlí za ekologičtější zdroje pro získání tepla má stát přichystané miliardy korun. Od září 2024 začíná v Česku platit zákaz používání starých kotlů na tuhá paliva, na který se Češi připravují od roku 2012. O tuto výměnu se stát snaží již několik let. 

Budou se tedy moct používat pouze kotle 3. a vyšší emisní třídy. 

Pro koho jsou kotlíkové dotace? 

Cílem výměny starších kotlů na tuhá paliva je snížení emisí, které vypouštějí zdroje spalující například uhlí do ovzduší. Takové kotle přitom má mnoho seniorů ve svých domovech.

Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu, většina emisí, které se vypustí do ovzduší pochází právě z lokálního vytápění domácností.

Nejvyšší dotace je určena pro domácnosti s nízkými příjmy a těmi jsou senioři, lidé pobírající invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně, či lidé pobírající příspěvek na bydlení, tito lidé mohou získat až 95% dotaci na výměnu starého kotle. 

Pro ostatní domácnosti, zde je program Nová zelená úspora. 

Dotace jsou určeny pro fyzické osoby, které jsou vlastníky, nebo spoluvlastníky nemovitosti. Ať už se jedná o rodinný dům, bytový dům, byt, nebo trvale obydlený rekreační objekt.  

Foto: Unsplash.com

Jak získat kotlíkovou dotaci?

Pro získání kotlíkové dotace potřebujete několik dokumentů. 

V žádosti musíte přiložit například foto dokumentaci nově instalovaného zdroje tepla, zprávu o montáži zpracovanou oprávněnou osobou pověřenou výrobcem nebo proškolenou osobu pro instalaci plynových kotlů, nebo potvrzení o ekologické likvidaci starého kotle.

Nejjednodušší způsob, jak žádat o dotaci je přes SFŽP, do kterého se můžete přihlásit přes identitu občana. Po registraci a ověření e-mailové adresy, získáte možnost nahlédnout do všech vašich žádostí a také založit novou. Zde vyberete o jaký typ dotace usilujete. 

Žádosti o dotace se podávají v průběhu roku 2024, a to, kdy budou ukončeny, záleží na jednotlivých krajích. 

Výše státní podpory po září 2024 

Ministerstvo uvádí, že maximální výše státní podpory bude po září nižší. Zatím, se nedá zjistit přesná tabulka. Alespoň pro orientační přehled můžeme nahlédnout na současnou výši dotací. Největší dotaci můžeme získat až 180 000 Kč a to na tepelná čerpadla pro rodinné domy. 

Zdroje: Autorský text – Adam Beran, https://www.sfzp.cz/dotace-a-pujcky/kotlikove-dotace/zakladni-informace/, https://kadria-kotle.cz/dotace-n, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-kotlikove-dotace-zmeny-penize-254603, https://www.mzp.cz/cz/news_20240624_MZP-predstavuje-novinky-v-dotacich-na-vymenu-kotlu-ktere-zacnou-platit-od-1-zari-2024

3 Comments

  1. hm mnoho povyku pro nic kotel jsem vyměnil za nový přesto,že slouži.komím nechal vyvložkovat,přesto,že byl vložkován šamotem a přesto ikdyž jsem senior stár 77let a manželka 75 let dokumenty vyřízené a zaslané- nám byla kotlíková dotace zastavená proč,kotel atmos 22 není v seznamu-proč mě vyhovuje,pro transport montáž v kotelně atd,tak kde jsou ta pravidla nebo to jsou pouze nesmyslné sliby

    • Žvásty nesmisly, oblbování lidí, dehonestace. Já jako odborník v topení, si nemůžu instalovat ve svém domě kotel. Tohle nedovedli ani komisi. Tyhle eurofasiste to dovedli k dokonalosti.

  2. Dobrý den z Krouny.
    Jsem důchodce, který předal nemovitost dceři.
    V r. 2023 byla stižena CMP(mrtvice).
    Je invalidní důchodkyní 3. stupně.
    Žádost o dotaci proto musím vyčídit za ní = jsem její opatrovník.
    Prosím snažně o radu – jak správně postupovat při žádosti v našem případě.
    Děkuji
    S úctou
    Pavel ONDRA

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*