Milujete sladké a hledáte recept na opravdu výjimečný dezert? Přinášíme vám inspiraci na luxusní buchty, které nadchnou vaše chuťové buňky a stanou se významnou pochoutkou každé oslavy nebo návštěvy.
- Perník s jablky a čokoládou
- Buchta „Orgasmus“
- Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
- Krtkův dort na plechu
Perník s jablky a čokoládou
Jedním z nejoblíbenějších receptů na buchtu je perník s jablky a čokoládou. Tento perník je luxusní právě díky své vláčnosti z nastrouhaných jablek. Kousky vlašských ořechů dodají perníku křupavost, a čokoládová poleva na povrchu udělá z tohoto dezertu skutečnou pochoutku.
Ingredience:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 lžíce perníkového koření
- 3-4 lžíce holandského kakaa
- 130 ml slunečnicového oleje
- 120 ml mléka
- 2 střední jablka
- 2 hrsti nalámaných vlašských ořechů
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 stupňů.
- Oloupejte a nastrouhejte jablka.
- Smíchejte jablka s ostatními ingrediencemi a důkladně promíchejte.
- Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 30 minut.
- Po upečení perník polijte rozpuštěnou čokoládou a posypte kokosem.
Buchta „Orgasmus“
Tento dezert je známý svým odvážným názvem, který však plně odpovídá jeho neodolatelné chuti. Kombinace ananasu, mascarpone a ořechů vytvoří harmonii chutí, kterou si zamilujete.
Ingredience:
- 1 plechovka ananasu (565 g)
- 1 hrnek cukru krupice
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 2 vejce
Krém:
- 2 mascarpone
- 2 vanilkové cukry
- 1 prášek do pečiva
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup:
- Ananas rozmixujte i se šťávou a smíchejte s cukrem, vejci a moukou s práškem do pečiva.
- Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte 15-20 minut.
- Na vychladlé těsto rozetřete krém připravený z mascarpone, zakysané smetany a vanilkového cukru.
- Na závěr polijte rozpuštěnou čokoládou a posypte nasekanými ořechy.
Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
Další výbornou variantou je buchta s pudinkem a zakysanou smetanou. Tento dezert kombinuje jemnou chuť vanilkového pudinku a osvěžující zakysanou smetanu. Nejlépe chutná vychlazená.
Ingredience:
- 4 vejce
- 250 g cukru
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek mléka
- 400 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 2 zakysané smetany
- 2 vanilkové cukry
- mletá skořice
Postup:
- Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte olej a mléko, nakonec mouku s práškem do pečiva.
- Těsto nalijte na vymazaný plech a rovnoměrně na něj nalijte uvařený pudink podle návodu.
- Pečte při 180 °C přibližně 30 minut.
- Na vychladlou buchtu natřete zakysanou smetanu a na závěr posypte vanilkovým cukrem se skořicí.
Krtkův dort na plechu
Krtkův dort je klasika, kterou nelze nemilovat. Lahodná náplň z banánů, šlehačky a strouhané čokolády je zkrátka neodolatelná. Chcete-li uspokojit větší množství mlsných jazýčků, vsaďte na variantu na plech. Náš recept na krtkův dort z plechu má ještě jednu velkou výhodu – je opravdu rychle hotový.
Ingredience
Na těsto:
- 225 ml slunečnicového oleje
- 2 vejce
- 240 g krupicového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 240 g hladké pšeničné mouky
- špetka soli
- 1 balení kypřicího prášku do pečiva
- 4 lžíce kakaa holandského typu
- 250 ml mléka
- máslo na vymazání formy
Na náplň:
- 600 g smetany ke šlehání
- 3 balení ztužovače smetany
- 1 balení vanilkového cukru
- 100 g čokoládových hoblin z tmavé čokolády
- 8 banánů (dohromady cca 1,2 kg)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vyšlehejte olej, vejce, cukr a vanilkový cukr do hladké směsi. Mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva a kakaem. Střídavě s mlékem zapracujte po částech všechny suroviny do jedné hmoty.
- Těsto nalijte do připraveného plechu a pečte asi 20–25 minut.
- Vychladlý korpus vydlabejte lžící asi 1 cm hlubokou jamku po celém povrchu. Vydlabané těsto rozdrobte do mísy a odložte stranou.
- Na náplň vyšlehejte šlehačku, přidejte ztužovač a vanilkový cukr. Čokoládové hobliny vmíchejte do připravené šlehačky.
- Banány oloupejte, nejdříve je rozpulte příčně a pak i podélně a vzniklé čtvrtiny naskládejte na vydlabaný korpus.
- Na banány rovnoměrně naneste vrstvu šlehačky. Povrch drobky z vydlabaného korpusu. Nechte dobře vychladit v lednici.
Zdroje: Autorský článek – Eliška Dvořáková, http://www.smoothcooking.cz/2017/05/jablecny-pernik.html, https://www.toprecepty.cz/recept/4980-buchta-orgasmus/, https://www.recepty.cz/recept/buchta-s-pudinkem-a-zakysanou-smetanou-167696, https://www.apetitonline.cz/recept/krtkuv-dort-na-plech
Buďte první kdo přidá komentář