Pokuta za špatně umístěnou autokameru je realitou. Jak ji umístit, aby bylo vše v pořádku?

Foto: Unsplash.com

Jste aktivní řidič a na cestách trávíte mnoho hodin? Pak je pro vás užitečné, nainstalovat si kameru do auta. Může vám pomoci při prošetřování nebezpečných situací v silničním provozu. Pojišťovny i dopravní policie záznamy z auto kamer přijímají s povděkem. Avšak i při používání kamer v autě je potřeba mít na paměti další faktory.

Umístění kamery

Když budete palubní kameru umísťovat do vašeho vozu, dbejte na následující omezení. Abyste nedostali pokutu za špatné umístění, dodržujte tyto zásady.

Zákon 361/2000 Sb., § 52 stanoví: „(1) Předměty umístěné ve vozidle musí být umístěny tak, aby neomezovaly a neohrožovaly řidiče nebo osoby přepravované ve vozidle a nebránily výhledu z místa řidiče.“

To znamená, že kameru je potřeba umístit takovým způsobem, aby neomezovala výhled řidiče z auta, a také aby nebránila použití bezpečnostních prvků, jako je například zpětné zrcátko nebo airbag.

Kameru musíte umístit tak, aby nebránila výhledu řidiče z auta. Také by neměla bránit bezpečnostním prvkům.
Foto: Unsplash.com

Vhodným místem je uprostřed za zpětným zrcátkem nebo co nejníže skla doprostřed, pokud v zorném poli řidiče nebrání výhledu.

Relevance záznamu

Záznam může být relevantním důkazem o dotyčné události, která nastala v silničním provozu, ale také nemusí být brán jako relevantní svědectví. Orgán v trestním řízení rozhoduje o relevantnosti či irelevantnosti záznamu z palubní kamery.

Ochrana osobních údajů

Záznamy z kamery můžete použít jen pro svou osobní potřebu, nesmí se dále šířit nebo zveřejňovat. Pokud záznamy z autokamery použijete pro svou obhajobu neviny například u dopravní nehody, je to v pořádku. Doporučuje se nejprve oznámit, že takové záznamy máte a vyčkat na vyzvání k jeho předložení. A pokud řidič poskytující záznam z kamery nejel ukázkově podle předpisů, problémům či pokutě nebo sebrání bodů se nevyhne.

Manipulace s kamerou

Nemanipulujte během jízdy s kamerou, protože při jízdě nesmí řidič držet v ruce telefon nebo jiné hovorové či záznamové zařízení.

To zase upravuje zákon 361/2000 Sb., § 7: „řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení.“ 

Postih za porušení § 52 je maximálně dva tisíce korun českých a za § 7 do 1000 korun českých a dva body v bodovém systému.

Jak to funguje ve světě?

V Evropské unii není zakotven jednotný právní kodex pro používání palubních kamer.

Bezproblémové

Bosna a Hercegovina, Dánsko, Finsko, Itálie, Malta, Německo, Nizozemí, Norsko, Polsko, Slovensko, Velká Británie

S omezením

Francie – využití nahrávky musí být oznámeno nahraným osobám

Maďarsko – zabezpečení proti vstupu třetí osoby, v nízkém rozlišení a vymazání nahrávky po pěti dnech

Švédsko – na instalaci kamery by mělo být povolení, musí být odnímatelná a nahrávky je třeba pravidelně promazávat

Nedoporučuje se

Belgie, Lucembursko, Portugalsko (nesmí se používat ani být v autě), Švýcarsko, Rakousko

Například v Rakousku platí striktní zákaz pořizovat z automobilu soukromé záznamy veřejného prostranství. Pokuta může dosahovat až 10.000 eur.

Záznam celkově nesmí být použit v rozporu s právem na soukromí zobrazených osob, například formou zveřejňování.

[os-widget path=“/page/a1cd6897-0077-4821-ba73-566b68387c9d“]

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
Zákon č.361/2001 Sb. – Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu). In: Zákony pro lidi [online]. AION CS, 2024 [cit. 2024-08-06]. Dostupné z: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361,
https://www.garaz.cz/clanek/kamery-v-aute-u-nas-jsou-legalni-ale-ma-to-jista-omezeni-21000564,
https://www.auto.cz/pokuty-za-kamery-v-autech-necernobily-svet-121206,
https://www.tipcars.com/magazin/nase-tema/palubni-kamery-nehody-cestovani-pojisteni-zahranici-21042023.html,
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/ridici-zahlcuji-policejni-e-podatelnu-zabery-z-autokamer-vetsina-zaznamu-je-navic-nepouzitelna-344118

3 Comments

  1. V dnešní době je kamera v autě nutnost. Stalo se mně třeba, že jsem vjel na železniční přejezd s blikajícím bílým světlem a málem mně srazil vlak. Kdyby mi chyběla sekunda, ten vlak do mně narazil a já neměl v autě kameru, tak úřady vinu hodí na mně a nikdo by se se mnou nebavil. Drážní úřad by jako obvykle vydal zprávu, že zabezpečení přejezdu fungovalo správně a byli by se mnou hotovi. Spravedlnosti bych se nedovolal. Nebo kámošovi se v Ostravě na benzince stalo, že při výjezdu z ní na silnici do něj schválně nacouvalo auto s pěti romy a ti na kámoše hned vyskočili s výhrůžkou, že když jim nezaplatí na ruku (myslím, že třicet tis, ale už nejsem si už jistý), že zavolají policii a všichni dosvědčí, že můj kámoš do nich zezadu narazil a způsobil jim škodu. Bez kamery v autě by kámoš byl jasným viníkem. Pět svědeckých výpovědí proti jednoumu a policie by se sním nebavila. Kámoš naštěstí v autě kameru měl a po příjezdu policie se partička pěti romů nestačila divit. Dostala na krk trestný čin pokusu o podvod a myslím, že i křivé obvinění.

  2. I zde se ukazuje neprostá neschopnost se v rámci EU na něčem domluvit. \záznamovou kameru mám ve vozidle a to z toho důvodu ,abych mohl dokázat vlastní nevinu například při dopravní nehodě, kterou zaviní druhý řidič svou bezohlednou jízdou . moc mi pomohla jako podpurný materiál pro policii nebo pojišťovnu. Osobně jsem přesvědčen, že by toto mělo být uzákoněno pro všechna vozidla, tak jako se s tím dříve počítalo. To že nás šmírují všechny kamery ve městě nikdo neřeší , to OK. Proč by tomělo vadit zde???Nechápu.

  3. Hlavní, proč je dobré mít autokameru, že při sporné situaci (tvrzení proti tvrzení) akorát hoděj vinu na „slabšího“ místo aby mu vinu OBJEKTIVNĚ PROKÁZALI, v opačném případě aby ho PODLE PRESUMPCE NEVINY PROHLÁSILI ZA NEVINNÉHO.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*