Proč se senioři cítí nejhůř v historii: Energie jsou drahé a bydlení nedostupné

Foto: Unsplash.com

Mnoho seniorů má pocit, že za komunismu bylo líp. Babičky a dědečkové nostalgicky vzpomínají na mládí a na všechno, co tehdy zažili. Tvrdí, že tehdy bylo líp. Co vše se dnešním seniorům nelíbí? A proč mají pocit, že se mají nejhůře v historii? Čerpáme jak z veřejných informací tak z komentářů i hlasování u našich článků. Také čerpáme z vlastních dojmů a rozhovorů se seniory.

Ceny potravin i dalšího zboží

Senioři si často stěžují na to, že je v obchodech draho. Přitom většina zboží (potraviny, oblečení) je dnes levnější a také dostupnější. Dražší než kdysi jsou však některé služby (kino, kadeřník) a bohužel také energie.

Právě rostoucí ceny energií seniory hodně trápí. Náklady na energie totiž za poslední dva roky stouply o 62 procent, u seniorů činil nárůst dokonce 72,8 procenta. Právě senioři totiž často žijí ve velkých nezateplených bytech a domech, které jsou energeticky náročné. Za energie tudíž utratí nemalou sumu.

Mnoho starších lidí muselo v posledních letech hledat cesty, jak náklady za energie snížit. Někteří z nich přečkali zimu v nevytopených (nebo málo vytopených) bytech.

Senioři si často stěžují na to, že je v obchodech draho.
Foto: Unsplash.com

Dostupnost bydlení

Senioři často zdůrazňují, že za komunismu měl každý kde bydlet, ale už zapomínají dodat, že novomanželé často žili s rodiči a na vlastní byt čekali dlouhé roky. Nepopiratelným faktem je, že bydlení v dobách socialismu bylo pro řadu lidí problém. Bytů bylo málo a nebyly pro každého.

V současné době je hůře dostupné vlastní bydlení, neboť ceny nemovitostí stále rostou. Otázkou však je, zda je opravdu nutné, aby každý bydlel ve svém vlastním domě či bytě.

Nostalgie a selektivní paměť

Senioři často vyzdvihují život v komunismu, neboť už dávno zapomněli na vše špatné. Jejich mozek nepříjemné zážitky vytěsnil a v paměti jim zůstaly jen hezké vzpomínky.

Za komunismu byli dnešní senioři mladí, plní sil a života. Prožívali lásku, trávili čas s přáteli a s dětmi. Nyní je trápí nejrůznější zdravotní problémy, často žijí sami a chybí jim sociální kontakty. Není se tedy čemu divit, že se jim svět nezdá zrovna růžový.

[os-widget path=“/page/eb98d9f5-0547-45cd-9f2c-bd7dadb02c29″]

A co vy, myslíte si že se senioři mají lépe, nebo hůře? Podělte se o váš názor v komentářích.

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
Redakce asenior.cz,
Rozhovory se seniory v okolí,
https://www.novinky.cz/clanek/podcasty-retezak-ze-za-komunistu-bylo-lip-sazka-na-nostalgii-data-hovori-jasne-40467049,
https://www.idnes.cz/finance/banky-a-sporeni/historie-bydleni-socialismus-najem-druzstevni-byt-podnikovy-byt-sonda-odbornici.A180822_094159_sporeni_sov,
https://www.hypoindex.cz/clanky/jak-dostupne-bydleni-je-v-cesku/,
https://www.hypoindex.cz/clanky/jak-dostupne-bydleni-je-v-cesku/,
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/energie-za-dva-roky-zdrazily-o-62-procent-seniorum-vzrostly-naklady-o-tri-ctvrtiny-2621,
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/energeticka-inflace-drahe-energie-elektrina-plyn-hladik-jurecka.A230825_151753_ekonomika_maz

4 Comments

  1. Každý hodnotí podle vlastních zkušeností. Nejhorší je ale současný mediální mobbing seniorů. Oni se probili všemi změnami až do současnosti a za neutěšenou ekonomickou situaci dneška sotva můžou. Ale vyžít zde musí. Bláboly sociálně nezralých pisálků rozhodně přínosné nejsou.

  2. To je pěkný blábol ?!? Jsem senior, nic nevytesňuji, nemám zdravotní problémy ani mě nechybí sociální kontakty.
    Tak mohu klidně říct, že za komunistů se žilo lépe.Potraviny a oblečení je dnes levnější ? Kde žijete ?
    Dříve se stavělo mnoho bytů a v těch se žije dodnes, neboť dnes se nestaví nic. Každý mohl bydlet v Družstevním bytě a ne u rodičů.Byly novomanželské půjčky, kdy se promíjely splátky na každé další ditě.Nam z 10000 odepsali na třetí dítě 6000.
    Nebyli bezdomovci, bydlel každý a pracovali i cikáni.Bylo bezpečno, před obchodním domem často bylo několik kočárků se spícími dětmi, neboť se nemohlo jít s nimi dovnitř.A nikdo dítě nekradl.V noci jsem mohla jít domů sama beze strachu.
    Takže evidentně nemáte ty správné informace, jenom snahu – starej = blbej!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*