Dejte pozor na letošní přemnožené vosy. Poradíme, jak zlikvidovat hnízdo sami

Foto: Unsplash.com

Léto s sebou přináší nejen úmorná vedra, ale letos také i přemnožený hmyz. Jak totiž hlásí hasiči, letos v červenci zlikvidovali o několik stovek více hnízd obtížného hmyzu než v loňském prvním prázdninovém měsíci. Pokud byste se ale rozhodli vosí hnízdo sami, dejte na rady v dnešním článku.

Před odstraněním vosího hnízda si oblečte ochranný oděv

Ještě, než se pustíte do odstranění vosího hnízda na vlastní pěst, nezapomeňte chránit i sami sebe. Vhod vám tak přijde ochranný oděv, včetně bot, kalhot a dlouhých rukávů. Pokud použijete chemickou aplikaci, důsledně dodržujte všechny pokyny na štítku. A nezapomínejte si krýt ani obličej, proto si pořiďte i klobouk se sítí.

Fyzické odstranění vosího hnízda pomocí škrabky

Pokud uvidíte, že si vosy začínají stavět hnízdo, můžete ho sami odstranit dříve, než se příliš rozroste. Odstranit hnízdo byste se měli pokoušet se soumrakem, kdy hmyz není tolik aktivní. Vezměte si na pomoc pytel a škrabku pomocí které hnízdo seškrábnete do pytle. Ten odneste pryč od domu a vosy vypusťte.

Pokud uvidíte, že si vosy začínají stavět hnízdo, můžete ho sami odstranit dříve, než se příliš rozroste.
Foto: Unsplash.com

Likvidace pomocí přírodních prostředků

I přírodní prostředky používejte po západu slunce, kdy vosy nejsou aktivní. Použít je můžete také v případě, že se jedná o zemní vosí hnízdo. Můžete si smíchat 4 šálky vody a lžíci mátového esenciálního oleje a hnízdo roztokem polít. V případě zemního vosího hnízdo jej polijte neředěným bílým destilovaným octem.

Použijte pěnu na vosy

Věděli jste, že existuje také pěna na vosy? Jedná se o opravdu účinný přípravek, který stačí nastříkat do vosího hnízda. Sprej se ve formě pěny rozšíří v hnízdě a zlikviduje všechny vosy, které přijdou do styku s pěnou. Navíc na hnízdě vytvoří vrstvu vosku s navázanou účinnou látku zabraňující vosám vrátit se zpátky do hnízda.

Jak neodstraňovat vosí hnízdo

Když víte, jak odstranit vosí hnízdo, je také na místě si připomenout, jak se jej rozhodně nezbavovat. Nepokoušejte se hnízdo zapálit hořlavým materiálem nebo tekutinou. Zapálení vosího hnízda je velmi nebezpečné a může se velmi zvrtnout. Vyvarujte se i polévání hnízda vařící vodou nebo dokonce vysávání.

Nepokoušejte se hnízdo zapálit hořlavým materiálem nebo tekutinou.
Foto: Unsplash.com
[os-widget path=“/page/2e087f26-72d7-48ea-be03-7a7cab052a70″]

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
https://www.thespruce.com/how-to-get-rid-of-wasp-nest-5521781,
https://www.westernexterminator.com/help-and-advice/pest-insights/wasps/getting-rid-of-wasp-nests,
https://integrumservices.co.uk/pest-control-blog/how-to-get-rid-of-wasps-nests/,
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-likviduji-vice-hnizd-hmyzu-vosy-ale-premnozene-nejsou-tvrdi-odbornici,
https://www.lihneme.cz/blog/jak-se-bezpecne-zbavit-vosiho-hnizda/,
https://www.denik.cz/z_domova/vosy-premnozeni-alergie-vyjezdy-hasici-odbornci-kroti-paniku.html

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*