Vyhrává vysoká škola života: Proč řemeslník vydělává až o 50 000 Kč víc než učitel?

Foto: Midjourney.com

I když se zdá, že je vzdělání na vysoké škole důležité k dosažení úspěchů, opak je mnohdy pravdou. V poslední době je až trochu paradox, že kvalitní řemeslník může vydělávat mnohem více než studovaný učitel, přičemž rozdíl v jejich platech může být až 50 000 Kč. Nabízí se tedy otázka, proč tomu tak vlastně je. Co je na řemeslu tak výdělečné a proč je učitelské povolání podhodnocené?

Vysoká poptávka po kvalifikovaných řemeslnících

Však to určitě sami znáte, sehnat dobrého řemeslníka, zvlášť ve velkých městech jako je Praha nebo Brno, je velmi obtížné a když už se vám to podaří, tak si svou práci nechají „pořádně“ zaplatit. Český pracovní trh se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem kvalifikovaných řemeslníků. Za posledních pár let se stále zmenšuje počet absolventů odborných a technických škol. Navíc stále vzrůstá poptávka po elektrikářích, truhlářích, instalatérech apod. Vzhledem k nedostatku pracovníků v těchto profesích jsou jim jejich zaměstnavatelé nuceni platit vyšší mzdy.

Český pracovní trh se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem kvalifikovaných řemeslníků.
Foto: Unsplash.com

Situace ve školství

Na druhé straně učitelé pracují mnohdy ve veřejném sektoru a jejich platy jsou přesně určovány státními tabulkami. K plánovanému zvýšení platů učitelů až o 130 % průměrné mzdy v zemi stále nedošlo a platy učitelů, tak v porovnání s jinými státy Evropy, zůstávají nízké. Tato situace bohužel vede k tomu, že mnoho mladých lidí odchází ze školství nebo se zcela vyhýbá pedagogickému vzdělání, což do budoucna povede k tomu, že se Česká republika bude potýkat s nekvalifikovanými učiteli.

Učitelé v roce 2024 dosahují průměrné mzdy kolem 52 400 Kč měsíčně.
Foto: Unsplash.com

Platové rozdíly mezi řemeslníky a učiteli

Kvalifikovaní řemeslníci, zejména ti, kteří pracují v elektroinstalacích nebo se specializují na stavebnictví, vydělávají dle dostupných informací v průměru mezi 70 000 až 100 000 Kč měsíčně. Naopak učitelé v roce 2024 dosahují průměrné mzdy kolem 52 400 Kč měsíčně. Je potřeba brát v potaz, že se jedná o průměrné platy. Dalším faktorem je také společenské vnímání obou profesí. I když jsou učitelé základním stavebním kamenem vzdělávacího systému, je jejich práce často podhodnocena a zesměšňována. Řemeslníci pracující rukama jsou vnímáni jako ti, kteří vytváří hodnoty, což se odráží i v jejich výplatách.

Rozdíly v platech mezi řemeslníky a učiteli jsou širším problémem českého pracovního trhu, kde je hodnota vzdělání často podhodnocena oproti praktickým dovednostem. Je ale také potřeba si uvědomit, že se jedná o dvě různé profese, které lze jen těžko srovnávat.

[os-widget path=“/page/e254f8c0-3ed3-45fe-95b0-ea0a85dacf2d“]

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
https://cz.jooble.org/salary/%C5%99emesln%C3%ADk,
https://csu.gov.cz/produkty/ucitelske-mzdy-vloni-realne-poklesly
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/remeslnici-penize-plat-cechu-obkladacu-roman-pommer_1905141215_ako,
https://www.rizeniskoly.cz/aktuality/nedostatek-remeslniku-v-cesku-chybi-obkladaci-pokryvaci-svareci-na-kamnare-se-ceka-i-dva-roky.a-17359.html,
https://www.prahaskolska.eu/platy-ucitelu-porostou-na-130-prumerne-mzdy-v-zemi-do-roku-2024/,
https://www.prehledne24.cz/domaci/od-roku-2024-maji-ucitele-dostavat-14-nasobek-prumerne-mzdy-novy-zakon-se-nekterym-obcanum-nelibi/,
https://www.focuson.cz/remeslnik-si-vydela-i-sto-tisic-ucitel-na-ucnaku-40-tisic-upozornuji-reditele-skol/

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*