Řetězce upozorňují na zrající sýry: Pokud tyto máte doma, vrátí vám peníze

Foto: Unsplash.com

Zrající sýry mohou obsahovat nebezpečné bakterie. Inspekce Státní veterinární zprávy nedávno odhalila, že v Gorgonzole z makra je přítomna nebezpečná Listerie. Nebezpečný může být i sýr Abondance z Delmartu.

Gorgonzola mizí z pultů makra kvůli nebezpečné Listerii

Makro Cash & Carry ČR s.r.o. během července informovala své zákazníky, že stahuje z prodeje sýr Auricchio Gorgonzola piccante 200 g. Státní veterinární správa totiž v sýru našla bakterii Listeria monocytogenes, která je zdraví nebezpečná.

Zákazníci, který zmíněný sýr zakoupili (mohlo se tak stát v období od 11.7.2024 až 22.7.2024), mohou produkt vrátit do jakéhokoliv velkoobchodního střediska makro. Vrácení produktu je možné do konce srpna. Zákazníci obdrží své peníze zpět.

Důležité info: Listeria monocytogenes je bakterie, která ohrožuje především těhotné ženy, novorozence, osoby s chronickým onemocněním a seniory. K přenosu infekce na člověka nejčastěji dochází kontaminovanými potravinami.

Gorgonzola z makra obsahuje bakterii Listeria monocogenes. Foto: Unsplash.com

Delmart varuje zákazníky před sýrem Abondance

Výrobce sýrů ABONDANCE AOP IDS 200 g nařídil stažení svého produktu z prodeje. V sýrech je přítomna bakterie Escherichia coli. Ke konzumaci jsou nevhodné všechny šarže v rozmezí trvanlivosti 2.–17.8. 2024. Lidé, kteří sýry zakoupili, je mohou vrátit na kterékoliv prodejně Delmart.

Důležité info: Escherichia coli je bakterie, která se běžně vyskytuje ve střevech lidí a vyšších obratlovců. Najít ji můžete i v syrovém či nedostatečně uvařeném mase, nepasterovaném mléce a mléčných výrobcích. Pokud lidé sní kontaminované potraviny, mohou se u nich objevit průjmy, bolesti břicha a zvracení. Běžné jsou zdravotní problémy i týden po konzumaci kontaminovaných potravin.

Delmart stahuje z prodeje sýr Abondance kvůli bakterii Escherichia coli. Foto: Unsplash.com

A co vy, kupujete zrající sýry? Diskutujte v komentářích.

Zdroj:

Autorský text – Petra Müllerová,
https://www.makro.cz/informace-o-stazeni-vyrobku?itm_pm=cookie_consent_accept_button,
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/28236-plisnove-syry-stazeni-z-prodeje,
https://www.nzip.cz/clanek/222-listerioza,
https://www.delmart.cz/novinka/syr-abondance-200-g-stazeni-z-prodeje#:~:text=Mikrobiologická%20kontrola%20prokázala%20přítomnost%20Escherichia,informovat%20jej%20o%20této%20konzumaci,
https://bezpecnostpotravin.cz/termin/escherichia-coli/

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*