Část Čechů nenosí hotovost, obchody ale často neberou karty. Vymlouvají se na poplatky

Foto: Midjourney.com

,,Karty nebereme, pouze hotovost.“ Někteří obchodníci stále odmítají akceptovat platby kartou. Ačkoli argumentují zvýšenými náklady, v konečném důsledku je to může stát zákazníka.

Zatímco 50 let nazpátek jsme si mysleli, že v 21. století tady budeme mít létající auta, realita je jiná. Je rok 2024, do obchodu či restaurace dojedeme zatím jen autem, které jezdí po silnici a útratu, kterou tam uděláme, musíme někdy zaplatit v hotovosti. Někteří obchodníci stále odmítají zřídit terminál pro bezhotovostní platby, odrazují je poplatky bankám a poskytovatelům karet, takto ale činí k nelibosti zákazníků.

Obchodníky odrazují poplatky spojené s platbami kartou

Provozovatelé obchodů a restaurací, kteří umožňují svým zákazníkům platit kartou musí počítat s tím, že měsíčně je tyto transakce budou stát několik stovek korun navíc. Okolo 300 Kč stojí měsíčně pronájem terminálu, k tomu je z každé transakce zaúčtován ještě poplatek. Například u ČSOB, která navíc v rámci balíčku pro začínající podnikatele poskytuje terminál zdarma, začíná poplatek na 0,75 % z ceny transakce, k tomu se pak počítá ještě fixní částka 50 haléřů za každou transakci. Pokud si tedy v kavárně koupíte kávu za 100 Kč a zaplatíte kartou, majitel z této platby odvede 1 korunu a 25 haléřů bance. Když se toto sečte do několika desítek transakcí týdně, odrazuje to podnikatele od nabízení možnosti platby kartou.

Někteří obchodníci stále odmítají zřídit terminál pro bezhotovostní platby, odrazují je poplatky bankám a poskytovatelům karet.
Foto: Unsplash.com

Češi už skoro nenosí hotovost, chtějí platit kartou

Takoví obchodníci už ale nepočítají s tím, o kolik potenciálních zákazníků přicházejí, když vyžadují pouze platby v hotovosti. Loňský průzkum KB ukázal, že 67 % Čechů už nenosí bankovky a mince, platí pouze bezhotovostně. Nejde už ani o výsadu velkých měst, zákazníci očekávají, že i v malých městech a na vesnicích budou mít možnost kartou zaplatit. Pokud ne, žádnou útratu zkrátka neudělají.

Hlasujte: Nosíte u sebe ještě hotovost?

Počet hlasů: 45.
Podělte se o svůj názor v komentářích.

A co vy, nosíte u sebe hotovost nebo platíte pouze kartou? Diskutujte v komentářích

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/hotovost-platba-kartou-platebni-terminal_2307271001_pj,
https://www.penize.cz/nakupy/438105-kartou-az-od-50-kc-kdy-muze-obchod-omezit-platby-nebo-chtit-priplatek,
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/28350-karty-nebereme,
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/karty-nebereme/r~434e63900ca311eca7d80cc47ab5f122/

1 Comment

  1. Lidi, nenechte se režimem oblbovat a při platbách používejte co nejvíc hotovost. Režim nás chce dostat do chomoutu totální kontroly a k tomu potřebuje abysme upustili od hotovostních plateb a platili jen bezhotovostně. Když budeme závislí jen na elektonických platbách, bude si režim s námi dělat co chce, vědět o nás všechno, kde se pohybujeme, co kupujeme a když se režimu nějak znelíbíme, tak nás na jedno kliknutí od elektronických plateb odstřihne a my si nekoupíme ani rohlík, nezaplatíme složenky atd. Prostě nás režim bude mít absolutně v hrsti. Jak by to vypadalo v praxi jsme mohli vidět v reálu v Kanadě, kde se proti zločineckému režimu Justina Trudeaua vzbouřili řidiči kamionů. Trudeau je prostě nechal odstřihnout od prostředků v bankách a bylo po vzpouře. Konec hotovosti nesmíme dopustit za žádnou cenu.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*