Senioři si v roce 2024 žijí nejlépe v historii. Ukazuje to délka dožití a další data

Foto: Pexels.com

Dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo v Česku v roce 2023 celkem 2 237 322 občanů nad 65 let. Tato skupina tak tvoří 20,5 % celkové populace České republiky. Zajistit, aby měli všichni důstojný život a tomu odpovídající příjem, přístup ke kvalitní zdravotnické péči a kreativní možnosti pro trávení volného času není jednoduché, přesto se to ale daří a podle dostupných dat se seniorům daří lépe, než jindy.

Zvyšuje se míra dožití a technická vybavenost seniorů

ČSÚ v květnu letošního roku představila data, která vypovídají o životě seniorů v České republice. Jednotlivé ukazatele nabízejí pohled do života této početné skupiny populace. Zajímavé hodnoty jsou například u naděje dožití ve věku 65 let, tady opět sledujeme mezorční nárůst, a to na 20,43 let pro ženy (za rok 2022 byla tato hodnota 19,81) a na 16,70 pro muže (za rok 2022 16,05). Míra dožití se u obou skupin nepřetržitě zvyšuje rok co rok, s výjmkou covidového období, a dá se předpokládat, že za těmito čísly stojí například kvalita zdravotnických služeb v Česku, které jsou pro seniory stále kvalitní a dostupné. 

Data ukazují také to, že stále více seniorů je technicky zdatnějších a při běžných aktivitách využívají internet. V roce 2023 používalo internet 52,4 % seniorů. Je to poprvé, co se tato statistika dostala přes polovinu. Necelých 33 % lidí rovněž používá internetové bankovnictví a 15 % bylo aktivních na sociálních sítích. 

Stále více seniorů je technicky zdatnějších a při běžných aktivitách využívají internet.
Foto: Pexels.com

Vyšší důchody neznamenají vždy spokojené stáří, roli hrají další faktory

Nebudeme si nalhávat, že důchody českých seniorů patří mezi nejvyšší v Evropě. Ačkoliv je ale průměrný důchod v Česku lehce pod průměrem EU, vezmeme-li v úvahu to, jak se liší životní úroveň především v západních zemích, nejsou na tom české důchody až tak tragicky. V přepočtu na eura dosahoval průměrný starobní důchod v roce 2023 necelých 740 eur. Na takové částky ale senioři v zemích jako je třeba Slovensko či Maďarsko rozhodně nedosahují.

Podle dat Eurostatu se Česko dlouhodobě pohybuje okolo 20. místa, co se průměrných důchodů v EU týká, podle Global Retirement Indexu se i tak našim seniorům žije lépe, než některým západním sousedům. V žebříčku spokojenosti seniorů se zde Česká republika pravidelně objevuje v top 20 zemích, v roce 2023 jsme si vedli lépe než například Belgie. Tento index se skládá ze 4 hlavních komponentů, na základě kterých vykazuje finální hodnotu. Jedná se o přístup ke zdravotnictví a míru dožití, finance dostupné ve staří a ekonomickou situaci, materiální vybavenost, a kvalitu života zahrnující environmentální faktory.

A co vy, zažíváte spokojené stáří? Diskutujte v komentářích

Hlasujte: Myslíte, že dnes mají senioři život těžší, než dřív?

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/spr_net_ben/default/table?lang=en&category=spr.spr_,
https://csu.gov.cz/senior-citizens?pocet=10&start=0&skupiny=31&razeni=-datumVydani,
https://www.im.natixis.com/en-us/insights/investor-sentiment/2023/global-retirement-index,
https://www.mesec.cz/clanky/prumerny-duchod-v-cr/

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*