Co vláda chystá na české důchodce: Monitorujeme změny pro 2025 a dál

Foto: Unsplash.com

Česká vláda si s novoroční důchodovou reformou dala letos obzvlášť záležet. Měnit se bude například věk odchodu do důchodu, minimální důchod, ale i mnoho dalších aspektů. My jsme si pro vás připravili souhrn těch nejdůležitějších změn pro rok 2025.

 Tato důchodová reforma vznikla jako reakce na zvyšující se výdaje na důchody, kvůli neustálému stárnutí populace. Přesto má však přijít ku prospěchu především mladší generaci. Schválení této reformy se předpokládá do října tohoto roku.

 „Cílem je především zastavit prohlubování schodku při zachování důstojných penzí pro další generace,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, jehož tým spolu s experty návrh připravil.

Věk odchodu do důchodu

Věk odchodu do důchodu je v současné době 65 let. Po schválení nové novely by tento věk měl činit 65 let a sedm měsíců. Měla by se dotknout lidí narozených po roce 1965 a do praxe by měla být uvedena od roku 2031. Věk odchodu do důchodu však poroste dále a např. lidé narozeni po roce 1972 by mohli jít do důchodu mezi 67. a 68. rokem. Tento program pracuje s vývojem naděje dožití, takže pokud dojde k neočekávaným změnám, vše může být trochu jinak.

Věk odchodu do důchodu by nově měl činit 65 let a sedm měsíců.
Foto: Unsplash.com

Dřívější penze pro rizikové profese

Záchranáři, hasiči, zdravotní sestry, pracovníci v sociálních službách, horníci, skláři a řada dalších profesí by se měla od roku 2025 dočkat snížení hranice pro odchod do starobního důchodu. Účel této novely je zejména ulevení těmto pracovníkům od fyzické zátěže a fyzické opotřebení těchto jedinců.

Zvýšení minimálního důchodu

Minimální důchod v ČR nyní činí zhruba 4 810 Kč. S novou reformou by minimální částka měla být pětina čisté mzdy, což je zhruba 8 080 Kč. Smyslem je podpora důchodců s nejnižšími penzemi, kteří sice většinu života pracovali nebo pečovali o někoho jiného, ale měli velmi nízké příjmy. 

Minimální důchod v ČR by nově měl být ve výši 8 080 Kč.
Foto: Unsplash.com

Další změny

Mezi další změny týkajících se staršího obyvatelstva můžeme zmínit např. zpomalení zvyšování důchodů, což ve zkratce znamená zoptimalizování růstu důchodů tak, aby nerostly rychleji jak průměrná mzda.

Dále vláda přišla s mnoha okamžitými benefity pro obyvatele, kteří budou pracovat v důchodu, týká se to jak odvodu pojištění, tak i čistého výdělku.

Vláda přišla s benefity pro obyvatele, kteří budou pracovat v důchodu, týká se to jak odvodu pojištění, tak i čistého výdělku.
Foto: Unsplash.com

A co vy říkáte na novoroční důchodovou reformou? Diskutujte v komentářích

Hlasujte: Myslíte, že dnes mají senioři život těžší, než dřív?

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
https://www.penize.cz/duchody/454867-duchodova-reforma-ma-zelenou-dvanact-zmen-ktere-schvalila-vlada,
https://www.kurzy.cz/duchod/reforma-duchodu/,
https://www.dumazahrada.cz/rozpocet/zmeny-v-duchodech-2025-zvlastni-prispevek/,
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-co-se-chysta-a-co-uz-plati-kompletni-prehled-zmen-v-duchodove-reforme-246999,
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-duchodova-reforma-prosla-ve-snemovne-uvodnim-kolem-40474190

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*