Českým seniorkám píšou vojáci z Iráku a Sýrie. Pár zpráv a jsou podvedeny o tisíce

V poslední době opět přibývá podvedených seniorů. Objevují se případy, kdy důvěřivé seniory o peníze připraví neznámá osoba, která se vydává za vojáka v cizí zemi.

Pozor na podezřelé emaily

Pokud vám přijde email od amerického vojáka či humanitárního pracovníka působícícho v Iráku nebo Sýrii, vůbec nereagujte. Nevěřte ani lidem, kteří se vydávají za vojáky na Ukrajině či v dalších zemích. Email smažte nebo jej označte jako spam. Podobně postupujte v případě, kdy dojde ke kontaktu přes sociální sítě. Dotyčného člověka si zablokujte.

Lidé v cizích zemích sice mohou být v nesnázích, ale nevěřte tomu, že by o pomoc žádali právě vás. Určitě si k vám žádný voják nebude posílat balík s osobními věcmi a nebude od vás chtít zaplatit clo. Stejně tak nevěřte tomu, že se voják dostane do bezpečí jen tehdy, když mu právě vy hned teď pošlete peníze na letenku.

Nevěřte tomu, že voják v cizí zemi potřebuje pomoc právě od vás.
Foto: Unsplash.com

Oběti podvodů

Lidé, kteří se vydávají za vojáky na misi, obvykle cílí na starší ženy. Snaží se získat jejich důvěru. Často si s nimi několik týdnů dopisují, chovají se jako přátelé nebo dokonce milenci.

Bohužel tato taktika podvodníkům funguje. Důvěřivé starší ženy jsou často osamělé a nešťastné a touží po lásce. Mylně se domnívají, že konečně našly spřízněnou duši, a tak neváhají své nové známosti poslat peníze na cestu či za jiným účelem. Mnohdy se jedná o vysoké částky. Poté, co podvodník z žen vyláká peníze, odmlčí se. Ženy pochopí, že se staly obětí podvodu.

Ohroženou skupinou v případě podvodů na internetu jsou starší ženy.
Foto: Unsplash.com

Důležitá pravidla

  • Neposílejte peníze lidem, které jste nikdy neviděli.
  • Pamatujte, že fotografie a doklady totožnosti, které vám neznámá osoba pošle, mohou být falešné, ukradené, nebo upravené na počítači. Nevěřte jim.
  • Nesdílejte s cizími lidmi své osobní údaje ani intimní fotografie.
  • Nejednejte bez rozmyslu a unáhleně. Ověřujte si informace.
  • Mluvte s přáteli a s rodinou o tom, s kým komunikujete na internetu.
Nebuďte příliš důvěřiví. Informace si ověřujte a nikomu cizímu neposílejte peníze.
Foto: Unsplash.com

Zdroj:

Autorský text – Petra Müllerová
https://www.e-bezpeci.cz/index.php/57-rizikove-jevy/3263-falesni-americti-vojaci-jsou-testem-medialni-gramotnosti-dospele-populace-mnoho-ze-starsich-uzivatelek-internetovych-sluzeb-selze-a-prijde-o-celozivotni-uspory#:~:text=Mezi%20běžné%20falešné%20identity%20patří,kvůli%20svému%20nasazení%20v%20zahraničí.
https://cz.usembassy.gov/cs/pozor-na-podvod-americti-vojaci-opravdu-nepotrebuji-vase-penize/
https://news.refresher.cz/165514-Ceska-prisla-o-balik-penez-Na-tento-podvod-na-internetu-si-dej-pozor-stale-na-lidi-funguje
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-seniorka-po-dvou-letech-znovu-naletela-podvodnici-se-vydavali-za-vojaka-v-iraku-a-lekare-v-syrii-40481277#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
https://pardubicky.denik.cz/zlociny-a-soudy/americky-vojak-i-zarucene-investice-internetovi-podvodnici-maji-plejadu-figlu-20.html

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*