Důchodkyně paní Květa (83) zvládá náklady na živobytí, ale co to ostatní?

Foto: Unsplash.com

Paní Květa je už patnáct let vdovou a žije sama ve starém domě v malém městečku. I přes nabídnutou pomoc dětí se snaží náklady zvládat sama, což jí komplikuje dům, který potřebuje neustále údržbu.

Příjmy a výdaje paní Květy

Na důchod si paní Květa nikterak nestěžuje, její příjmy z vdovského a starobního důchodu jsou 22 100 Kč. Vzhledem k jejím nákladům na vlastní dům pobírá i příspěvek na bydlení, který zvyšuje její měsíční rozpočet na 23 400 Kč. To však na pokrytí všech výdajů na život ve starém domku téměř nestačí.

Jeden z největších výdajů paní Květy je za plyn, a to 7 700 Kč měsíčně. Paní Květa by ráda topila v kotli na pevná paliva, ale její zdravotní stav jí to již neumožňuje, a tak musela přejít na vytápění domu plynem.

Další náklady, které paní Květa měsíčně platí, jsou na elektřinu 1 700 Kč a jiné náklady  jako na televizní poplatky a satelit, vodné, stočné, odpad nebo pojistné. To vše ukrajuje velkou částku z příjmu paní Květy a to ještě nekončíme.

Kolik stojí potraviny a léky?

Paní Květa odebírá obědy i s dovozem od místní vývařovny. Jídla jsou pro paní Květu velká, takže v rámci šetření si je dělí na několik porcí. Nemusí tak objednávat jídlo na každý den a měsíčně zaplatí jen 2 700 Kč.

K tomu prochází pravidelně letáky a vyhledává potraviny ve slevách, které jí dováží děti. A drobnosti dokupuje v místním obchodě, kam zvládne dojít se svým vozíkem. Ale i tak tam utratí okolo 650 Kč za týden.

Za léky, a sem tam nějaký vitamín nebo mastičku, paní Květa platí v průměru 1 500 Kč měsíčně, a to je již započítaná vratka. Zdravotní péče je pro paní Květu nezbytná, ale náklady na ni se neustále zvyšují.

Na důchod si paní Květa nikterak nestěžuje, její příjmy z vdovského a starobního důchodu jsou 22 100 Kč.
Foto: Unsplash.com

A co když se něco pokazí?

Po zaplacení těchto základních výdajů zůstane paní Květě měsíčně okolo 3 200 Kč. Zdá se vám to moc?

Starý dům vyžaduje pravidelnou údržbu, a čím dál častěji přichází nečekané výdaje, třeba na opravu pračky nebo kotle, a proto si paní Květa snaží odkládat alespoň 1 500 Kč měsíčně. Ale na větší opravy, které by vyžadoval sám dům, již nezbývá.

Prioritou je rodina

Navzdory všem výdajů má paní Květa jednu prioritu – svou rodinu. Sama si dopřeje málo, obrací každou korunu a snaží se šetřit, kde může, aby  mohla přispět nějakou korunu v jejich významné dny svým vnoučatům a pravnoučatům.

Navzdory všem výdajů má paní Květa jednu prioritu – svou rodinu. 
Foto: Unsplash.com

Co zůstane paní Květě na vlastní potěšení?

Myslíte, že si paní Květa může bezstarostně zajít do kavárny na zákusek, na kulturní akci nebo na nákup oblečení?

Po zaplacení všech nezbytných výdajů a odložení rezerv jí zůstane zhruba 700 Kč měsíčně, ale i přesto neuslyšíte z jejich úst stížnost, ale jen to, že s přibývajícím věkem je spokojenější v pohodlí svého domova.

Paní Květa je typickým příkladem života českých důchodců, kteří se snaží vyjít s tím, co mají, a přitom stále myslet na druhé, zejména na své blízké.

Paní Květa je s přibývajícím věkem spokojenější v pohodlí svého domova.
Foto: Unsplash.com

A co vy, umíte si představit podobně jako paní Květa? Diskutujte v komentářích

Zdroje: Autorský text – Adam Beran, Adéla T., asenior.cz, rozhovor se seniorkou Květou

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*