Plastové autíčko z minulého století za 200 000 Kč. Staré hračky dnes letí, možná máte na půdě milion

Foto: Unsplash.com

Na půdě se někdy dají najít opravdové poklady – první výtisky knih, vzácné obrazy nebo intarzovaný nábytek. Objevit tam ale můžete i hračky, které vám vydělají na dovolenou u moře.

Staré hračky nevyhazujte!

Z hraček se nemusí radovat pouze děti, ale mohou se z nich těšit i dospělí, a to především tehdy, když se jedná o hračky staré. Mezi sběrateli jsou hodně oblíbená stará autíčka, panenky, ale ceněná je například i stavebnice lego. Velké oblibě se těší socialistické hračky, které se v aukcích prodávají i za statisíce korun.

Některé retro hračky se dají prodat i za statíce korun.
Foto: Unsplash.com

Stará plastová Tatra za 235 tisíc korun

Zdá se to až neuvěřitelné, ale stará plastová Tatra 813 (z dnes již neexistujícího družstva Dubena) byla v květnu na portálu Aukro.cz vydražena za 235 tisíc korun. Přitom se jedná o hračku, která kdysi stála desítky korun a je poměrně malá. O tom, že byla vydražena za tak vysokou částku však rozhodlo i to, že byla ve velmi dobrém stavu a prodávala se včetně krabice. Roli sehrálo i to, že se prodával model, který je na aukcích k vidění velmi málo.

Sběratel a fotograf starých hraček Michal Widenský z Muzea technických hraček je toho názoru, že cenu Tatry 813 navýšilo soupeření několika sběratelů, kteří očividně měli dostatek peněz. Zafungovaly asi i nostalgické vzpomínky, protože je jisté, že tak vysokou hodnotu autíčko určitě nemá. Widenský odhaduje, že skutečná hodnota autíčka dosahuje maximálně vyšších desítek tisíc korun.

Speciální tip pro vás: Pokud chcete mít doma podobnou raritu, sledujte Aukro.cz. V současné době se na tomto portále nabízí k prodeji tatrovek hned několik. Jejich cena však zdaleka není tak vysoká.

Svou roli v internetových aukcích starých hraček sehrává i nostalgie.
Foto: Unsplash.com

Nostalgické vzpomínky na staré časy

Máte-li doma nějaké staré hračky a nechcete si je nechat na památku, prodejte je. Sběratelé vám utrhnou ruce a vy vyděláte klidně i milion. Nejlepším způsobem prodeje starých hraček je asi aukce. Vždy je však třeba vše důkladně nafotit a popsat a nastavit adekvátní počáteční cenu.

Tady je přehled retro klučičích hraček, které zaručeně výhodně prodáte:

  • traktor Zetor se třemi rychlostmi i zpátečkou
  • autíčka na kabel
  • jeřáb z Chemoplastu

Speciální tip pro vás: Pokud je stará hračka poškozená, neopravujte ji. Jen byste tím snížili její hodnotu.

Staré hračky dnes letí, pokud budou v dobrém stavu, sběratelé vám utrhnou ruce.
Foto: Unsplash.com

Zdroj:

Autorský text – Petra Müllerová
https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/auto/tatra-813-hracka-aukce/r~0b7940f0295811efa065ac1f6b220ee8/
https://www.poznatsvet.cz/cestovani/socialismus-hracky-prodej/#:~:text=Oživení%20retro%20hraček&text=Nostalgické%20poklady%2C%20kdysi%20považované%20za,indiánů%20a%20kovbojů%20z%20NDR.
https://aukro.cz/plastova-tatra-813-dubena-vzacna-2691-7062447184
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/622636/stare-hracky-stoji-tisice-expert-hitem-u-sberatelu-jsou-auticka-na-kabel.html
https://udalosti247.cz/spotrebitel/nektere-stare-hracky-se-daji-prodat-za-pohadkove-castky/
https://udalosti247.cz/spotrebitel/mate-doma-tyto-hracky-dostanete-za-ne-stovky-tisic-korun/

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*