Nejhorší ponožky pro seniorky: syntetické, tlusté a 2 další nevhodné varianty

Foto: freepik.com

Ponožky představují naprostý základ šatníku, na výběr je přitom ze spousty možností. Nejde tolik o jejich styl, jako spíše o jejich funkčnost. Některé varianty jsou ve vyšším věku nevhodné a je lepší se jim vyhnout.

Elastické ponožky

Je důležité, aby ponožky byly pohodlné. Zejména ve vyšším věku je třeba dávat pozor na příliš těsné gumičky na kotnících či celkově úzké a stahující ponožky. Ty totiž mohou omezovat krevní oběh, což je problematické zejména u seniorů trpících diabetem či problémy s cirkulací. Namísto toho volte raději dostatečně pružné ponožky, které vás nebudou nikde tlačit a škrtit ani po dlouhém dni. Skvělou volbou jsou zdravotní ponožky, ty jsou navrženy tak, aby byly pohodlné a bezpečné.

Foto: freepik.com

Syntetické materiály

Při výběru byste měli dávat pozor i na to, z jakého materiálu jsou ponožky vyrobené. Vyhnout byste se měli syntetickým materiálům jako je nylon či polyester a podobně. Jsou totiž neprodyšné, mohou způsobovat pocení a zbytečně dráždí citlivou pokožku. Zadržují vlhkost a hrozí rozvoj plísňových onemocnění. Tyto materiály jsou navíc velmi hladké, tím pádem mají větší tendenci klouzat. Tím se zvyšuje riziko pádu.

Raději volte ponožky z přírodních materiálů jako je bavlna nebo vlna. A pro co nejvyšší komfort můžete zvolit i ponožky s protiskluzovým vzorkem. Ten zlepší stabilitu a zvýší bezpečnost při pohybu.

Tlusté ponožky

Bez tlustých huňatých ponožek si mnoho seniorů nedokáže představit běžný den. Příjemně hřejí, jsou měkké a mohou se tak zdát jako ideální volba. Doma je klidně nosit můžete, ale ideálně v pantoflích. Problém však nastává, pokud je chcete nosit v klasických botách. Jelikož jsou ponožky velké a tlusté, nošení bot může být nepříjemné. Navíc zhoršují stabilitu a zvyšuje se tak riziko pádu.

Foto: freepik.com

Výrazný šev

Většina ponožek má kolem prstů šev. Ten může být při nošení pořádně nepříjemný, jelikož vzniká tření a látka tak dráždí prsty. V kombinaci s nevhodným materiálem mohou vznikat i puchýře. Aby bylo zajištěno co nejvyšší pohodlí, pořiďte si bezešvé ponožky – ty jsou na nošení mnohem příjemnější.

Výběr ponožek může být věda – ve vyšším věku je ještě důležitější vybírat správně. Vyhnete se tak nepříjemným problémům, které i tak malý kousek oděvu může způsobovat.

Zdroje: Autorský článek – Michaela Romanová, https://saferseniorcare.com/best-socks-for-elderly-seniors/, https://diabeticsockclub.com/blogs/news/top-socks-for-elderly-seniors-with-swollen-feet

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*