Předdůchod a předčasný důchod: Kdo má nárok a jaké jsou rozdíly?

Foto: Unsplash.com

Předdůchod a předčasný důchod není totéž. Zatímco předdůchod je vlastě formou čerpání penzijního spoření, předčasný důchod seniorům vyplácí stát. Kdo má na předdůchod a předčasný důchod nárok?

Předčasný starobní důchod a chystané změny

Předčasný starobní důchod můžete čerpat ještě před dosažením řádného důchodového věku (člověku však k dosažení stanoveného věku musí scházet maximálně tři roky). Je zde však i druhá podmínka. Doba vašeho důchodového pojištění musí být alespoň 35 let, od letošního října dokonce 40 let.

Pokud je vám předčasný důchod přiznán, pobíráte ho až do konce života. Je však třeba počítat s tím, že vyplácená částka bude o něco nižší než u klasického starobního důchodu. Za každých započatých 90 dnů, které zbývají do nároku na klasický důchod, se vám důchod krátí o 1,5 % z výpočtového základu.

Pozor, v předčasném důchodu je možný pouze malý přivýdělek. Můžete například pracovat na dohodu o provedení práce s maximálním příjmem do 10 000 Kč za měsíc. Pokud se ale necháte zaměstnat, výplata předčasného starobního důchodu vám bude zastavena.

Předčasný starobní důchod vyplácí stát ze státního rozpočtu.
Foto: Unsplash.com

Předdůchod

Předdůchod je produktem doplňkového penzijního spoření a není poskytován státem, ale penzijní společností, u které člověk spořil. Spořit je pak třeba minimálně 60 měsíců (5 let).

Člověk může vstoupit do předdůchodu nejdříve pět let předtím, než má nárok na řádný starobní důchod. Předdůchod pak musí pobírat souvisle minimálně 2 roky. Na každý měsíc pobytu v předdůchodu je třeba mít naspořenou částku, která odpovídá minimální hodnotě 30 % průměrné hrubé mzdy.

V době pobírání předdůchodu je možné libovolně pracovat. Pobírat lze i podporu v nezaměstnanosti nebo nemocenské dávky.

Speciální tip pro vás: Pokud už nejste zaměstnáni a je vám vyplácen předdůchod, stát za vás platí zdravotní pojištění.

Předdůchod je vyplácen z prostředků, které si lidé během života sami naspořili.
Foto: Unsplash.com

Zdroj:

Autorský text – Petra Müllerová
https://ceskeduchody.cz/navody/predduchod-predcasny-duchod-rozdily-pravidla-narok-privydelky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.lppartner&dop_ab_variant=null
https://www.cssz.cz/-/v-predcasnem-duchodu-je-mozny-jen-maly-privydelek-pozor-na-prisna-omezeni#:~:text=Základní%20podmínkou%20pro%20přiznání%20tohoto,než%20u%20řádného%20starobního%20důchodu
https://www.e15.cz/finexpert/duchody/predcasny-duchod-komu-se-vyplati-jit-do-penze-v-lete-1417233
https://www.predduchod.cz/podminky-cerpani-predduchodu.html
https://www.cssz.cz/documents/20143/2601092/TZ_V_předčasném_důchodu_je_možný_jen_malý_přivýdělek%2C_pozor_na_přísná_omezení.pdf/65ee18e5-39fb-8b80-b796-3a2d3612c39e#:~:text=Při%20odchodu%20do%20předčasného%20starobního,nezakládá%20účast%20na%20důchodovém%20pojištění%3A&text=dohoda%20o%20provedení%20práce%20s,za%20měsíc%2C%20•%20nebo%20tzv.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*