Včasná diagnostika demence je klíčová: Pokud se objeví nezvyklé zapomínání a výkyvy nálad, na nic nečekejte!

Foto: Unsplash.com

Demence je jedním z duševních onemocnění, které se projevuje nejčastěji po šedesátém roce věku. U seniorů bývá často zlehčována a zapomínání se vnímá jako přirozený proces, který souvisí se stárnutím. Není tomu ale tak! Už nepatrné náznaky mohou signalizovat počátek demence. Většina seniorů si tuto skutečnosti nepřipouští, ale zejména jejich blízcí by měli být na pozoru a situaci nezlehčovat. Díky odhalení prvotních symptomů a nasazení potřebných léků, se může kvalita života vašeho blízkého rapidně prodloužit.

Příznaky demence

Jak již bylo řečeno, prvotní náznaky mohou být nepatrné, ale opravdu je třeba, toto duševní onemocnění nepodceňovat. Dochází při něm k poruchám krátkodobé paměti, zhoršuje se úsudek, v některých případech je také častá změna osobnosti či chování seniora. Některé příznaky se mohou zdát malicherné, ale jejich podcenění vede k další fázi stařecké demence a následné ztrátě soběstačnosti, při níž osoby již nejsou schopny, zajistit si své základní potřeby.

Je možná prevence?

Některá onemocnění jsou stále i v 21. století tak trochu záhadou. Neexistuje na ně lék a není zcela jasné, kde se berou. U Alzheimerovy choroby bylo vypozorováno, že se objevuje méně často u osob, které dosáhly vyššího vzdělání. V minulosti se hovořilo o tom, že kouření by mělo Alzheimera potlačovat, ale dnes už samozřejmě víme, že to není pravda a že kouření tuto nemoc spíše podporuje. Podobně je to také s alkoholem.

Demence je jedním z duševních onemocnění, které se projevuje nejčastěji po šedesátém roce věku.
Foto: Unsplash.com

Pokročilé stádium demence

Není zapomínání jako zapomínání. To že si nemůžete vzpomenout na příjmení své dávné spolužačky ještě neznamená, že máte demenci. Senioři s demencí trpí výpadky krátkodobé paměti. V pokročilém stádiu si nepamatují jména svých blízkých, odkládají věci na nesmyslná místa či nakupují nesmyslné potraviny. Mnohdy se dívají na hodiny, ale nejsou schopni říct, kolik je hodin.

Péče v pokročilém stádiu demence

Pokud nemoc postoupí do vyššího stádia, stává se pro seniory nebezpečnou. Ti totiž zapomínají například vypnout vodu či spotřebiče, takže hrozí riziko požáru nebo jiného zranění. Osoby se tak stávají nesoběstačné a samy sobě nebezpečnými. Často také velmi špatně komunikují, vymýšlí si, trpí depresemi a dalšími psychickými onemocněními. Péče o ně je velice náročná, zejména po psychické stránce.

Pokud nemoc postoupí do vyššího stádia, stává se pro seniory nebezpečnou.
Foto: Unsplash.com

Léčba demence

Demenci je třeba léčit komplexně, tedy nejen léky. Léčbu by měla tvořit také rehabilitace, terapie všech přidružených nemocí a nesmí chybět také psychoterapie, při níž je trénována nejen paměť, ale také základní denní návyky.

Demenci je třeba léčit komplexně, tedy nejen léky.
Foto: Unsplash.com

A co vy, setkali jste se s demencí? Diskutujte v komentářích

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
https://psychologie.lecbych.cz/index.php/2015/09/14/co-je-mirna-kognitivni-porucha-a-proc-je-jeji-vcasna-diagnostika-dulezita/, https://www.i60.cz/clanek/detail/35079/ivana-lanova-u-vsech-typu-demence-je-dulezita-vcasna-diagnostika-prvotni-priznaky-odhali-testovani-pameti, https://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/vcasna-diagnostika-je-klicova-pro-zpomaleni-demence-praktici-vloni-provedli-o-tretinu-vic-testu-nez-v-roce-2022, https://www.nzip.cz/clanek/1317-demence-diagnoza, https://www.ireceptar.cz/zdravi/demence-test-30000317.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIq8PJ6fX2hwMVjKdoCR3phQ6lEAMYAyAAEgICgvD_BwE

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*