Co dělat, když je vám pořád zima? Pozor na možné zdravotní problémy

Foto: freepik.com

Ve vyšším věku se mnohdy objevují potíže s termoregulací. Ale pokud je vám pořád zima, na vině mohou být i některé zdravotní potíže. Je důležité odhalit příčinu zjistit, co vám pomůže cítit se lépe.

Nedostatek železa

Jedním z poměrně častých problémů je nedostatečné množství železa v těle. To vede k anémii, což způsobuje problémy s cirkulací kyslíku v těle. A s tím se pojí také neustálý pocit chladu. Můžete do jídelníčku zařadit více potravin bohatých na železo, jde například o fazole, špenát a červené maso. Doplňovat můžete také vitamín C, který pomáhá s absorpcí železa.

Hypotyreóza

Hypotyreóza neboli nedostatečná funkce štítné žlázy zpomaluje metabolismus a snižuje tělesnou teplotu. Její výskyt se s věkem zvyšuje, častěji se vyskytuje u žen. Bývá spjata i s dalšími příznaky jako je únava či suchá pokožka. Pokud pozorujete tyto symptomy, je vhodné poradit se s lékařem.

Foto: freepik.com

Nízká tělesná hmotnost

Pokud jste velmi hubení a máte pouze malé množství tělesného tuku, pak můžete být mnohem náchylnější na chlad. Tělo totiž nemá dostatek izolace a nedokáže se tak dobře zahřát. Proto je důležité udržovat zdravou tělesnou hmotnost – i tuk je důležitý a má svou funkci.

Jak si pomoci

Jedním z řešení, které vám může pomoci, je úprava jídelníčku. Důležité jsou potraviny bohaté na železo a vitamín C. Stejně tak i dostatečný příjem zdravých tuků a bílkovin. Zdravotní stav je dobré konzultovat s lékařem, abyste nic nepodcenili. Obecně je kontrola zdravotního stavu důležitá – příčiny toho, proč je vám neustále zima, jsou totiž různé. A některé z nich mohou být i závažné.

Foto: freepik.com

Pomoci vám může i pravidelný pohyb. Může jít jen o lehké cvičení, například jógu či procházky. I ty podporují prokrvení, a navíc se při pohybu zahřejete.

V neposlední řadě je samozřejmě důležité se správně obléct. Využívejte vrstvení – oblečte si několik vrstev, které vás udrží v teple. Snadno je můžete sundat či se přiobléknout a regulovat tak svou teplotu. Důležité je hlavně teplo na nohy.

Neustálý pocit chladu dokáže být pořádně nepříjemný. Nepodceňujte to a při podezření na zdravotní potíže se obraťte na lékaře.

Zdroje: Autorský článek – Michaela Romanová, https://www.health.com/mind-body/why-am-i-always-cold, https://draxe.com/health/why-am-i-always-cold/, https://health.clevelandclinic.org/why-am-i-always-cold

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*