Mladý podnikatel Tomáš (33), situace mě donutila ukončit kariéru, mladí se nemají tak dobře jak si senioři myslí

Foto: Unsplash.com

Snad každý ví, že podnikání s sebou přináší určitá rizika. A to obzvláště v dnešní době. Své by o tom mohl vyprávět Tomáš (33), kterého současná ekonomická situace donutila ukončit svou podnikatelskou kariéru.

Podnikání jako cesta za snem

Tomáš se ke psaní dostal už během studií na střední škole, kdy psal pro školní a filmový magazín. V té době se sice jednalo o neplacenou stáž, ale i tyto první krůčky pomohly Tomášovi k prvním zakázkám. Netrvalo to dlouho a mladý a nadějný se stal brzy vítanou posilou ve sportovním e-shopu, kde se věnoval nejen psaní článků, ale i korektuře. Zprvu se jeho kariéra vyvíjela jako sen, a tak si Tomáš založil i živnost. Vzhledem ke stálé práci a několika dalším zakázkám se mu toto rozhodnutí vyplatilo.

Vratký domeček z karet

I přes Tomášův talent se mu ale jeho sen brzy začal rozplývat před očima. Firma najednou začala získávat čím dál méně zakázek, a tak mladík nebyl už tolik potřebný. Přesto se ale snažil uchytit, kde se dalo. Doposud si nežil vůbec špatně, a i když žil sám v podnájmu, rozhodně nestrádal. Naneštěstí ale neměl Tomáš bakalářský diplom, což mu trochu bránilo v získání práce u daleko odbornějších publikací. A to i přes to, že prošel několika vzdělávacími kurzy.

„Rozesílal jsem životopisy, kam se jen dalo. Ale pokud nemáte bakalářské vzdělání, šance k získání práce v oblasti copywritingu je skoro mizivá,“ tvrdí Tomáš.

Tomáš zjistil, že si jednorázovými zakázkami nevydělá téměř ani minimální mzdu.
Foto: Unsplash.com

Ze standardu na minimum

Netrvalo to dlouho a mladý muž zjistil, že si jednorázovými zakázkami nevydělá téměř ani minimální mzdu. Když odečetl veškeré výdaje, zbývalo mu pár set korun na měsíc. To vše přispívalo nejen k frustraci, ale také stálému stresu. Z toho důvodu byl Tomáš nucen pustit svůj byt a přestěhovat se zpět k rodičům, kde za nájem platil jen symbolickou částku. Naštěstí mu jeho práce umožňovala pracovat odkudkoliv. To bylo jen malým plusem, protože díky tomuto benefitu ušetřil peníze za dojíždění.

Neplacené stáže jsou zlo

„Dnes už skoro každá firma nabízí neplacenou stáž, a když už je práce honorovaná, výplata je opravdu směšná,“ dodává Tomáš.

Jak prozrazuje Tomáš, obrovskou zkázou jsou neplacené stáže, o které dnes není nouze. Je to sice skvělá příležitost pro mladé, ale ostříleným copywriterům bere práci. A to proto, že firmy dnes nechtějí za práci platit nebo za normostranu nabízí jen směšné částky.

„Když si sečtu výdělek ze všech zakázek, nemám ani minimální mzdu.“

Tomáš nucen pustit svůj byt a přestěhovat se zpět k rodičům, kde za nájem platil jen symbolickou částku.
Foto: Unsplash.com

Dnes třiatřicetiletý student gymnázia potvrzuje, že právě neplacené stáže jsou pro řadu lidí likvidační. A takových případů má ve svém okolí několik. Na úkor toho všeho byl nucen svou živnost s těžkým srdcem ukončit. V marketingu se sice i nadále pohybuje, ale nyní má uzavřenou smlouvu na HPP a pravidelný příjem a benefity.

A co vy, umíte si představit žít jako Tomáš? Diskutujte v komentářích

Zdroje: Autorský text – Adam Beran, Kateřina Š., asenior.cz, rozhovor s Tomášem

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*