Nejčastější zranění seniorů: Vyhněte se nadměrné zátěži a zbrklosti

Foto: Unsplash.com

Úrazy představují závažnou položku v nemocnosti seniorů. Jak člověk stárne, jeho tělo přirozeně produkuje méně hormonů, které udržují zdravou svalovou hmotu a hustotu kostí. To vede k poklesu síly a pružnosti, takže je snazší natáhnout si svaly nebo zlomit kosti i při drobných každodenních činnostech.

Senioři často padají

Pády jsou u seniorů tak časté, protože u mnoha z nich dochází k fyzickým změnám souvisejícím s věkem, které je činí náchylnějšími k pádům. S přibývajícím věkem jsou jejich svaly slabší a méně pružné, takže je pro ně obtížnější udržet rovnováhu nebo rychle reagovat, když o něco zakopnou. Může také dojít ke zhoršení zraku v důsledku šedého zákalu, což může ztížit vidění potenciálních nebezpečí v okolí. Některé léky užívané seniory mohou způsobovat závratě nebo ospalost, což dále zvyšuje riziko pádu.

Zlomenina krčku

Zlomenina krčku je nejčastější zranění seniorů. Odborně se mu říká zlomenina proximální femuru a jedná se o poranění kosti v oblasti vrchní části stehenní kosti. Na první pohled banální zlomenina však končí až v 30% úmrtí. V České republice se se zlomeninou krčku ročně potýká až 12 000 lidí a nejčastěji se jedná o ženy ve věku nad 77 let. Za zraněním často stojí osteoporóza a oslabení kostní hmoty. Prevence tkví v nepřetěžování, ale lidé by se neměly bát ani doplňků stravy jako je vápník a vitamin D.

Některé léky mohou zvyšovat riziko pádu, protože způsobují vedlejší účinky, jako jsou závratě nebo zmatenost.
Foto: Unsplash.com

Co je příčinou pádů starších osob?

Pád může způsobit mnoho věcí. Zrak, sluch a reflexy už nemusí být tak ostré jako v mládí. Ale za pád mohou i některá onemocnění, jako je cukrovka, srdeční onemocnění nebo problémy se štítnou žlázou, nervy, chodidly nebo cévami, mohou ovlivnit rovnováhu a vést k pádu. Některé léky mohou zvyšovat riziko pádu, protože způsobují vedlejší účinky, jako jsou závratě nebo zmatenost.

Pozor na popáleniny

U seniorů je dvakrát vyšší pravděpodobnost zranění popálenin než u ostatní populace. Jedním z důvodů, proč jsou senioři častěji ohroženi popáleninami, je jejich fyzická kondice. Svou roli hrají také faktory prostředí. Pokud senior žije sám bez rodinných příslušníků nebo pečovatelů, může se v jeho domácnosti vyskytovat potenciální nebezpečí požáru, například vadná elektroinstalace nebo otevřený oheň, který není dobře monitorován. V domě by tak neměly chybět detektory kouře a oxidu uhelnatého, ale ani požární hlásiče pro osoby se sluchovým postižením, které spustí stroboskopické světlo, aby je upozornily na požár.

U seniorů je dvakrát vyšší pravděpodobnost zranění popálenin než u ostatní populace.
Foto: Unsplash.com

A co vy, jaké nejčastější zranění se vám stává? Diskutujte v komentářích

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/10576/120005401.pdf?sequence=1&isAllowed=y,
https://casopisvnitrnilekarstvi.cz/pdfs/vnl/2018/11/15.pdf,
https://www.nnfp.cz/2022/12/15/urazy-u-senioru/,
https://www.nia.nih.gov/health/falls-and-falls-prevention/falls-and-fractures-older-adults-causes-and-prevention,
https://www.proormedent.cz/lecebne-pohybove-pristroje/co-je-zlomenina-krcku–jak-ji-predchazet-a-uspisit-regeneraci/?srsltid=AfmBOopOntOUK3u862xq-hs_g9SoIVkS5LwNQ6hZuTktnVL9fyoAEwxb

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*