Nejlepší kočky pro seniory – Britská krátkosrstá a další 4 nenáročné

Foto: Freepik.com

Kočky jsou jedinečnými společníky, které mohou výrazně zlepšit kvalitu života, zejména pro seniory. Jejich přítomnost přináší radost, podporuje duševní pohodu a snižuje stres. Mazlení s kočkou může pomoci snížit krevní tlak, zmírnit úzkost a vytvořit pocit klidu a harmonie. Pokud bojujete s pocitem osamělosti, může mít kočka zásadní vliv na vaši emocionální pohodu.

Při výběru kočky je důležité zohlednit několik faktorů – nenáročnost na péči, přátelskou povahu a celkové zdraví plemene. Některé kočky vyžadují více pozornosti a péče než jiné, což nemusí být ideální pro osoby, které chtějí klidnějšího společníka. Níže uvádíme pět plemen, která jsou pro seniory vhodná, protože jsou přátelská, nenáročná na péči a zpravidla zdravá.

Britská krátkosrstá kočka

Je ideálním plemenem pro seniory díky své klidné a vyrovnané povaze. Tyto kočky jsou velmi přátelské a loajální. Rády jsou ve společnosti lidí, ale nejsou vtíravé – nemají potřebu být neustále v centru dění. Zároveň jim nevadí trávit část dne o samotě. Mají rády rutinu a bez problému se přizpůsobí každodennímu životu seniorů. Nevyžadují přílišnou pozornost a jsou ideálními společníky pro klidné domácnosti. Toto plemeno má také vynikající vztah k dětem.

Fotot: Pexels.com

Ragdoll

Jak už název napovídá, jedná se o plemeno známé tím, že se rádo nechává nosit a mazlit. Své jméno získala kvůli tomu, že se při zvednutí uvolní a chová se jako ,,hadrová panenka“. Tyto kočky jsou extrémně mírné, klidné a velmi trpělivé, což je pro seniory ideální kombinace, pokud hledají pohodového a přítulného společníka. Milují fyzický kontakt a často následují své majitele po celém domě. Je to kočka, která vyhledává lidskou společnost. Mají hravou povahu, která jim zůstává i do vyššího věku. I když má Ragdoll delší srst, její péče není nijak zvlášť náročná – stačí pravidelné česání, aby se zabránilo plstnatění. Navíc jsou ragdolly zdravé a odolné vůči nemocem, což znamená, že se nemusíte obávat častých zdravotních problémů.

Foto: Pexels.com

Scottish Fold

Plemeno je známé pro své nezvyklé sklopené uši a velmi často je najdete v roztomilých pozicích, například sedávají jako ,,buddha“. Toto plemeno je velmi přátelské a mírné, ale zároveň zvědavé a hravé. Navzdory jejich klidnému vzhledu mají rády interakci s lidmi. Mají také tendenci se silně připoutat k jednomu členovi rodiny, což může být pro seniory příjemné. Jejich krátká srst je snadná na údržbu a skotské kočky si obvykle zachovávají dobré zdraví. I když mohou mít určité genetické predispozice, pokud pocházejí od renomovaného chovatele, tato rizika jsou minimalizována.

Foto: Freepik.com

Mainská mývalí kočka

Patří mezi největší domácí kočky, ale přesto je známá svou jemnou a klidnou povahou. I přes svou impozantní velikost jsou mainské kočky nesmírně přátelské a trpělivé. Toto plemeno je velmi hravé a zvídavé, takže si udržuje aktivitu po celý život, ale není hyperaktivní. Milují být v blízkosti lidí, ale nejsou dotěrné. Jejich „mývalí“ ocas je jedním z jejich poznávacích znaků. Díky své husté srsti jsou odolné proti chladnějšímu počasí.

Foto: Pexels.com

Siamská kočka

Jedná se o velmi specifické plemeno, které je známé svou komunikativností. Siamské kočky mají tendenci hlasitě „mluvit“ se svými majiteli a reagovat na jejich hlas. Často „odpovídají“, když na ně někdo promluví, a jsou to velmi zvědavá stvoření, která ráda zkoumají okolí. Jsou extrémně loajální a někteří majitelé siamských koček přirovnávají jejich chování k psům, protože jsou ochotné následovat své majitele z místnosti do místnosti. Siamské kočky jsou vysoce inteligentní, a proto je důležité je nejen fyzicky, ale i mentálně stimulovat, například interaktivními hrami.

Foto: Pexels.com

Závěr

Každé z těchto plemen má svou jedinečnou osobnost a temperament, ale všechny sdílejí společné rysy, které jsou pro seniory ideální – přátelskost, loajalitu a nenáročnost na péči. Kromě těchto vlastností je důležité také zohlednit zdraví daného plemene, přičemž většina zmíněných koček má relativně dobré zdraví a dlouhý život, což je pro seniory významným benefitem.

Zdroj: Autorský text – Alena Pachlová, https://goodshepherdcampus.org/top-10-cat-breeds-for-seniors/, https://1plus1cares.com/10-best-cat-breeds-for-seniors-with-pictures/, https://www.zooo.cz/plemena-kocek/

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*