Jaká barva vlasů se ke mně hodí – Jak vybrat 2024 lichotivý odstín?

Freepik.com

Výběr správné barvy vlasů může výrazně ovlivnit váš vzhled a podpořit vaše sebevědomí. S přibývajícím věkem naše vlasy procházejí změnami a správná barva může dodat svěžest a šmrnc vašemu vzhledu. V tomto článku se zaměříme na to, jak vybrat ideální odstín vlasů, který harmonizuje s vaším tónem pleti, barvou očí a změnami, které přicházejí s věkem.

Výběr barvy podle tónu pleti

Základním krokem při výběru barvy vlasů je zohlednit váš tón pleti, který může být teplý, studený nebo neutrální.

  • Teplý tón pleti: Pokud má vaše pleť zlatavé nebo olivové podtóny, vyhovovat vám budou teplé barvy vlasů, jako jsou karamelová, medová blond nebo zlatohnědá. Tyto odstíny zdůrazní zdravou barvu pleti a dodají jí jas.
  • Studený tón pleti: Pleti s růžovými nebo modrými podtóny nejlépe sedí chladné odstíny, jako je popelavá blond, platinová nebo ledová hnědá. Tyto barvy zvýrazní rysy a vytvoří sofistikovaný vzhled.
  • Neutrální tón pleti: Pokud máte neutrální pleť, máte štěstí – hodí se k vám jak teplé, tak studené odstíny. Jemná hnědá, přírodní blond nebo měděná vám dodají přirozený, svěží vzhled.
Foto: Freepik.com

Barva vlasů podle barvy očí

Barva očí může hrát významnou roli při výběru vlasové barvy.

  • Modré oči: Studené barvy vlasů, jako je stříbrná blond nebo popelavá hnědá, dodají vašim modrým očím hloubku. Pokud preferujete teplejší odstíny, zlaté nebo medové tóny také dobře fungují.
  • Zelené oči: Zelené oči vyniknou v kombinaci s měděnými, zrzavými nebo kaštanovými odstíny. Teplé barvy podtrhnou zář očí a celkový vzhled.
  • Hnědé oči: Hnědým očím sedí široká škála odstínů, ale především teplé barvy, jako je čokoládová hnědá, kaštanová nebo karamelová. Tyto odstíny přirozeně ladí s hnědými duhovkami.
Foto: Pexels.com

Jak věk ovlivňuje výběr barvy

S věkem se naše pleť a vlasy mění, proto je důležité tomu přizpůsobit i barvu vlasů. Podle doporučení odborníků by starší ženy měly volit jemnější, světlejší odstíny, které rozjasní pleť a dodají jí mladistvý vzhled.

  • Světlé tóny: Světlejší barvy vlasů, jako je medová blond, zlatavá hnědá nebo světlý karamel, mohou zvýraznit přirozenou záři pleti a skrýt jemné vrásky. Naopak tmavé odstíny mohou přidat roky, protože zvýrazňují rysy obličeje.
  • Šediny: Pokud máte šedivé vlasy, nemusíte je nutně barvit na plně krycí odstíny. Mnoho žen se rozhoduje nechat své šediny vyniknout a pouze je tónuje do jemných pastelových nebo popelavých odstínů, čímž vytvoří moderní a elegantní vzhled. Šedé nebo stříbrné vlasy mohou být velmi stylové, zejména pokud se jim dodá lesk pomocí speciálních přípravků.

U žen nad 50 let je vhodné volit odstíny, které dodají pleti teplo a svěžest. Dalšími faktory, které mohou ovlivnit výběr barvy vlasů pro starší ženy, jsou osobní styl a životní preference. Některé ženy preferují odvážné, živé odstíny, zatímco jiné dávají přednost jemnějším, přirozeným barvám. Kvalita vlasů také hraje roli; zdravé vlasy lépe drží barvu, zatímco poškozené vlasy vyžadují šetrnější přístup.

Foto: Freepik.com

Péče o barvené vlasy

Barvené vlasy potřebují speciální péči, aby zůstaly zdravé a lesklé. S věkem jsou vlasy náchylnější k suchosti a lámavosti, proto je důležité zvolit správné přípravky pro hydrataci a ochranu.

  • Hydratace: Po barvení se vlasy mohou stát suchými, proto je vhodné používat šampony a kondicionéry určené pro barvené vlasy. Masky na vlasy a oleje, například arganový olej, dodávají vlasům potřebnou vlhkost a lesk.
  • Chraňte barvu: Barvené vlasy potřebují ochranu před sluncem a teplem, které mohou způsobit blednutí barvy. Používejte ochranné spreje před fénováním a vyhýbejte se častému vystavování slunci bez pokrývky hlavy.
Foto: Pexels.com

Závěr

Výběr barvy vlasů je osobním vyjádřením, které může osvěžit váš vzhled a posílit sebevědomí. Nebojte se experimentovat s odstíny, které vás oslovují, a přizpůsobte je svému stylu, tónu pleti a barvě očí. S výběrem vám mohou dopomoci i mobilní aplikace, které umožňují vyzkoušet různé odstíny na vašem portrétu a vizualizovat tak, jak vám jednotlivé barvy budou slušet.

Zdroj: Autorský text – Alena Pachlová, https://www.southernliving.com/fashion-beauty/hairstyles/hair-color-for-women-over-50, https://www.lorealparis.com.ph/beauty-magazine/hair-color-for-women-over-fifty, https://my.liveyourtruth.com/dyt/hair-color-for-over-60/

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*