Nejhorší podzimní boty pro seniory: pozor na podpatky, těžkou obuv a dalších 5 druhů

Foto: Unsplash.com

Podzim je obdobím, kdy se příroda proměňuje v nádherné palety barev, ale také přináší chladné počasí, které si žádá pečlivý výběr obuvi, která vám udrží nohy v teple a suchu.

V článku se zaměříme na obuv, která je nevhodná pro zdravou a bezpečnou chůzi a zároveň vám nezajistí pohodlné užívání podzimních dnů.

Boty na vysokém podpatku

Vysoké podpatky jsou sice elegantním módním doplňkem, který mnozí upřednostňují, avšak pro seniory představují velké riziko. Při chůzi na mokrém listí nebo nerovném terénu podpatky výrazně zvyšují riziko uklouznutí. Navíc boty s vysokými podpatky často vytvářejí nepříjemný tlak na kolena a záda, což může zhoršovat kloubní potíže a bolesti zad. Pro podzimní období jsou proto mnohem lepší volbou boty s nízkými podpatky nebo ideálně bez podpatku, které poskytnou větší stabilitu a pohodlí při každodenních aktivitách.

Foto: Freepik.com

Boty bez dostatečné podpory

Přemýšleli jste někdy o tom, jak moc důležitá je dobrá opora při chůzi? Boty, které jsou příliš úzké nebo volné, mohou způsobit vážné problémy s rovnováhou. Proto se ujistěte, že vaše obuv má pevný opatek a je dobře utažená. Jen tak si můžete být jisti, že se vyhnete nepříjemným pádům.

Těžká obuv

Pohodlí je na prvním místě, a proto se vyvarujte těžkých bot, které vám mohou zbytečně zatěžovat nohy. Těžké kozačky nebo robustní vojenské boty sice nabízejí ochranu, ale mohou být také vyčerpávající. Sáhněte po lehčích variantách, které stále poskytnou potřebnou oporu, ale nezatíží vaše nohy.

Foto: Freepik.com

Nevhodné materiály

Stejně jako je tomu u oblečení, tak i u obuvi se vyhněte umělým materiálům, které nedýchají. Tyto boty mohou vést k nadměrnému pocení a následnému prochladnutí nohou. Naopak přírodní materiály, jako je kůže nebo textil, poskytují lepší prodyšnost a pohodlí. A nezapomeňte, že pro podzimní měsíce je důležitá voděodolnost, aby vaše nohy zůstaly suché.

Sandále a otevřené boty

I když jsou otevřené boty oblíbené pro svou pohodlnost a estetičnost, na podzim byste se jim měli vyhnout. Proměnlivé počasí přináší nečekané nízké teploty, studený vítr a déšť. Upřednostněte obuv, která má pevnější konstrukci, například mokasíny, polobotky nebo lehké tenisky. Je také důležité, aby boty měly protiskluzovou podrážku, která vás může ochránit před nečekaným pádem.

Foto: Freepik.com

Boty s tenkou podrážkou

V podzimních dnech, kdy je země často studená a vlhká, by boty s tenkou podrážkou neměly mít ve vašem botníku místo. Tenká podrážka neposkytuje noze potřebnou ochranu před chladem a může způsobit prochladnutí. Je také důležité mít boty, které tlumí nárazy při chůzi. Tenká podrážka nedokáže tlumit nerovnosti terénu, což může vést k bolestem nohou, zad a kloubů. Lepší volbou jsou boty s měkkou a silnější podrážkou, která poskytuje jak teplo, tak komfort a ochranu při každodenní chůzi.

Foto: Freepik.com

Obuv s nedostatečnou izolací

Nezapomeňte, že chladné nohy mohou vést k revmatickým bolestem a dalším nepříjemným zdravotním problémům. Vybírejte boty s dostatečnou izolací, jako je fleecová nebo ovčí podšívka. Tyto materiály pomohou udržet vaše nohy v teple, i když venku teploty klesnou. Voděodolnost je také nezbytností, aby vaše nohy zůstaly suché i v deštivých dnech.

Závěrem

Volba pohodlných, stabilních a dobře izolovaných bot vám zajistí nejen zdraví a bezpečnost, ale také příjemné a bezstarostné chvíle při procházkách nebo každodenních pochůzkách. Investice do kvalitních bot s protiskluzovou podrážkou a dostatečným zateplením se vám mnohonásobně vyplatí, a to nejen během podzimu, ale i po celý rok.

Zdroj: Autorský text – Alena Pachlová, https://extrafit.cz/pohodlne-boty-pro-seniory/, https://blog.eobuv.cz/boty-pro-seniory-nejpohodlnejsi-modely-pro-kazdodenni-noseni-protoze-na-pohodli-zalezi/, https://westhartfordhealth.com/news/senior-safety/footwear-prevent-falls/

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*