Květa (73): Pracovala v JZD, dřív se podle ní práce nikdo nebál. Přesto dnes s důchodem stěží vyžije

Foto: Pexels.com

Paní Květa je dnes již vdovou, která celý život pracovala, vychovala tři děti, ale i několik vnoučat. I přesto že má vlastní dům musí bohužel přepočítávat každou korunu, aby s financemi vyšla.

Bez práce nejsou koláče

Paní Květa je typická žena z venkova, která pracovala v JZD, kde se poctivě starala o hospodářská zvířata. V sedmdesátých letech se jednalo o práci, kterou žila velká část obce a lidé se práce rozhodně neštítili. A to ani přesto že toto zaměstnání rozhodně čisté a voňavé nebylo, ale lidé chodili domu načichnuti čpavkem, což potvrzuje dnes i paní Květa.

„Dřív se práce nikdo nebál. Nesměl. Kdo byl bez práce, byl považován za příživníka a společnost se na tyto lidi dívali shora. Já jsem si práce ale vždycky vážila. V JZD jsme navíc měli fajn kolektiv,“ vzpomíná Květa na minulost.

Dnes již roční vdova přiznává, že se se zesnulým manželem nikdy nemusela omezovat. Její muž se ve volném čase věnoval umění a jezdil po výstavách. Když tedy zrovna nepokrýval střechy.

Dnes již roční vdova přiznává, že se se zesnulým manželem nikdy nemusela omezovat
Foto: Pexels.com

S manželem se paní Květa nemusela omezovat

Nejen že paní Květa vychovala tři děti a několik vnoučat, ale ještě, než otěhotněla, s manželem také cestovala po světě. Za svůj život navštívila Rusko, Francii, ale i Velkou Británii a řadu dalších států. A na to vše si tvrdě vydřela. A rodina nestrádala ani s příchodem dětí. Manželé si naopak stihli ještě postavit dva domy. Sympatická seniorka ale ještě netušila, že se její život jednoho dne obrátí na nohy.

Zasloužený důchod není ani zdaleka podle představ

Povzdechnutí nad výší současného důchodu je to jediné, co paní Květě zbylo. V mladí by ji ani náhodou nenapadlo, že jednoho dne bude muset přepočítávat každou korunu, aby žila, jak ona sama říká kloudným životem. Paní Květa šla sice do důchodu poměrně brzy, ale čekalo ji nepříjemné překvapení.

„Kdybych si celý život nedávala peníze bokem, tak nevím, jak dnes vyžiju,“ povzdechla si seniorka.

Důchodkyně se sice na zasloužený důchod těšila, ale jak také přiznává, kdyby jí to její stav umožňoval, pracovala by dodnes jako většina zdravých seniorů, aby si přivydělala něco k dobru.

Situace je o to ještě těžší, pokud je senior na všechno sám.
Foto: Pexels.com

Po smrti manžela se všechno změnilo

„Když mi loni umřel manžel, musela jsem rozprodat naše malé hospodářství. A to proto, abych měla na vyplacení dětí z domu. Částka se tak vyšplhala ke skoro dvou milionům korun. Tento výdaj ale dnes spousta lidí přehlíží,“ dodává na závěr.

Vyžít jen s důchodem není pro dnešního seniora jednoduché. Starší lidé mají daleko větší výdaje za léky, ale i ošetření, která pojišťovna ne vždy hradí. Jestliže člověk žije v pronájmu, musí počítat ještě s nájemným a výdaji za energie. A když se toto vše nastřádá, člověku zbyde jen pár korun na měsíc, z čehož musí zaplatit i jídlo.

Situace je o to ještě těžší, pokud je senior na všechno sám. Naštěstí má paní Květa děti a vnuky, kteří ji pravidelně navštěvují a se vším ochotně pomáhají.

A co vy, umíte si představit žít jako Květa? Diskutujte v komentářích

Zdroje: Autorský text – Adam Beran, Kateřina Š., asenior.cz, rozhovor se seniorkou Květou

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*