Sušenky, které se už nevyrábí: Vlnky, Aero a 5 dalších, na které vzpomínáme

Foto: Freepik.com

Vzpomenete si na chvíle, kdy jste si u kávy nebo čaje dopřáli oblíbenou sušenku? Pro mnoho z nás byly sušenky nedílnou součástí každodenního života. Ať už to byly křupavé sušenky nebo sladké perníčky, měly své nezapomenutelné místo v našich vzpomínkách. Dnes se však mnoho těchto oblíbených sušenek již nevyrábí, nebo se vrátily s novou recepturou, která bohužel nesplnila očekávání. Například rumové perníčky Opavia sice znovu spatřily světlo světa, ale podle mnohých již nemají tu původní chuť. V tomto článku se podíváme na sušenky, které zmizely, a na ty, které se s nadějí vrátily, ale ztratily své kouzlo.

1. Orion Aero čokoláda

Oblíbená čokoláda, která se rozplývala na jazyku díky vzduchovým bublinkám, což jí dávalo lehkost a nezaměnitelnou chuť. Čokoláda, která měla v Česku svou stálou základnu fanoušků, se však vytratila z obchodů, pravděpodobně kvůli změně chuti zákazníků a nástupu nových značek. Na Aero čokoládu dodnes někteří vzpomínají jako na symbol lehkosti. Ačkoliv Milka bublinkovou čokoládu Aero částečně nahradila, milovníky tradiční bublinkové čokolády nenadchla.

Foto: Freepik.com

2. Orion Sandwich

Orion Sandwich byla jedna z těch klasických sušenek, které se hodily jako rychlá svačinka ke kávě nebo čaji. Křupavý sušenkový základ a sladká čokoládová náplň tvořily ideální kombinaci. Tato jednoduchá pochoutka byla oblíbená pro svou dostupnost a tradiční chuť. Postupem času se ale z nabídky vytratila, když Orion modernizoval svou nabídku sladkostí. Přesto na ni mnozí s láskou vzpomínají, a kdo ví, třeba by jednou mohla zažít návrat.

3. Rumové perníčky Opavia

Rumové perníčky od Opavie byly dlouho považovány za jednu z nejoblíbenějších vánočních sladkostí, i když se jedly celoročně. Původní receptura měla plnou a autentickou chuť, která si získala mnoho fanoušků. Po nějaké době se však jejich výroba přerušila, a když se vrátily na trh, mnoho zákazníků bylo zklamáno. Perníčky už nechutnaly tak, jak si je pamatovali – jemná rumová příchuť se zdála slabší, a změněnou recepturou ztratily své původní kouzlo​.

Foto: Freepik.com

4. Míša sušenky

Zmrzlinu Míša zná snad každý, ale méně se vzpomíná na sušenky Míša, které byly stejně oblíbené. Sušenky byly inspirovány známou zmrzlinou, měly podobnou vanilkovo-tvarohovou příchuť a byly ideálním doplňkem ke kávě. Bohužel, stejně jako mnoho jiných sušenek, i Míša sušenky zmizely z pultů obchodů. Ačkoli byla zmrzlina Míša stále populární, sušenky se nedočkaly stejného úspěchu a zájem o ně časem opadl.

5. Vlnky Opavie

Tyto sušenky od Opavie si své jméno vysloužily díky charakteristickému vlnkovitému tvaru. Byly k dostání v několika příchutích, včetně smetanové a čokoládové. Vlnky byly oblíbené zejména díky své jemnosti a lahodné náplni, která dokonale ladila s křupavým těstem. Nicméně, postupem času se sušenky vytratily z trhu, když se výrobce začal zaměřovat na novější produkty. Mnozí zákazníci však na ně vzpomínají s láskou a několikrát se objevily petice za jejich návrat.

6. Lucie sušenky

Lucie sušenky byly jedny z těch, které měly tradiční československý půvab. Marmeládová náplň a jejich květinový tvar byly charakteristickým znakem, který si každý snadno zapamatoval. Dnes už je na pultech nenajdete, ale jejich zmizení zanechalo u mnoha lidí vzpomínky na dětství, kdy je s oblibou chroupali. Tyto sušenky, vyrobené s péčí, symbolizovaly tradiční československé chutě, které bohužel časem ustoupily modernějším alternativám.

Foto: Unsplash.com

7. Florenta

Florenta byla další oblíbenou sušenkou, která měla své místo v srdcích mnoha českých rodin. Byly to jemné sušenky s oříškovým nádechem a často také s čokoládovou polevou. Florenta patřila mezi produkty Opavie a byla ceněná pro svou křehkost a delikátní chuť. Bohužel, stejně jako mnoho jiných tradičních sušenek, i ona se postupně vytratila z trhu, když se výrobce rozhodl modernizovat nabídku.

Foto: Freepik.com

Zdroj: Autorský text – Alena Pachlová, https://www.reddit.com/r/czech/comments/15x4uhm/jak%C3%A9_sladkosti_byste_cht%C4%9Bli_zp%C4%9Bt/, https://www.lidovky.cz/byznys/vratte-nam-vlnky-zada-petice-firma-ale-vyrobu-slavne-susenky-obnovit-neplanuje.A160421_134342_firmy-trhy_jzl, https://www.asenior.cz/retro-sladkosti-z-detstvi/

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*