Nejhorší obědová jídla pro seniory: Pozor na uzeniny a další 2

Foto: freepik.com

Ve vyšším věku je důležité vybírat si vhodná jídla, která nezatíží organismus a podpoří vaše zdraví. Některé oblíbené pokrmy jsou ale nevhodné a je lepší se jim vyhnout.

Červené maso a uzeniny

Červené maso jako je hovězí, vepřové či jehněčí obsahuje spoustu důležitých živin. Jenže je poměrně těžké na žaludek, proto může způsobovat různé trávicí potíže. Proto je vhodné konzumovat ho pouze občas, pro pravidelnou konzumaci je vhodnější bílé maso.

Pozor byste si měli dávat hlavně na zpracované masné výrobky jako jsou párky, slanina či uzené maso. Tyto potraviny obsahují spoustu soli, tuků a konzervantů. Nejsou pro tělo nic dobrého, pravidelnou konzumací se zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění.

Foto: freepik.com

Mražená jídla

Pokud zrovna nemáte čas vařit, může se zdát jako vhodné řešení koupit si mraženou pizzu nebo nějaký jiný polotovar. Jenže tímhle jídlem svému tělu rozhodně neprospějete. Zpravidla totiž obsahuje velké množství tuků a konzervantů, proto není vhodné pro zdravý životní styl. Pokud máte možnost, snažte se připravovat si čerstvé pokrmy, které tělu dodají potřebné živiny. A jestli opravdu nemáte čas či možnost uvařit si, výjimečná konzumace polotovarů vám neuškodí.

Sushi

Mezi nevhodná jídla lze zařadit i sushi. To obsahuje syrovou rybu, která představuje zdravotní riziko. Ve vyšším věku je pro tělo náročnější vyrovnat se s trávicími potížemi, i obyčejný průjem může být nebezpečný, natož otrava či paraziti. Kromě toho sushi obsahuje velké množství soli, což může zvyšovat krevní tlak a riziko srdečních onemocnění.

Foto: freepik.com

České klasiky

Česká kuchyně je jedinečná a má skvělá jídla. Jenže zejména ve vyšším věku není vhodné konzumovat je pravidelně. Často totiž zahrnují tučné vepřové maso a knedlíky. Právě knedlíky jsou těžké na žaludek – obsahují spoustu kalorií, ale jsou málo výživné. Je náročné je strávit, proto mohou způsobovat trávicí potíže.

Obecně je vhodné vyhýbat se syrovému masu, rybám a mořským plodům. Zejména pokud je nemáte z důvěryhodného zdroje, jejich konzumace není bezpečná.

Pokud si některé z těchto jídel dáte jednou za čas, pak se nic nestane. Ale dávejte pozor na častou konzumaci.

Zdroje: Autorský článek – Michaela Romanová, https://emoha.com/blogs/nutrition/8-foods-older-adults-should-avoid-eating, https://blog.silvercuisine.com/8-foods-seniors-should-never-eat/, https://www.experthomecare.com/elder-care-unhealthy-foods-seniors-should-avoid/

1 Comment

  1. Nevím oč jsou knedlíky horší než těstoviny,pokud si dám 2-3 k omáčce,je to váhově zhruba 150g,jako porce těstovin,dají se udělat i z celozrnné nebo špaldove mouky,myslím, že nikdo se necpe šesti knedlíky každý den.Opět to zavání zatracováním tradiční české kuchyně.A suschi,mořské plody a pizzu běžný senior také nekonzumuje.Při střídání knedlíků s bramborami,rýži nebo těstovinami vychází knedlíky max 2x týdně.Obzvláště
    ti starší mají raději brambory a knedlíky,také s masem se příliš nekamarádí,kvůli špatnému chrupu.Se zeleninou to bývá podobné.Mám zkušenost,kdy se strava 80-tiletého seniora omezila pouze na kynuté sladké pečivo s kávou, polévky a omáčky s knedlíkem. Vše ostatni „letělo“do zbytků. Zdravou stravu akceptují spíše mladší senioři.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*