Nejhorší podzimní modely pro seniory 2024 – vyhněte se nevhodným materiálům a barvám

Foto: Freepik.com

Podzim je období, které vyžaduje přehodnocení šatníku – dny se krátí, počasí se mění, a tak je nutné zaměřit se na pohodlné a funkční oblečení. Zvláště pro seniory je klíčové najít správnou rovnováhu mezi stylem, pohodlím a praktičností. Bohužel, mnoho lidí se dopouští zbytečných módních chyb, které mohou vést k nekomfortu nebo nehezkému vzhledu. V tomto článku se zaměříme na nejčastější módní prohřešky, kterých by se senioři měli na podzim vyvarovat.

Nadměrné a neforemné oblečení

Jednou z největších chyb, které senioři často dělají, je nošení příliš velkého a neforemného oblečení. Ačkoli může být nadměrné oblečení pohodlné, často opticky přidává objem tam, kde není potřeba. Velké kabáty, svetry nebo volné střihy mohou vytvářet nechtěný „krabicový“ efekt, který zkresluje postavu. Zatímco pohodlí je důležité, dobře padnoucí oblečení, které jemně kopíruje postavu, může nabídnout stejně vysoký komfort a zároveň vypadat mnohem lépe.

Foto: Unsplash.com

Syntetické materiály

Další častou chybou je volba syntetických materiálů, které mohou působit nepohodlně a nezajišťují dostatečný tepelný komfort. Syntetické tkaniny jako polyester nejsou prodyšné a mohou snadno zadržovat vlhkost, což v přechodném podzimním počasí není žádoucí. Naopak přírodní materiály jako bavlna, vlna nebo kašmír jsou ideální volbou – umožňují pokožce dýchat a poskytují lepší tepelnou regulaci. Navíc jsou šetrnější k pokožce, což je důležité zejména pro seniory, kteří mohou mít citlivější pleť.

Foto: Freepik.com

Nevhodné barevné kombinace

Podzimní móda často přináší příliš tmavé nebo naopak křiklavé barevné kombinace, které mohou být rušivé. Zatímco černá nebo výrazně zářivá červená mohou vypadat elegantně, pro podzimní outfity je lepší držet se jemnějších a tlumenějších odstínů. Zemité tóny, jako je olivově zelená, béžová nebo vínová, jsou ideální volbou pro každodenní nošení a lépe ladí s podzimní přírodou. Příliš kontrastní barvy mohou odvádět pozornost a způsobit, že outfit působí chaoticky.

Foto: Freepik.com

Nevhodné kombinace vzorů a vrstev

Vrstvení je pro podzim typické, ale špatná kombinace vzorů a vrstev může vést k nepřehlednému a nevkusnému outfitu. Častou chybou je míchání příliš mnoha vzorů najednou, které se navzájem tlučou. Velké, výrazné vzory, jako jsou květiny nebo geometrické tvary, by měly být kombinovány s jednobarevnými prvky, aby výsledný outfit působil harmonicky. Je důležité dbát na střídmost a vrstvit pouze tolik kousků, aby bylo možné zachovat přehledný a elegantní vzhled.

Nevhodné doplňky

Podzimní doplňky, jako jsou čepice, šály nebo rukavice, mohou skvěle doplnit outfit, ale je třeba dbát na jejich správný výběr. Příliš velké nebo objemné doplňky mohou zbytečně zatěžovat celý outfit a skrývat postavu. Lehká, decentní šála a čepice, která dobře sedí, je často lepší volbou než příliš objemné a výrazné doplňky, které mohou působit nepřiměřeně.

Foto: Freepik.com

Nevhodná obuv

Podzim přináší proměnlivé počasí, a tak je nutné zvolit správnou obuv, která je nejen stylová, ale i praktická. Nevhodná obuv bez správné opory chodidla může být nebezpečná, zejména na kluzkém podzimním povrchu. Vhodnou volbou jsou boty s pevnou podrážkou a protiskluzovým vzorem, které poskytují stabilitu a chrání před pády. Na druhou stranu, příliš těžká nebo robustní obuv může opticky zkracovat nohy a deformovat celkový vzhled postavy.

Špatně zvolené kabáty a bundy

Kabáty a bundy jsou základním prvkem podzimního šatníku, ale často lidé volí příliš těžké nebo nepadnoucí kousky. Přestože může být dlouhý kabát praktický, příliš těžký materiál může působit neforemně a těžce. Ideální je volit lehčí, prodyšné materiály, které zajistí dostatečnou ochranu před chladem, ale zároveň nevytvoří dojem přetíženého outfitu. Dbejte také na střih, který kopíruje siluetu a poskytuje prostor pro pohodlné vrstvení.

Závěrem

Podzimní móda pro seniory by měla být nejen stylová, ale také praktická a pohodlná. Vyhnout se můžete častým módním chybám, jako je příliš volné oblečení, nevhodné syntetické materiály nebo špatně zvolené doplňky, díky kterým se budete cítit komfortněji a vypadat lépe. Důležité je vybírat dobře padnoucí oblečení, jemné barevné kombinace a lehké přírodní materiály, které vám zajistí pohodlí a ochranu během celého podzimního období. Pro další inspiraci si přečtěte náš další článek.

Zdroje: Autorský text – Alena Pachlová, https://greatsenioryears.com/embrace-your-style-fashion-for-over-70-ladies-guide/, https://12oaks.net/fashion-for-seniors/, https://deavita.net/fall-for-70-year-old-woman-2023-cozy-monochrome-outfits-wide-leg-jeans-ideas-310863.html

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*