Senior Novák (79): S důchodem 18 000 Kč je těžké splnit si cestovatelské sny

Foto: Unsplash.com

Pan Novák, bývalý strojní inženýr, věnoval svůj život práci, kterou miloval. Když však zdraví a síly již nestačily, rozhodl se odejít do důchodu. Tuto změnu udělal před pěti lety, a nyní žije s měsíčním důchodem ve výši 18 000 Kč. Bydlí v rodinném domku na okraji menšího města, kde strávil většinu svého života. Po smrti své manželky se však jeho finanční situace stala složitější. Přestože mu příjem z důchodu ještě před pár lety umožňoval pokrýt všechny základní výdaje a věnovat se svým koníčkům, jako je zahradničení či čtení, současná situace je výrazně odlišná.

Drastický nárůst životních nákladů

V roce 2023 se finanční situace pana Nováka zásadně zhoršila. Dramatické zvýšení cen energií, potravin a dalších nezbytných výdajů způsobilo, že jeho důchod začal být nedostačující. Roční účet za energie, zejména elektřinu a plyn, se vyšplhal na téměř 47 000 Kč – což je téměř dvojnásobek toho, co platil dříve. K tomu se přidalo i zvýšení cen potravin, kde jeho měsíční náklady vzrostly na 7 000 Kč. I když s příchodem roku 2024 ceny lehce poklesly, stále nejsou na původní úrovni a pro pana Nováka jsou stále vysoké.

Jak se vypořádat s omezeným rozpočtem

S takovou finanční zátěží bylo pro pana Nováka jasné, že musí začít šetřit. Omezil vytápění domu, začal nosit více vrstev oblečení a v zimních měsících tráví většinu času v jedné místnosti, kterou si vytopí. Navíc se rozhodl upravit svůj jídelníček, přestal nakupovat dražší potraviny a přešel na levnější alternativy, jako jsou luštěniny a produkty levnějších značek. Tento krok mu sice pomohl, ale stále to není dostatečné.

Pan Novák zvažuje také prodej části svého pozemku, aby si zajistil finanční rezervu na neočekávané výdaje, nebo dokonce na své dlouholeté sny o cestování.
Foto: Unsplash.com

Problémy se zrušením letáků

Dalším problémem, se kterým se pan Novák potýká, je plánované zrušení tištěných letáků. Letáky mu pravidelně chodily do schránky a byly pro něj důležitým nástrojem, jak ušetřit na nákupech. Nyní, když se jejich distribuce omezuje, bude muset najít jiný způsob, jak sledovat slevy. Vzhledem k tomu, že je ze starší generace a internet pro něj není tak snadno přístupný, může to pro něj představovat značnou komplikaci.

Dodatečné příjmy a prodej věcí

V roce 2023 se pan Novák rozhodl požádat o příspěvek na bydlení, aby si částečně ulevil od rostoucích nákladů na energie. Příspěvek získal, což mu pomohlo s financemi. Zvažuje také prodej části svého pozemku, aby si zajistil finanční rezervu na neočekávané výdaje, nebo dokonce na své dlouholeté sny o cestování.

Také si vzal k srdci doporučení z televize, aby prodal věci, které už nepotřebuje. Rozhodl se zbavit starých obrazů, které doma pouze sbíraly prach, a doufá, že mu tento krok přinese alespoň nějaký finanční zisk.

Cestování navzdory omezeným financím

Navzdory těžké finanční situaci má pan Novák stále touhu užívat si života. Na stará kolena se rozhodl plnit si své cestovatelské sny. Jeho prostředky jsou však omezené, a tak všechny našetřené peníze investuje do cestování. I když je jeho důchod skromný, snaží se najít způsoby, jak ušetřit a přitom si dopřát alespoň nějaké radosti z objevování světa.

Na stará kolena se rozhodl plnit si své cestovatelské sny.
Foto: Unsplash.com

Příběh pana Nováka je ukázkou toho, jak se senioři v ČR musejí potýkat s finančními obtížemi v důsledku rostoucích životních nákladů. Mnoho z nich, jako pan Novák, hledá způsoby, jak situaci zvládnout, aniž by se vzdali toho, co je pro ně důležité – ať už je to rodina, koníčky, nebo sny o cestování. Pan Novák dokazuje, že i přes omezené možnosti lze stále usilovat o radosti, které nám život nabízí.

A co vy, umíte si představit žít jako pan Novák? Diskutujte v komentářích

Zdroje: Autorský text – Adam Beran, Nella K., asenior.cz, rozhovor se seniorem panem Novákem

3 Comments

  1. Co by dědek chtěl?.Mám důchod 17.000,-.Najem a energie platím 14.000.O příspěvky nezebram, nezneužil jsem nikdy.Bydli ve vlastním domě,ne v nájmu.To mu nestačí 7000,-mesicňe na chlast?

  2. Myslím, že postava je vymyšlená – strojní inženýr, který přesluhoval do 74 let a pět let se mu důchod valorizuje, prostě musí mít důchod vyšší než uváděných osmnáct tisíc.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*