Nejlepší podzimní boty pro seniorky: vsaďte na snadné zapínaní, protiskluzovou podrážku a další 3

Foto: Freepik.com

Podzim je obdobím, kdy bychom měli věnovat zvláštní pozornost výběru správné obuvi, především v případě starší generace. Pro seniorky je důležité najít boty, které jsou nejen stylové, ale také pohodlné, praktické a bezpečné. Základem je ochrana před chladem, deštěm a vlhkým povrchem, přičemž boty by měly být dostatečně stabilní, snadno obouvatelné a přizpůsobené potřebám chodidla. Jak tedy vybrat ideální podzimní boty, které nabídnou to nejlepší v oblasti pohodlí i funkčnosti? Přečtěte si naše praktické tipy a doporučení, jak si zajistit pohodlnou a bezpečnou chůzi v podzimních dnech.

Foto: Unsplash.com

1. Kotníkové boty s pohodlným zapínáním

Kotníkové boty jsou jednou z nejlepších voleb pro podzimní dny. Jejich výška nad kotníky poskytuje lepší podporu noze a zároveň chrání před chladnějším počasím. Pro seniorky je klíčové vybrat boty, které mají snadné zapínání – například zipy nebo suché zipy, jež usnadňují obouvání a zouvání. Vyhýbejte se botám s příliš složitými šněrovacími mechanismy, které mohou být nepohodlné při každodenním používání.

Tip: Zvolte boty s měkkým polstrováním kolem kotníků, které poskytují pohodlí a zabraňují otlakům.

2. Protiskluzová podrážka jako základ bezpečnosti

Podzimní období přináší deštivé a vlhké dny, které zvyšují riziko uklouznutí. Podrážka by proto měla být vyrobena z materiálu, který zajišťuje bezpečnou stabilitu. Ideální jsou podrážky z gumy s hlubokým vzorem, který poskytuje pevný kontakt s povrchem a minimalizuje riziko pádu.

Doporučení: Dávejte pozor na boty s příliš tenkou nebo hladkou podrážkou, protože neposkytují dostatečnou oporu na mokrém či nerovném povrchu. Zkontrolujte také, zda podrážka dobře tlumí nárazy při chůzi.

Foto: Unsplash.com

3. Kožené nebo semišové boty – styl a funkčnost

Pokud jde o materiál, kůže a semiš patří mezi nejpopulárnější volby pro podzimní boty. Kůže je nejen odolná a snadno udržovatelná, ale také přirozeně izoluje teplo, což je pro chladné podzimní dny ideální. Semišové boty mají jemnější vzhled, ale potřebují více péče, zvláště během deštivých dnů.

Praktický tip: Před první nošením semišových bot je dobré je ošetřit impregnací, která je ochrání před vlhkostí a skvrnami.

4. Věnujte pozornost správné šířce a tvaru

S přibývajícím věkem se nohy mohou mírně rozšiřovat, a proto je důležité zvolit boty, které noze poskytují dostatek prostoru, zejména v oblasti prstů. Těsné boty mohou způsobovat otoky a otlaky, což rozhodně není pohodlné. Proto je dobré zvolit modely s širší špičkou a pružným materiálem, který se přizpůsobí tvaru chodidla.

Doporučení: Zkuste si vybrat boty s vyjímatelnou stélkou, která umožní přidání ortopedické vložky pro lepší podporu klenby a pohodlí.

Foto: Unsplash.com

5. Voděodolnost a hřejivá podšívka

Podzim je známý svou nepředvídatelností, a proto by kvalitní podzimní boty měly být voděodolné, aby udržely nohy v suchu během deštivých dnů. Kromě toho je dobré vybírat boty s lehce hřejivou podšívkou, která zajistí teplo, aniž by došlo k přehřívání nohy.

Tip: Zkontrolujte, zda má boty voděodolnou membránu, která chrání nohy nejen před vlhkostí, ale i před větrem.

Závěrem

Při výběru podzimních bot pro seniorky je důležité soustředit se nejen na vzhled, ale především na funkčnost, bezpečnost a pohodlí. Podzimní boty by měly být pohodlné, snadno obouvatelné, s protiskluzovou podrážkou a odolné vůči vlhkosti. Ať už zvolíte elegantní kotníkové boty, nebo praktické polobotky, dbejte na to, aby vám boty sloužily po celou sezonu bez nepohodlí.

Foto: Unsplash.com

Zdroje: Autorský text – Alena Pachlová, https://www.verywellfit.com/best-walking-shoes-for-seniors-6362701, https://caregiver-aid.com/best-shoes-elderly-prevent-falls/,

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*