Chůze s holemi pro seniory poskytuje řadu zdravotních benefitů

Foto: Unsplash.com

Nordic walking není jen obyčejným trendem. Chůze s holemi je sportem, který si oblíbily nejen mladší generace, ale fandí mu i senioři. A to proto, že nabízí hned několik benefitů. Proč stojí za to ponořit se do chůze s hůlkami?

Co je Nordic walking?

První zaznamenané případy severské chůze se objevily v roce 1900 ve Finsku, kde sportovci trénovali na běžecké lyžování chůzí a túrami venku s lyžařskými holemi. Později si získala popularitu, když v roce 1966 učitelka tělocviku Leena Jääskeläinenová používala tyto lyžařské hole se svými studenty a když Mauri Repo vydal v roce 1979 knihu „Hiihdon lajiosa“ neboli „Metodika tréninku běhu na lyžích“.  Nakonec se myšlenka celoroční chůze s holemi rozšířila po celém světě.

Sport vhodný pro seniory

Nordic walking využívá dvě hole a při chůzi procvičuje horní část těla. Podobně jako při lyžování se tyto hole používají k přizpůsobení každého kroku, který člověk udělá. Avšak místo toho, aby se tyto hole používaly k udržení rovnováhy, zůstávají hole za tělem a směřují vždy šikmo dozadu. Toto cvičení je vynikající pro starší osoby, které chtějí posílit své svaly, klouby a kosti a zároveň zlepšit svůj krevní oběh a rovnováhu.

Nordic walking využívá dvě hole a při chůzi procvičuje horní část těla.
Foto: Unsplash.com

Jaké výhody tato forma cvičení seniorům nabízí?

Zlepšení rovnováhy a stability

Použití holí při nordic walkingu poskytuje dodatečnou oporu a stabilitu, čímž se snižuje riziko pádu, které je pro mnoho seniorů významným problémem. Hole pomáhají seniorům udržet rovnováhu, zejména na nerovném terénu.

Snížení zátěže kloubů

Hole používané při chůzi pomáhají rozložit váhu a nárazy při chůzi na celé tělo, čímž se snižuje zátěž kloubů, zejména kolen a kyčlí. Jedná se tak o cvičení s nízkým dopadem, které je ve srovnání s aktivitami, jako je běh nebo jogging, šetrnější ke kloubům. Pravidelné cvičení s holemi poskytuje také určitou zátěž, což může pomoci posílit kosti a snížit riziko osteoporózy.

Hole používané při chůzi pomáhají rozložit váhu a nárazy při chůzi na celé tělo, čímž se snižuje zátěž kloubů.
Foto: Unsplash.com

Regulace hmotnosti

V porovnání s běžnou chůzí dochází při chůzi s holemi k vyššímu spalování kalorií. To může být výhodné pro seniory, kteří se snaží regulovat svou hmotnost nebo zvýšit celkový energetický výdej.

Socializace a duševní pohoda

Chůze s holemi může být společenskou aktivitou, která seniorům umožňuje zapojit se do skupinových lekcí nebo se procházet s přáteli a rodinou. Bylo prokázáno, že sociální interakce má pozitivní vliv na duševní pohodu a snižuje pocit frustrace ze samoty.

Chůze s holemi může být společenskou aktivitou, která seniorům umožňuje zapojit se do skupinových lekcí.
Foto: Unsplash.com

Zkoušeli jste už Nordic walking? Diskutujte v komentářích

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772584/,
https://propelphysiotherapy.com/healthy-aging/nordic-pole-walking-for-seniors/,
https://seasonsretirement.com/nordic-walking-for-seniors/,
https://www.griswoldcare.com/blog/nordic-pole-walking-for-seniors-health-benefits/,
https://healthnews.com/fitness/physical-health/nordic-walking-is-it-the-best-workout-for-seniors/

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*