Nejhorší auta pro seniory: pozor na podvozek, ovládání a další 3 parametry

Foto: Pexels.com

Výběr správného auta pro seniory je klíčový pro bezpečnost a pohodlí na cestách. Některé modely však mohou přinášet více komplikací než výhod, zejména pro starší řidiče. V následujícím článku se podíváme na vlastnosti vozů, které nejsou vhodné pro starší řidiče, a přidáme příklady modelů, kterým by se měli raději vyhnout.

Příliš nízký podvozek

Auta s nízkým podvozkem mohou vypadat stylově, ale pro starší řidiče jsou velmi nepraktická. Nízko položené sedadlo ztěžuje nastupování a vystupování, což může být problematické pro ty, kdo mají omezenou pohyblivost.

Příklad nevhodného auta: Mazda MX-5 je oblíbeným sportovním vozem, ale jeho nízká výška způsobuje, že je náročné do něj nastoupit a vystoupit, což není pohodlné ani bezpečné.

Foto: Pexels.com

Technologicky složité ovládání

Mnoho moderních aut je doslova přeplněno technologiemi – od dotykových displejů, přes složité palubní systémy až po nespočet tlačítek. Pro řidiče, kteří nejsou zvyklí na moderní technologie, může být takové ovládání matoucí a rušivé, což vede k nepozornosti při řízení.

Příklad nevhodného auta: Tesla Model 3 má téměř veškeré ovládání přes dotykový displej. I když je technologicky pokročilá, její složitý systém může být pro starší řidiče náročný na pochopení a ovládání.

Foto: Pexels.com

Nedostatek bezpečnostních funkcí

Auta, která postrádají moderní bezpečnostní systémy, představují pro seniory zbytečné riziko. Starší řidiči mají často pomalejší reakce a horší zrak, proto by se měli spoléhat na vozy s asistenčními prvky, jako je adaptivní tempomat nebo systém automatického nouzového brzdění.

Příklad nevhodného auta: Dacia Sandero je levné a jednoduché auto, ale základní modely často postrádají moderní bezpečnostní prvky, což jej činí méně vhodným pro starší řidiče, kteří by z nich mohli těžit.

Foto: Pexels.com

Příliš těžká manipulace s volantem

Vozy s tvrdým řízením, které vyžadují větší sílu k otočení volantu, mohou být obtížně ovladatelné pro starší osoby. S věkem dochází k poklesu svalové síly, což může ztížit bezpečné ovládání vozidla.

Příklad nevhodného auta: Fiat Panda má ve svých základních verzích jednodušší řízení, které není tak citlivé a posílené jako u dražších modelů. To může být problematické při manévrování v městském provozu.

Vozidla bez ergonomických sedadel

Pohodlné a ergonomické sedadlo je základ pro dlouhé cesty, zejména pro ty, kteří mohou trpět bolestmi zad či jinými zdravotními problémy. Tvrdá sedadla nebo nedostatečná opora pro záda způsobují bolesti a diskomfort.

Příklad nevhodného auta: Renault Clio má ve svých levnějších verzích méně pohodlná sedadla bez možnosti nastavení opory zad.

Foto: Pexels.com

Závěrem

Při výběru auta je klíčové zohlednit individuální potřeby a zdatnost každého řidiče. Zatímco někteří mohou preferovat klasická auta, jiní mohou ocenit modely uzpůsobené přímo pro seniory. Je důležité se zaměřit na pohodlí, bezpečnost a jednoduchost ovládání. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv vůz, vždy si předem zvažte, co je pro vás nejpohodlnější a nejpraktičtější.

Zdroj: Autorský text – Alena Pachlová, https://www.kiplinger.com/slideshow/cars/t009-s001-the-best-cars-for-senior-drivers/index.html, https://www.ageco.co.uk/useful-articles/car/best-cars-for-older-drivers/, https://www.asenior.cz/nejhorsi-auta-pro-seniory/

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*