Důchody se nečekaně budou měnit. Nejvíce to postihne nízkopříjmové

Důchodové reformy byly již nějakou dobu připraveny a schváleny vládou. Minulý týden však vládní koalice překvapila svým náhlým rozhodnutím o změně výpočtu vzorce důchodů. Státu má tato reforma přinést vysoké úspory, ale postihne především nízkopříjmové jedince.

Nový vzorec

Mezi lety 2026 a 2035 by se měl výpočet nových penzí značně snižovat. Díky valorizaci budou důchody nadále růst, díky této nové reformě však daleko pomaleji, než tomu bylo doposud. Každý rok se tedy bude progresivně snižovat částka důchodu v porovnáním se starých způsobem výpočtu.

Také by se měl snížit koeficient u započítávání každého roku důchodového pojištění z 1,5 na 1,45. Reforma se také dotkne zápočtu příjmu do první redukční hranice, a to již ze 100 % na 90 %.

Mezi lety 2026 a 2035 by se měl výpočet nových penzí značně snižovat.
Foto: Unsplash.com

Vyjádření vlády

„Vláda tuto změnu nazývá eufemisticky zpomalením růstu důchodů, ve skutečnosti má ale tato změna za následek pokles reálné hodnoty vyměřeného důchodu,“ podotkl statistik a expert na důchody Pavel Rusý.

Změna by měla znamenat snížení měsíčního důchodu každý rok zhruba o 180 Kč. Dopad opatření se však liší pro různé příjmové skupiny. Lidé pobírající méně budou paradoxně tratit více než lidé, kteří pobírají více. To je však jedním ze záměrů samotné vlády, která tak chce podpořit zásluhovost pracovitých lidí.  „Zásluhová složka bude vycházet z odvodů do pojistného systému a počtu vychovaných dětí,“ uvedla vláda.

Ne všichni budou tratit

Lidé, kteří po většinu svého života pracovali na částečných úvazcích, či na živnost budou mít reálnou hodnotu důchodu naopak vylepšenou. Jedná se totiž o lidi, kteří měli průměrný příjem po celý život pod polovinou minimální mzdy a 30 či méně let pojištění.

„Při délce pobírání důchodu 21,5 roku by tak dnešní důchodci, respektive osoby s minimální mzdou a 47 lety pojištění, dostali v penězích až o 28měsíčních důchodů více, než mají dostat po reformě. Kdežto lidé s příjmy na úrovni čtyřnásobku průměrné mzdy by podle nynějšího výpočtu měli o 16měsíčních důchodů více než důchodci budoucí. A to vše bez zohlednění zvýšení důchodového věku,“ uvedl Rusý.

Lidé, kteří po většinu svého života pracovali na částečných úvazcích, či na živnost budou mít reálnou hodnotu důchodu naopak vylepšenou.
Foto: Unsplash.com

Jste spokojeni se svou výší důchodu? Diskutujte v komentářích

Zdroje: Adam Beran, autorský text,
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-vypocet-duchodu-se-zmeni-nejvic-postihne-lidi-s-nizsimi-prijmy-40493202#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box,
https://www.denik.cz/ekonomika/zmeny-2024-2025-duchody-pojistejni-valorizace.html,
https://zpravy.kurzy.cz/767917-duchody-2024-2025-reforma-nova-pravidla-a-kalkulacky/,
https://www.cssz.cz/-/podminkou-pro-odchod-do-predcasneho-starobniho-duchodu-od-1-rijna-2024-je-ziskani-alespon-40-let-doby-duchodoveho-pojisteni

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*