Speciál: Cukroví naší babi

Vánoční cukroví
Foto: Justýna Malásková

Některé recepty se dědí z generace na generaci. Přednedávnem jsem při probírání věcí našla recepty od naší babi, a tak jsme je v redakci zkusili. A protože jsou odzkoušené již několika generacemi, přináším vám recepty na tyto úžasné a osvědčené kousky.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky

Justýna Malásková
Porcí 2 plechy
Vytisknout

Suroviny
  

  • 70 g mletých ořechů
  • 35 g moučkového cukru
  • 105 g másla
  • 140 g hladké mouky
  • 1 žloutek

Na obalování

  • moučkový cukr
  • 1-2 sáčky vanilkového cukru (dle chuti)

Postup
 

  • Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Jak se vše spojí, přestáváme s ním pracovat, aby se nespařilo.
  • Zabalíme do folie a dáme odležet do lednice – nejlépe do druhé dne. (Pokud spěcháme, tak alespoň na 2 hodiny.) Vypracováváme malé válečky, které ohneme do tvaru rohlíčků. Na plechu s pečicím papírem pečeme asi 10 minut při 180 °C (do zlatova).
  • Rohlíčky necháme vychladnou na plechu – pokud bychom je sundali ještě teplé, budou se rozpadat. Obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s cukrem vanilkovým.

Poznámky

Foto: Justýna Malásková.
Linecká kolečka

Linecká kolečka

Justýna Malásková
Porcí 2 plechy slepených lineckých koleček (tj. 4 plechy před slepením)
Vytisknout

Suroviny
  

  • 375 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 125 g cukru
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • citronová kůra z půlky citronu
  • marmeláda (rybízová, višňová, kyselejší meruňková) na slepování koleček

Postup
 

  • Máslo by mělo mít pokojovou teploty, aby se dobře spojilo s cukrem a vajíčkem. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, mouku přidáváme až jako poslední. Až se vše spojí, přestáváme s těstem pracovat, aby se nespařilo.
  • Zabalíme do folie a dáme odležet do lednice – nejlépe do druhé dne. Těsto vyválíme na sílu cca 3 mm. Můžeme podsypat hladkou moukou, aby se nám nelepilo. Když je těsto chladnější, lépe se s ním pracuje. Vypichujeme kolečka. Polovinu koleček vypichujeme i s menším kolečkem uprostřed. Na plechu s pečicím papírem pečeme asi 8–10 minut při 180 °C (dokud nezačne při okrajích trošku zlátnout).
  • Kolečka necháme vychladnout na plechu, trošku nám tím „dojdou“.
  • Po vychladnutí slepujeme marmeládou, vždy jedno plné kolečko s kolečkem s vykrojeným otvorem.
  • Linecké je dobré, když má čas se alespoň 10 dní uležet.

Poznámky

Tipy redakce:
  1. Kolečka se nám budou dobře slepovat, pokud si marmeládu dáme do pevného igelitového nebo zdobicího sáčku.
  2. Aby v otvoru vrchního kolečka zůstala marmeláda krásně červená, plnicím sáčkem po pocukrování přidáme ještě trošku marmelády přímo do otvoru. Linecká kolečka

Foto: Justýna Malásková
Úly.

Úly

Justýna Malásková
Celková doba 40 minutes
Vytisknout

Suroviny
  

Těsto

  • 200 g ořechů
  • 210 g cukru
  • 1 celé vejce

První náplň

  • 120 g másla
  • 50 g cukru
  • trochu silné černé kávy

Druhá náplň

  • 350 g dobré bílé čokolády
  • vanilkový lusk nebo trošku vanilkové pasty
  • 100 g 40% smetany

Postup
 

  • Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Zabalíme do folie a dáme odležet do lednice – nejlépe do druhé dne.
  • Druhý den vytvarujeme z těsta kuličky. Každou kuličku vmáčkneme do formičky na vosí hnízda a uprostřed uděláme důlek.
    Formování úlů.
  • Do dalšího dne necháme úly uschnout na plechu a teprve následující den plníme.

První náplň

  • Všechny ingredience důkladně promícháme a ihned plníme.

Druhá náplň

  • Zahřejeme smetanu a povaříme v ní vanilkový lusk nebo přidáme trošku vanilkové pasty.
  • Necháme zchladnout na teplotu kolem 35 °C a vlijeme do rozpuštěné bílé čokolády o teplotě do 40 °C.
  • Tyčovým mixérem šleháme, až nám vznikne lesklý kompaktní krém. Můžeme hned plnit do úlů.

Závěr

  • Náplň v úlech zavřeme buď dopředu upečeným lineckým kolečkem nebo piškotem.

Poznámky

Tipy redakce:
  1. Aby se nám těsto do formičky nelepilo, můžeme formičku vždy vysypat moučkovým cukrem anebo kuličku v moučkovém cukru obalit, než ji vložíme do formičky. Formování úlů.
  2. Pokud máme rádi čokoládu, můžeme ještě špičku úlu namočit do čokolády.

Foto: Justýna Malásková
Rozinkové rumové kuličky.

Rozinkové rumové kuličky

Justýna Malásková
Celková doba 30 minutes
Vytisknout

Suroviny
  

  • 150 g rozinek namočených přes noc v 1 dcl rumu
  • 150 g mletých ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 100 g rozpuštěné strouhané čokolády
  • kokos na obalování

Postup
 

  • Ze všech ingerdiencí vypracujeme těsto. Můžeme hned válet kuličky, které obalíme v kokosu. Uchováváme v chladnu.
    Obalování kuliček v kokosu.

Poznámky

Foto: Justýna Malásková

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*