Některé recepty se dědí z generace na generaci. Přednedávnem jsem při probírání věcí našla recepty od naší babi, a tak jsme je v redakci zkusili. A protože jsou odzkoušené již několika generacemi, přináším vám recepty na tyto úžasné a osvědčené kousky.
Vanilkové rohlíčky
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 70 g mletých ořechů
- 35 g moučkového cukru
- 105 g másla
- 140 g hladké mouky
- 1 žloutek
Na obalování
- moučkový cukr
- 1-2 sáčky vanilkového cukru (dle chuti)
Postup
- Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Jak se vše spojí, přestáváme s ním pracovat, aby se nespařilo.
- Zabalíme do folie a dáme odležet do lednice – nejlépe do druhé dne. (Pokud spěcháme, tak alespoň na 2 hodiny.) Vypracováváme malé válečky, které ohneme do tvaru rohlíčků. Na plechu s pečicím papírem pečeme asi 10 minut při 180 °C (do zlatova).
- Rohlíčky necháme vychladnou na plechu – pokud bychom je sundali ještě teplé, budou se rozpadat. Obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s cukrem vanilkovým.
Poznámky
Foto: Justýna Malásková.
Linecká kolečka
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 375 g hladké mouky
- 250 g másla
- 125 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- citronová kůra z půlky citronu
- marmeláda (rybízová, višňová, kyselejší meruňková) na slepování koleček
Postup
- Máslo by mělo mít pokojovou teploty, aby se dobře spojilo s cukrem a vajíčkem. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, mouku přidáváme až jako poslední. Až se vše spojí, přestáváme s těstem pracovat, aby se nespařilo.
- Zabalíme do folie a dáme odležet do lednice – nejlépe do druhé dne. Těsto vyválíme na sílu cca 3 mm. Můžeme podsypat hladkou moukou, aby se nám nelepilo. Když je těsto chladnější, lépe se s ním pracuje. Vypichujeme kolečka. Polovinu koleček vypichujeme i s menším kolečkem uprostřed. Na plechu s pečicím papírem pečeme asi 8–10 minut při 180 °C (dokud nezačne při okrajích trošku zlátnout).
- Kolečka necháme vychladnout na plechu, trošku nám tím „dojdou“.
- Po vychladnutí slepujeme marmeládou, vždy jedno plné kolečko s kolečkem s vykrojeným otvorem.
- Linecké je dobré, když má čas se alespoň 10 dní uležet.
Poznámky
Tipy redakce:
- Kolečka se nám budou dobře slepovat, pokud si marmeládu dáme do pevného igelitového nebo zdobicího sáčku.
- Aby v otvoru vrchního kolečka zůstala marmeláda krásně červená, plnicím sáčkem po pocukrování přidáme ještě trošku marmelády přímo do otvoru.
Foto: Justýna Malásková
Úly
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Těsto
- 200 g ořechů
- 210 g cukru
- 1 celé vejce
První náplň
- 120 g másla
- 50 g cukru
- trochu silné černé kávy
Druhá náplň
- 350 g dobré bílé čokolády
- vanilkový lusk nebo trošku vanilkové pasty
- 100 g 40% smetany
Postup
- Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Zabalíme do folie a dáme odležet do lednice – nejlépe do druhé dne.
- Druhý den vytvarujeme z těsta kuličky. Každou kuličku vmáčkneme do formičky na vosí hnízda a uprostřed uděláme důlek.
- Do dalšího dne necháme úly uschnout na plechu a teprve následující den plníme.
První náplň
- Všechny ingredience důkladně promícháme a ihned plníme.
Druhá náplň
- Zahřejeme smetanu a povaříme v ní vanilkový lusk nebo přidáme trošku vanilkové pasty.
- Necháme zchladnout na teplotu kolem 35 °C a vlijeme do rozpuštěné bílé čokolády o teplotě do 40 °C.
- Tyčovým mixérem šleháme, až nám vznikne lesklý kompaktní krém. Můžeme hned plnit do úlů.
Závěr
- Náplň v úlech zavřeme buď dopředu upečeným lineckým kolečkem nebo piškotem.
Poznámky
Tipy redakce:
- Aby se nám těsto do formičky nelepilo, můžeme formičku vždy vysypat moučkovým cukrem anebo kuličku v moučkovém cukru obalit, než ji vložíme do formičky.
- Pokud máme rádi čokoládu, můžeme ještě špičku úlu namočit do čokolády.
Foto: Justýna Malásková
Rozinkové rumové kuličky
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
- 150 g rozinek namočených přes noc v 1 dcl rumu
- 150 g mletých ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 60 g másla
- 100 g rozpuštěné strouhané čokolády
- kokos na obalování
Postup
- Ze všech ingerdiencí vypracujeme těsto. Můžeme hned válet kuličky, které obalíme v kokosu. Uchováváme v chladnu.
Poznámky
Foto: Justýna Malásková
Buďte první kdo přidá komentář