Microgreens – zdravě v domácnosti

Microgreens.
Foto: Pixabay.

Už jste slyšeli o domácím pěstování zeleniny, tzv. microgreens? Jde přímo o celosvětový hit – pěstování mikrozeleniny. Tyto snadno rostoucí rostliny vyžadují minimální prostor a žádné speciální vybavení, a přitom slibují chutnou a výživnou sklizeň v řádu jednoho týdne. Mikrozeleninu pak použijete na saláty, polévky, pizzy, omelety nebo jen tak na svačinu. Tyto drobné sazenice jsou výživnými látkami nabitější než velká zelenina.

Můžete si je koupit dokonce již vypěstované. Třeba dovozce potravin Rohlik.cz nabízí vaničku výhonků brokolice za 30 korun, ale podle nás lepší a zábavnější je si rostliny přímo doma vypěstovat.

Dobré je začít třeba hořčicí, přidat červenou řepu, mrkev, hrášek nebo brutnák. K výsadbě vybírejte pouze nemořená semena rostlin. Pokud si do vyhledávače zadáte slovo microgreens, najdete spoustu odkazů na prodej semen nebo tipů k pěstování.

Mikrozelenina.
Foto: Pixabay. Tyto drobné sazenice jsou výživnými látkami nabitější než velká zelenina.

Jak na to v domácích podmínkách? Naplňte nějakou mělkou nádobu slabou vrstvou hlíny, hnojiva a zakoupenou směsí semen. Posypte semeny povrch půdy a mírně zalijte. I další dny lehce zalévejte, abyste zajistili dobrý kontakt osiva s půdou. Pokračujte v zalévání dostatečně často, aby byla půda stále mírně vlhká.

Mikrozelenina.
Foto: Pixabay. K výsadbě vybírejte pouze nemořená semena rostlin.

Microgreens jako většina zeleniny chutnají nejlépe a jsou nejvýživnější, když se konzumují čerstvé. Ke sklizni jsou připraveny, jakmile rostlina vytvoří první sadu listů. To trvá jeden až dva týdny v závislosti na pokojové teplotě a druhu této zasazené mikrozeleniny. Pomocí nůžek odstřihněte rostliny v úrovni půdy. Jakmile sklidíte vše zelené, je čas znovu zasadit další rostliny. Použité nádoby před tím důkladně vymyjte saponátem a opláchněte pak v čisté vodě.

Microgreens.
Foto: Pixabay. Microgreens jako většina zeleniny chutnají nejlépe a jsou nejvýživnější, když se konzumují čerstvé.

Toto domácí zahradničení už nemůže být o moc jednodušší. Svěží chuť čerstvé mikrozeleniny si budete užívat celou zimu, dokud vám s jarem nezačnou růst třeba ředkvičky nebo saláty na zahradě.

Zdroj: redakce – Milan Dobrovský, Thespruce

Další články z této rubriky

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*