Na Velikonoce by neměl chybět mazanec a beránek. Upečte jej podle receptu světoznámé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové. Máme pro vás i videopostup s doporučeními, na co při pečení nezapomenout.
Mirka van Gils Slavíková
Česká cukrářka, držitelka francouzského titulu Professeur en Sucre d’Art. Vítězka soutěže Velká cena Paříže v přípravě svatebního dortu Croquembouche.
Založila cukrárnu v Jihoafrické republice a následně v Kalifornii. Studovala na prestižních zahraničních školách. Vytvářela dorty pro Karla Gotta, Daniela Craiga, Angelu Merkelovou i Condoleezzu Riceovou.
Nyní žije v Holandsku, kde pracuje na svých knihách, a občas vyráží na světové soutěže. V roce 2013 získala zlatou mediali v Basileji. Velmi často se vrací do České republiky. Stala se hlavní porotkyní v pořadu České televize Peče celá země.
Vydala knihy Vůně chleba, V hlavní roli chřest, Dezerty jedna báseň, Cheesecakes nebo Kouzlo dezertů.
Pokud se chcete přiučit jejímu umění, můžete absolvovat její videokurzy.
Foto: Mirka van Gils Slavíková.
Velikonoční beránek
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Těsto
- 250 g másla
- 400 g cukru
- 400 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 150 g bílků
- kypřicí prášek na špičku nože
- 3 g soli
- citronová kůra z 1 citronu, nastrouhaná
- vanilka
- 100 g čokolády na vaření
Krém
- 100 g žloutků
- 200 g cukru
- 200 g hořké čokolády
- 200 g másla
Italský sníh
- 200 g bílků
- 400 g cukru
Postup
Těsto
- Máslo, ⅓ cukru, sůl, mléko, vanilku a nastrouhanou citronovou kůru vyšleháme do pěny. Mouku s kypřicím práškem prosejeme a vmícháme nasekanou čokoládu. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem do pevného sněhu s měkkou špičkou. Do máslové pěny vmícháme asi ⅓ ušlehaného sněhu a následně směs mouky s čokoládou. Na závěr vmícháme – zlehka, ale důkladně – zbylý sníh.
- Těsto rozetřeme do formy na beránka, kterou jsme předtím důkladně vymazali a vysypali moukou. Plníme do vršku a posléze přiklopíme druhou půlkou formy – rovněž vymazanou a vysypanou.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 50 minut.
Krém
- Cukr s trochou vody svaříme na 118 °C (nebo-li na bublinu) a svařeným cukrem zalijeme za chodu žloutky a vyšleháme do pevné pěny. Šleháme do vychladnutí, pak všleháme rozpuštěnou čokoládu, která nesmí být teplá, a na závěr všleháme máslo. Krém je pevný a pěkně našlehaný.
- Upečeného beránka rozřežeme na plátky, promažeme čokoládovým krémem a nazpět sesadíme.
Italský sníh
- Cukr s trochou vody svaříme na bublinu (118 °C). Svařeným cukrem zalijeme za chodu tekuté bílky. Šleháme do vychladnutí. Bílkový krém si dáme do stříkacího sáčku s řezanou trubičkou. Zbylou čokoládou natřeme beránkovi hlavu a uši a pak již celého beránka ozdobíme bílkovým krémem – a můžeme jej dozdobit dle vlastní fantazie.
Video
Poznámky
Mazanec
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 125 g másla
- 250 g mléka
- 100 g cukru
- 5 g soli
- 4 žloutky
- 14 g sušeného droždí
- citronová kůra nastrouhaná, z 1 citronu
- ⅓ muškátového oříšku nastrouhaného
Příklad náplně
- 100 g směsi kandovaného ovoce
- 100 g směsi drcených oříšků
Na závěr
- 80 g plátkových mandlí
- 1 vejce na potření
Postup
- Do prosáté mouky uděláme důlek a do něj vlijeme vlažné mléko, ve kterém je rozmíchané droždí se žloutky, přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek a vanilku. Zaděláme těsto, které se nesmí lepit, pak přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
- Těsto dvakrát srazíme: poprvé po 2 hodinách kynutí, podruhé po hodině.
- Po třetím hodinovém vykynutí vytvarujeme bochánek, do něhož vložíme ingredience, které máme v bochánku rádi.
- Před pečením necháme vykynout cca hodinu, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými plátky.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 10 minut, poté ztlumíme na 180 °C a po 20 minutách ztlumíme na 175 °C. Celkem pečeme asi 45 minut.
Buďte první kdo přidá komentář