Dvojctihodné, nebo také moravské koláče. Ať už jim říkáte jakkoliv, jde o koláče s dvojí náplní: jedna tvarohová uvnitř, povidla nebo marmeláda nahoře. Dnešní recept pro vás připravil věhlasný cukrář Josef Maršálek.
Dvojctihodné koláče s tvarohem a povidly
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Těsto
- 250 g hladké mouky
- 30 g cukru krupice
- 130 g mléka
- 30 g másla
- 1 vejce
- 2 g soli
- 10 g droždí
- kůra z citronu
Tvarohová náplň
- 250 g tvarohu v kostce
- 50 g cukru moučka
- 10 g vanilkového cukru
- 50 g rozinek
- kůra z citronu
- 1 žloutek
Na drobenku
- 60 g hladké mouky
- 30 g cukru krupice
- 30 g másla
- 1 kávová lžička rumu
- 1 g soli
Na pomazání
- 50 g másla
- 30 ml rumu
Na dokončení
- 200 g povidel
- špetka mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
Postup
- Na těsto navážíme do mísy všechny ingredience – máslo musí být měkké a mléko nejlépe vlažné. Hněteme, dokud nedostaneme hladké a kompaktní těsto, které se nelepí na vařechu ani na mísu.
- Těsto necháme na teplém místě vykynout, objem musí být dvojnásobný.
- Na tvarohovou náplň smícháme všechny ingredience do hladké hmoty.
- Na drobenku smícháme prsty mouku, sůl, cukr a máslo – rum přidáme až na závěr.
- Vykynuté těsto opatrně přesuneme na pomoučenou plochu a opatrně rozválíme na obdélník 30 × 20 cm. Rádýlkem jej rozřežeme na 20 stejných čtverců. Doprostřed každého dáme 1 lžičku tvarohové náplně, rohy, přehneme přes náplň, spojíme a zakoulíme.
- Odložíme na plech s papírem na pečení, necháme lehce nakynout a poté pomocí malé štamprle či čistého vajíčka uděláme v každém koláčku důlek. Koláče potřeme rozpuštěným máslem, důlky naplníme povidly smíchanými s kořením a dobře je zasypeme drobenkou.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na horkovzduch při 200 °C asi 12–14 minut dozlatova.
- Ještě horké potřeme zbylým máslem smíchaným s rumem.
Mohlo by vás také zajímat: Zdravá varianta receptu na koláče
Zdroj: Josef Maršálek (autorské dílo)
Buďte první kdo přidá komentář