Křehké těsto, lehký krém a jahody, co víc si přát jako dezert. Recept na jahodový koláč od Josefa Maršálka, světoznámého cukráře, který pekl pro britskou královnu.
Jahodový koláč s rozmarýnem a vanilkou
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Křehké těsto
- 220 g hladké mouky
- 120 g másla
- 30 g cukru krupice
- 2 g soli
- 1 g rozmarýnu
- 1 vejce
Krém
- 500 g plnotučného mléka
- 80 g cukru krupice
- 20 g vanilkového cukru
- 50 g kukuřičného škrobu
- 2 žloutky
- 1 snítka rozmarýnu
- 160 g másla
Postup
Křehké těsto
- Z mouky, másla, rozmarýnu a cukru se solí vypracujeme drobenku, přidáme vajíčko a rychle zpracujeme v těsto. Necháme 30 minut v lednici odpočinout.
- Poté těsto na pomoučněném vále rozválíme na 3 mm a přeneseme do olejem vymazané pečicí formy. Několikrát propícháme a pečeme naslepo při 175 °C asi 30 až 35 minut dozlatova.
Krém
- V mléku rozmícháme cukr, vanilkový cukr, škrob, žloutky a 20 g másla, přidáme rozmarýn a přivedeme k varu. Vaříme 2 min. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout.
- Vyjmeme rozmarýn. Poté vyšleháme dohladka, přidáme zbylé změklé máslo a šleháme do hladkého nadýchaného krému. Ten natřeme na dozlatova upečený základ, poklademe kousky rozpůlených jahod. Pokud koláč chceme uchovat déle, potřeme ho dortovým želé.
Poznámky
Foto: Josef Maršálek
Zdroj: Josef Maršálek, se svolením Josefa Maršálka
Buďte první kdo přidá komentář