Jednoduchý recept na domácí nadýchané koblížky s čokoládovou polevou od mistra cukráře Josefa Maršálka, známého usměvavého porotce z televizní soutěže České televize.
Koblížky s domácí čokoládovou polevou
Poslat e-mailem VytisknoutSuroviny
Těsto
- 300 g hladké mouky
- 50 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 30 g cukru krupice
- 10 g vanilkového cukru
- 10 g rumu
- 60 g měkkého másla
- 150 g mléka
- 20 g droždí
- 3 g soli
Domácí "čokoládová" poleva
- 220 g 33% smetany
- 100 g cukru krupice
- 35 g kakaa
- 1 g skořice
Na dokončení
- 1 l oleje na smažení
- mrazem sušené maliny
- sušená chrpa
Postup
- V míse smícháme obě mouky, cukry, sůl a uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Zalejeme lehce ohřátým mlékem a opatrně zamícháme. Necháme v pokojové teplotě přikryté asi hodinu kynout.
- Poté přidáme ostatní ingredience a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme asi 30 minut lehce nakynout, poté rozválíme na sílu asi 15 mm a kulatým vykrajovátkem o průměru 7 cm vykrojíme kolečka, ze kterých vykrojíme střed také kulatým vykrajovátkem o průměru 3 cm. Necháme je na pomoučené desce dokynout.
- Smažíme v oleji při 170 °C, asi 2 minuty z každé strany. Vyjmeme z oleje a dáme na tác s papírovými ubrousky. Necháme zcela vychladnout.
- Na polevu smícháme v hrnci všechny ingredience a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 1 minutu. Necháme za občasného míchání vychladnout.
- Ve studené polevě namočíme koblihy do poloviny a necháme na mřížce okapat. Dozdobíme malinami a chrpou.
Poznámky
Foto: Josef Maršálek
Zdroj: Josef Maršálek (autorské dílo)
Buďte první kdo přidá komentář